用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 分享:囡囡開始了第一次髗骶骨治療的感受 ...
樓主: wingwing2009
go

分享:囡囡開始了第一次髗骶骨治療的感受   [複製鏈接]

我都想知相關的髗骶骨治療資料。可否PM我,越詳盡越好。麻煩曬!

wingwing2009  我其實冇乜特別資料架, 我都係係web 度搵相關資料, 再睇下邊度有得做呢種治療.  最後就比囡囡試下咁...  發表於 12-2-28 09:39

wingwing2009 發表於 12-2-27 14:11
我之前比佢食xx肉鹼..但沒有太大效果.  所以我最近去開益x坊買野(我之前都係係佢度買), 咁同個職員講開,  ...
Hi Wingwing2009, may u pm me where to buy 豆磷脂 & 腦磷脂呢? 食幾多份量呢? Thks!

陳爸爸 發表於 12-2-28 00:30
Hi Wingwing2009, may u pm me where to buy 豆磷脂 & 腦磷脂呢? 食幾多份量呢? Thks!
我一直都係係益x坊 度買supplement, 佢d 產品多數係來自美國 (有隻brand 叫now  同 swanson), 其實係online 都可以買到..豆磷脂係粉粒狀, 我每次係一茶匙溝水放一陣等d粉粒冇左or 溶放入奶比囡囡飲(因為如果就咁比佢佢唔肯食), 我食過, 其實佢係黃豆咁味..都唔難食 (我都同囡囡一齊食..嘻..補腦), 至於腦磷脂, 我比囡囡每日一粒..佢冇抗拒, 可以成粒放入口咬破個jelly shell...(其實囡囡都幾奇怪...嘻)

wingwing2009 發表於 12-2-28 09:45
我一直都係係益x坊 度買supplement, 佢d 產品多數係來自美國 (有隻brand 叫now  同 swanson), 其實係online ...
Thanks a lot! 你所說買呢兩種磷脂產品那間是否在將軍澳新都城中心一期商場2樓嗰間呢?

陳爸爸 發表於 12-3-4 01:38
Thanks a lot! 你所說買呢兩種磷脂產品那間是否在將軍澳新都城中心一期商場2樓嗰間呢? ...
係呀..我係果間買開..

髗骶骨治邊度做
:-) :-) :-) :-) :-)

wingwing2009 發表於 12-3-5 09:51
係呀..我係果間買開..
Thanks! 其實我都同時食緊乙醶加蘋果素(在Dr 那裡買), 但效果不太好, 而你話你小朋友食此兩隻都不太好才轉, 請問你是否都都係食益x坊的乙醶加蘋果素或是食Dr Ku裏買的乙醶加蘋果素呢?
Thanks

陳爸爸 發表於 12-3-7 01:39
Thanks! 其實我都同時食緊乙醶加蘋果素(在Dr 那裡買), 但效果不太好, 而你話你小朋友食此兩隻都不太好才轉, ...
我冇去過dr ku 度買野...我都係係益xx 度買架..其實只要成份一樣, 唔一定要去邊一間買....我見online 都有呢d product 賣..但見價錢差不多所以係舖頭買.  

回復 wingwing2009 的帖子

請問有無帶女女去做第三次顱底骨治療啊?我都book咗你話果個女醫師15號去做。想試下。謝謝你的分享,希望你多啲將治療情況一起交流。謝謝

回覆:分享:囡囡開始了第一次髗骶骨治療的感受

四歲l做髗骶骨會唔會太遲?可以把治療師啲聯絡方式pm我嗎? Thanks

iuman 發表於 12-3-8 02:07

請問有無帶女女去做第三次顱底骨治療啊?我都book咗你話果個女醫師15號去做。想 ...
有呀..做左第3次啦...情況都ok...個囡仲突然識講大話, 佢一上張床就同daddy 講, "疴尿尿...疴尿尿", 之後見daddy 唔理佢就再講"daddy 去厠所要疴尿尿...", 最後daddy 同佢去時當然係冇啦...咁行番出去時佢就指住要坐lift 走人...哈..

