用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 經驗分享:如何令仔女讀好書
樓主: jeoy126
go

經驗分享:如何令仔女讀好書   [複製鏈接]

回復 亞舜 的帖子

你的安排真完美,甘你同你小朋友間學校真可以做到愉快學習woh, 可唔可以問下你個仔讀邊間學校呀?

回覆:經驗分享:如何令仔女讀好書

多謝分享

回復 miffy 的帖子

冇錯,運動喺一定要,只不過喺一個次序問題。小朋友嘅生活方面,我嘅次序就系:睡眠放第一,飲食放第二,運動放第三。之所以運動放第三,因為小朋友好動,平時一定有機會又跳又跑,相對來講妥善的飲食會比運動重要D。

又要講番第一個例子講到個嗰男仔,我同佢阿媽講,一定要畀佢瞓夠9-10個鐘;多吃牛肉、牛奶;同埋要打籃球、跳繩,先可以令佢長高D。不過佢阿媽就採取了飲食攻略,日日畀小朋友牛肉、牛奶;亦都喺屋企畀小朋友做下帶跳躍嘅活動,不過就點都唔畀佢早瞓,次序顛倒,把最重要嘅忽略咗,小朋友依然喺老樣子。

vincher  補充:他現在中二,小學時,他的睡覺時間:9:30--6:10  發表於 12-9-30 21:43
vincher  有道理!我也擔心兒子不高,所以堅持盡量早睡!但也是差不多八個鐘,10:30--6:15  發表於 12-9-30 21:11

飲食方面

讀好書嘅前提喺調理好生活,生活是基本面,基本面搞定,先可以全力應對學習。

上面我講到,睡眠第一,飲食第二,運動第三。呢個次序不可顛倒。睡眠是休養生息的根本,就算你運動唔夠,營養有偏差,只要睡眠有保證,身體這部忠實的機器會幫你去調節,相反,你運動足夠,營養足夠,但睡眠唔夠,身體冇足夠休息,營養再多,身體都冇力氣去吸收,去造血;運動再多,亦是增加身體機能負擔。

之前講嘅睡眠和生活習慣,都是針對小朋友,唔畀佢成日感冒發燒嘅根本。同埋,唔好郁親就拍藥,凡藥三分毒,冇辦法先食藥。香港地冷氣開得多,難免冷親,一有打噴嚏、流鼻水現象,第一時間,即刻一碗紅糖薑茶就可以壓落去。

再講講飲食方面。而家D食物,麼都有農業,有激素,連海鮮都有重金屬問題。點選擇?樣樣嘢都要食,如果你想一家人少病少痛,第日唔會畀D騎呢怪嘅毛病纏身,就千企唔好凈喺認准鍾意嘅某樣嘢來食。因為你根本唔知嗰樣嘢裏面咩成份比較多,體內積蓄多咗可能會有咩病,最安全嘅辦法,就系麼都食用,唔好畀身體積蓄某種致病源。

當然,對小朋友來講,每日首先要保證嘅,喺牛奶,雞蛋,呢兩樣嘢最好日日都有。好多關於健康嘅書籍都會提到關於紅肉、白肉的問題。我就覺得,小朋友嘅身體多的是quota,無需要擔心咩心血管方面嘅疾病,即管去食多D紅肉。我就會隔三岔五畀小朋友食牛肉。鬼佬可以咁大隻,佢地日日都牛肉、牛奶,自然有關係。反而白肉類,比如家禽,就食少D。家長不妨留意下,鍾意食雞翼嘅小朋友會比較早發育,因為家禽本身就喺激素催大,尤其喺雞翼,打針嘅部位。。。仲有豆漿,書裡都話豆漿喺植物牛奶,某程度上比牛奶好,唔好忽視,豆漿有雌激素,如果好似牛奶咁日日飲,都會加速發育,而且對男仔來講,更加唔好。我地香港人離不開海鮮,多選擇唔養得嘅海魚,至於貝殼類,不可多吃,而家海水污染嚴重,貝殼類重金屬太高,小朋友愛吃貝殼類,身體內含鉛量就會偏高,過度活躍、專注力不夠,都同體內含鉛量過高有關。

就以我屋企嘅飲食習慣來講,冇汽水、飲料進門,冇雞翼進門,汽水會妨礙鈣質吸收,就算去麥記解決一餐半餐,叫杯朱古力或者轉橙汁,都好過飲汽水。至少我嗰女,12足歲,中一學生,身材勻稱,尚未發育。是個最好嘅見證。

其他蔬菜、水果之類屬老生常談,就不多講。下次再講講運動方面的心得。

真感激多謝樓主分享心得!

