用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 港島區: 寶血, 香港仔聖伯多祿, 禮賢會, 聖心, 聖嘉勒 ...
go

港島區: 寶血, 香港仔聖伯多祿, 禮賢會, 聖心, 聖嘉勒 [複製鏈接]

我個女係細B, 之前IN左寶血, 聖伯多祿, 禮賢會, 黎緊會IN聖心和聖嘉勒, 但係而家寶血和聖伯多綠都收左AM, 禮賢會等緊, 仲會IN埋其他兩間, 而家好掙扎, 寶血又好似遠左D, 本人住南區, 聖伯多綠近D新校舍環境唔錯, 禮賢會數下有校巴, 各有好處~唔知點揀好~定係睇埋聖心和聖嘉勒先呢~????

本來唸住禮賢會算了~但係睇左呢個網之後...
http://www.bookofschool.com/school/controller/kindergartenConsole?categoryid=0

搞到我心大心細~唔知邊間好~

1) 寶血, 名氣遠但係跑馬地遠~
2) 聖伯多祿, 冇咩好~係近D新校舍環境唔錯, 升上去個的小學聖伯多祿小學區內算唔錯
3) 禮賢會, 有校車到屋企樓下, 名氣就唔知點~
4) 聖嘉勒, 一間傳統女校, 幼稚園都係女生, 多野學, 直上的小學有埋法文讀
5) 聖心, 中西區女生都選, 直升中小學唔錯

有冇人可以俾D議見呀???

1    0    0    0

回覆:smile2hala 的帖子

我同你一樣都係住南區 如果咁睇 緊係揀寶血 有名 快樂學習

回覆:港島區: 寶血, 香港仔聖伯多祿, 禮賢會, 聖心, 聖嘉勒

我都收咗聖伯多祿上午班,不過再睇定啲先

比我揀,如果聖心/聖嘉勒收,一定會揀呢兩間,因為有小學。
寶血都係跟你家地址派位,除非你用12網地址比。 聖伯多祿我冇研究過,所以唔知好唔好。

我揀寶血

回復 matsushima 的帖子

Why would u choose Precious Blood?

聖心係咪唔一定直升到上小學呢?  我見有d都升唔到........

kikiki127 發表於 12-11-16 08:38
我同你一樣都係住南區 如果咁睇 緊係揀寶血 有名 快樂學習

我今日去交左註冊費先~都心大心細~倡d校巴都要八點上車~好似好早咁~

meloeskie2 發表於 12-11-16 09:57
比我揀,如果聖心/聖嘉勒收,一定會揀呢兩間,因為有小學。
寶血都係跟你家地址派位,除非你用12網地址比。 ...

寶血派位都好好呢~聖嘉勒小學係私立學校,太貴了...其實聖嘉勒讀幼稚園係女校, 我都有點擔心~怕佢升上小學(唔係聖嘉勒小學) 會唔識同d小朋友仔相處~變得內向........聖心係唔錯的~又有津小又有中學, 一定好多人in, 唔知囡囡得唔得姐~得又要唸校巴問題都幾煩的...,

bocopo 發表於 12-11-16 09:37
我都收咗聖伯多祿上午班,不過再睇定啲先

我地都係收左上午班呀~佢地都不知幾快通知呀~in完兩日後就收到信叫我地23號前交註冊費啦~~我都心大心細~睇定d先~~你仲報左邊間呀???

回覆:smile2hala 的帖子

真係要取捨 你想舒服定讀一間有口碑學校 如果聖心或聖嘉勒收當然會揀啦 但呢兩間都無咁快知結果 聖心仲要十二月先in 諗掂左手頭上個d先 更何況呢兩間學校超難入

smile2hala 發表於 12-11-16 13:51
寶血派位都好好呢~聖嘉勒小學係私立學校,太貴了...其實聖嘉勒讀幼稚園係女校, 我都有點擔心~怕佢升上小學( ...

朋友真係好易適應新環境和朋友,不要低估佢地的適應能力,有時大人仲難接受新事物呢!如果有能力比佢讀一條龍私校,真係唔好錯過機會,你日後就唔洗咁頻撲找小學中學

nlj1216  How much is it to study private primary school?  發表於 12-11-21 10:08

回復 kikiki127 的帖子

明天去in 聖嘉勒, 聖心26號開始交表, 都會交埋, 寶血出名, 所以點都交左註冊費先, 之後in唔in得成..都係未知之數.......要係近同名氣好呢兩個情況下唸都已經好難唸....

meloeskie2 發表於 12-11-16 14:00
朋友真係好易適應新環境和朋友,不要低估佢地的適應能力,有時大人仲難接受新事物呢!如果有能力比佢讀一 ...

如果佢考到的話.....都明白聖嘉勒和聖心的中學都係很好的學校的......但如果聖嘉勒和聖心二選一..又會是邊間好d呢??

smile2hala 發表於 12-11-16 14:06
如果佢考到的話.....都明白聖嘉勒和聖心的中學都係很好的學校的......但如果聖嘉勒和聖心二選一..又會是邊 ...

I like SH

nlj1216  Why?  As heard that the teaching method is a bit old school....  發表於 12-11-21 10:11

引用:Quote:bocopo+發表於+12-11-16+09:37+我都

原帖由 smile2hala 於 12-11-16 發表
我地都係收左上午班呀~佢地都不知幾快通知呀~in完兩日後就收到信叫我地23號前交註冊費啦~~我都心大心細~睇 ...
我仲有高主教 玫瑰崗 迦南,仲有一間未in
目前剩係得聖伯多祿有消息。
不過我未去留位

引用:回復+kikiki127+的帖子 明天去in+聖嘉勒,+

原帖由 smile2hala 於 12-11-16 發表

明天去in 聖嘉勒, 聖心26號開始交表, 都會交埋, 寶血出名, 所以點都交左註冊費先,  ...
我都係明天in st clares

SH's interview will take place on Jan 5, 2013.

回覆:gwlam 的帖子

係啦 係12定1月 好遲

舊年都係一月頭in, 年年時間差唔多。一月in就算細b都實足兩嵗。
‹ 上一主題|下一主題