返到home, 夜晚老公講番件事比我聽, 一邊講一邊話個囡講大話, 個衰妹仲一直係度暗笑..真係好攪笑...這次係囡囡第一次講大話...(原來個囡識講大話我地都咁開心...痴左線..)

我現在自己會記錄晒囡囡每次做治療既情況, 等日後睇番就會睇到囡囡在治療過程中既變化....

咁你做完記得上黎分享下...

FeiG 發表於 12-3-8 10:43
四歲l做髗骶骨會唔會太遲?可以把治療師啲聯絡方式pm我嗎? Thanks
我個囡都四歲半啦...我唔知會唔會遲..但我只可以向前望, 希望可以幫到佢....

我pm 左d 資料比你.

可否也pm治療師的資料給我呢?謝謝!

wingwing2009 發表於 12-3-8 12:05
我個囡都四歲半啦...我唔知會唔會遲..但我只可以向前望, 希望可以幫到佢....

我pm 左d 資料比你.
Hi wingwing2009, would u mind to send me 治療師contact as well?

真系好好消息啊!識講大話既系證明巨有想達到目的的心理活動呀!我個仔都成日因為想逃避食嘢或者落地周圍走等等會借尿遁,講巨就陰陰笑。我好期待15號ge治療,希望好運都可以有進步同改善。反正只要風險低,又負擔得到的方法,只要對個小朋友有幫助都想試下。六歲前黃金期一定要多努力!到時做咗同大家分享~

wingwing2009  我都係咁諗, 諗住對囡囡呢講最低傷害性既治療...不過要係長線lor...大家努力呀!!  發表於 12-3-9 12:22

wingwing2009, could you please PM me the contact?

各位要我pm 既朋友, 我諗我唔想只係介紹某一個治療師比大家, 因為一來我唔知佢係咪真係咁好..二來我唔想人地以為我係幫某人賣廣告....

其實大家上"吔烏" search 一下髗骶骨治療, 咁都會有好幾間中心有這服務...大家不防睇下佢地d 資料比較一下, or 打個電話詳細問下, 才決定....

尋日囡囡學校老師打比我地話囡囡係學校表現好多, 主要係脾氣好左, 訓午教都好左....佢都叫我地keep 住幫囡囡做這個治療.

其實你個女幾大啊?我個仔3歲9個月。應該都算適合年紀吧。

今日也帶仔去做了顱底骨治療。因為第一次,我同爸爸都有啲驚。阿仔一入房見到張床已經自己話:唔好驚。既系好驚。跟住要巨瞓上去已經唔肯。最後都系爸爸抱巨上床。兩人合力按住巨。醫生幫巨做頸位,話巨頸後方好緊,問我仔細個是否鬧計人成日拗后,完全正確!又問下我懷孕時有何特別事發生。醫生話個頸後方緊系會壓住神經,可能會阻礙訊息傳遞,仔不停反抗叫唔好,話落黎,老公同我都忍唔住眼紅紅。過咗十五分鐘度平靜好多,慢慢好似要瞓著甘。跟住做口部,開始仔都系喊得好犀利,但慢慢就瞓著咗,不過有唔舒服又醒,醫生話仔個口唔算太實,但都需要將唔好ge嘢通返,做完仔都有唔少痰出咗黎。最後做咗頭部,仔已經瞓得好lem,冇醒。個醫生話仔仔唔算喊得勁,情況亦都唔算嚴重,做4~6周會見到效果改善,堅持下去唔會有大問題。雖然唔知真假,但系都安慰到我同老公忐忑ge心情。傍晚帶仔去咗游水,話說平時游水巨成日拉泳鏡落黎,一堂可以拉十幾次,有時還要尖叫。今日返之前同巨交代唔可以尖叫同除泳鏡。返完情況改善好多,只除咗一次泳鏡,尖叫系因為系深水區游,害怕。唔系亂來。所以帶巨去食中意ge日本嘢。今晚食量系平時一倍,我同老公都驚巨食太飽,但巨話食得落。所以,總體來講,我還是覺得呢個之類我可以接受。我已經預約咗下星期,慢慢睇下有咩改善。

wingwing2009  加油...  發表於 12-3-16 10:34

回覆:iuman 的帖子

iuman, could u pls PM me the contact of therapist pls?

‹ 上一主題|下一主題