請問紅糖薑茶點整?

jeoy126  切幾片姜,加紅糖(超市有賣),如小朋友血氣差,亦可以加幾粒紅棗(要去核,棗核上火),加水一起煲滾,再慢火煲3分鐘搞定,最好朝早飲。  發表於 12-9-22 11:27

運動方面

而家好多家長都會為小朋友選擇一項體育運動。其實運動都系有好多要考慮嘅地方,并唔系小朋友想玩咩,就要畀佢。比如我自己個女女,平時喜歡駝住個背,佢要打乒乓球,我唔畀,因為乒乓球呢項運動睇來對身體唔會有傷害,亦都唔系激烈運動,好適合小朋友,但其實學乒乓球喺好容易養成駝背嘅壞習慣,眾所周知,練球嘅姿勢喺一定要駝背,我就好反對畀小朋友學乒乓球了,當然如果小朋友冇駝背嘅壞習慣,平時走路都昂首挺胸,咁自然就冇麼問題。我以前畀女女學芭蕾舞,但系發覺基本喺嗮錢,學咗成年都系幾個簡單動作而已,要想翩翩起舞,都唔知要等到幾時,嗮幾多錢,所以很快放棄。又試過學拉丁舞,因為拉丁舞喺要挺直個背脊來跳,儀態氣質都會變好,但系拉丁舞真系有難度,學得辛苦,所以女女拿咗個五級證書后,再都唔肯跳了。跟住又試過畀佢去D普及體操班,有好多拉筋動作,又唔辛苦,佢又好鍾意學,一個月落下,發現女女背脊都挺直很多。市面上很少個滴普及體操班,家長們對體操不重視。其實小朋友最適合嘅就系體操班,因為體操涉及很多拉筋動作,筋拉長咗,才有長高空間。我個朋友,因為佢9歲嘅女女太瘦弱,就請咗一個私人教練,就系操佢體能,一星期2次,有小跑,跳躍、拉筋等,一個月里竟然高了3cm,人也健壯了一些。所以說,最好嘅運動,就是那些最基本的體能訓練。

打籃球、跳繩,對長高很有幫助。但打籃球有身體碰撞,要想贏球就要講野蠻,存在一定危險。如果自己嘅小朋友不算大隻,就要認真考慮下了,通常學校籃球隊喺比較文明D,但去到出邊畀錢參加個滴籃球訓練班,就好大危險。我女女曾參加社團舉辦的籃球訓練班,遇到打法野蠻嘅女仔,被人撞到面,痛了成個星期。有個同學甚至差點被人撞到骨折。由此,我唔再畀女女參加群體性運動,容易出危險。反而羽毛球、網球等獨立性嘅運動,就比較安全,初學階段體能消耗又不大,又有四肢伸展及跳躍動作,最後我為女女選擇咗打網球。

另外游水呢項運動,喺好多家長嘅至愛,就好似我D學生,屋企嗰會所都會有泳池,想俾小朋友運動又唔想走太遠,通常就選擇游水。其實游水喺好睇個人性。因為游水喺濕氣好重,又唔會排汗嘅一項運動,上水嗰瞬間,都會覺得凍,其實嘅一瞬間寒氣已經逼入身體。所以常游水嘅小朋友濕寒好重,除非屋企常煲去濕寒之氣的藥湯。但運動方面選擇有咁多,點解非要揀呢樣?小朋友做運動最好喺有排汗,平時我地都躲在冷氣房,運動喺出汗嘅唯一機會,如果選擇游水,連出汗嘅機會都冇埋。

Pigbaby  你好!我個囝而家4歲,想比佢學劍撃。你覺得如何? 可以比意見我嗎?  發表於 12-11-15 11:33
猴子爸  游水和操水是不一样的。我小孩通常每周三天,在每一个训练时段内操1千米以上,全身加心肺都得到相当训练,病痛都少了很多。  發表於 12-11-6 14:41
vincher  我兒由小二到中一游泳,但因突然患嚴重濕疹而停止了!跳繩就繼續,放暑假時,每天跳600下  發表於 12-9-30 21:49

好多謝您的用心分享,得益良多,感恩呀

Good sharing!
完全同意你的講法!

jeoy126 發表於 12-9-25 10:41
而家好多家長都會為小朋友選擇一項體育運動。其實運動都系有好多要考慮嘅地方,并唔系小朋友想玩咩,就要畀 ...
多謝分享。那麼運動方面,如果田徑又如何呢?

回覆:jeoy126 的帖子

請問抬拳運動好不好.

Good post ! Push!

ysnmama 發表於 12-9-27 13:10
多謝分享。那麼運動方面,如果田徑又如何呢?

其實我唔贊成激烈運動,你去睇,如果D專業運動員好容易受傷嗰D項目,你就少去做,而田徑運動員,幾乎各個項目都會有傷痛。田徑離不開一個跑字,所有需要爆發力嘅運動對身體都存在潛在危險。快跑對關節損害好大,只不過小朋友細個,你唔會覺,呢啲要等成年之後先會慢慢反應出來。慢跑就好好多,但最好都系快走,就是疾步如飛嗰種。所以如果帶小朋友去做運動,畀佢慢跑幾個圈,再做多D四肢嘅拉筋動作,就差唔多了。

gloriaimail 發表於 12-9-27 16:42
請問抬拳運動好不好.

如果你小朋友比較瘦弱,你想佢學D本領強身健體之餘都兼有自我保護能力,咁自然冇得講,學武術仲更加好。
但如果出發點凈喺做一項體育運動,有咁多選擇,我寧願建議你畀小朋友去學小球類(諸如羽毛球、網球、壁球等小型球),因為跆拳、柔道等對抗式運動,仲衰過田徑,你做田徑凈系有關節受傷嘅潛在可能,但玩對抗式運動,脊髓包括頸椎的受傷性喺好嚴重。

yiyiyima  個人認為劍道是較佳選擇。  發表於 12-10-9 12:04

如何學好中文

好了,生活方面基本安排妥當,就可以著重學業啦。我地一樣一樣來,首先講下中文。好多人都以為中文最簡單,其實咁多科目裏面,中文喺最難上手、耗時最多嘅一門學科。同樣補習,補英/數好快見成效,補中文喺一年二年裏面可能你根本睇唔到有成果出來,因為中文喺一個積累嘅過程,唯有積累到一定的量度,才會有質的變化。好多人會問,英文一樣喺一個累積的過程,點解英文就快上手呢?那是因為,英文不是我們的母語,要求好低,只要文法冇錯,拼寫正確,就能拿高分。但中文並不是文法冇錯,冇錯別字就能拿高分,呢個只是小學二年班嘅要求。

我回應過好多家長,要想小朋友中文叻,得二個字:閱讀!當然,如果讀完就算,家長唔理,就要靠小朋友自己上心。如果家長有時間,最好幫小朋友做兩樣嘢:1,揀書;2,提問。

揀書嘅學問好大,但好多家長都忽視。認真D思考下,小朋友并唔系太多閱讀時間,讀一D唔等洗嘅書,同玩過幾鋪遊戲冇麼分別,所以我一直都喺主張要有選擇!

喺我女女仲好細個陣,有位家長送左好多佢小朋友唔再睇嘅圖畫書畀我,裝咗成一個行李箱咁多。但我返到屋企一拾,可以收貨嘅寥寥無幾。除了公主、王子,就是窮人、富人,有一則故事我仲印象好深,一個窮孩子,對仙子做了件好事,仙子送了顆魔豆畀佢,魔豆長到天上雲間,佢爬上去,在天上的巨鵝家裡偷到一隻金蛋,從此跟母親過著富裕的生活。富裕幸福的生活竟然喺靠偷返來嘅不勞而獲,咁嘅故事點畀小朋友讀?就算經典童話,都系要有選擇,同樣安徒生故事,《海的女兒》雖然喺一個悲傷的結局,但可以淨化靈魂,從中體會付出和犧牲的偉大,可以讓人心變得高尚。雖然我都系唔贊成畀小朋友睇呢啲王子愛上公主的故事,但至少《海的女兒》比迪斯尼版嘅美人魚,要有意義得多。呢方面嘅經典書籍,就算你唔畀小朋友睇,佢都有不同途徑獲取此類信息。好似我嗰女女,我就冇畀佢睇過咩經典童話,但系佢都會從同學、老師那裡知道得很清楚。細個嗰陣,我凈喺畀佢睇D同品行道德、生活習慣有關的圖畫書,除了認字,還要學做人。有教育意義嘅圖畫書還是非常多的,教人孝順、勤奮、誠實,包括教人擦牙、洗面、吃飯,時間有限,都系睇D有幫助有益嘅書好過!

跟住再大個D,小學中段要睇嘅書,就要以兒童文學為主。

今天困了,明天繼續。

引用:好了,生活方面基本安排妥當,就可以著重學

原帖由 jeoy126 於 12-09-28 發表
好了,生活方面基本安排妥當,就可以著重學業啦。我地一樣一樣來,首先講下中文。好多人都以為中文最簡單, ...
拭目以待!

醒目開學勳章

多謝分享!!

Thanks for your kind sharing!
‹ 上一主題|下一主題