用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 正式加入ASD家長行列
go

正式加入ASD家長行列 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

ASD即Autism Spectrum Disorder。今日問左負責做評估的政府臨床心理學家(CP),究竟阿氏保加同自閉有咩吾同。CP話以前舊制度下,無speech delay被視為高智能,加自閉就係亞氏,而有speech delay就係自閉。但臨床研究發展兩樣其實無大分別,亦無需分,所以最新的斷症手冊已經無左阿氏保加呢樣。所有中自閉徵狀的一律叫ASD。我仔雖然係非典型case(中吾晒,無轉圈玩車輛,無磡頭埋牆,無吾肯識朋友),不過社交手腕同感受理解就中晒自閉模式。雖然未有written report不過CP都話係架喇中晒。同我預期一樣,無吾開心坦然面對(speech delay, ADHD一早中晒,最黑暗果段日子都過左)。中吾中都係我個仔,應幫就會幫。今日起要開始黎埋呢版學野了

21    0    1    1

回覆:Charlotte_mom 的帖子

請問你仔仔幾大?同埋你幾時發現佢有不妥有問題?仲有咩特徵,行為,有冇做評估?

回覆:正式加入ASD家長行列

加油

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問你仔仔幾大?同埋你幾時發現佢有不妥有

原帖由 unfunny 於 13-10-26 發表
請問你仔仔幾大?同埋你幾時發現佢有不妥有問題?仲有咩特徵,行為,有冇做評估?

...
應該由兩歲健康院一般評估開始,肥佬轉介CAC,讀秉收位。k2老師投訴吾專心,由於佢CAC已經有file就要求評估,評出專注力吾得轉介醫院精神科。有次覆診講開佢d野,醫生講過佢似非典型自閉但當時話吾需要再斷症同跟進。到上學期學校發生左d「好事」,我自己要見教育心理學家。見完佢寫信轉介政府再做全面性評估,共8個sessions咩都check晒。今日就係見CP

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+unfunny+於+13-10-26+發表請

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-26 發表
應該由兩歲健康院一般評估開始,肥佬轉介CAC,讀秉收位。k2老師投訴吾專心,由於佢CAC已經有file就要求評估 ...
佢就係吾典型(9歲喇),細個去CAC時職員仲話自閉一定無佢份。但佢d思維方式總之就係吾一樣:吾識睇人眉頭眼額、缺乏同理心例如在一d應該擅情/傷感既場合缺乏應有反應(例如同住的嫲嫲過世,完全無吾開心仲好科學咁同我分析心臟停止跳動就係死左),吾緊張有無朋友(根本define吾到咩叫朋友)可以開學好一排都吾在乎同學叫咩名,吾識整理自己情緒(一講到d關於感受既野就停晒口,吾識形容),無想像/創造力,作文作故仔個腦吾識轉,仲有d固執行為不過吾算犀利,大概係咁

醒目開學勳章 王國長老

引用:加油 +

原帖由 hinsleyc 於 13-10-26 發表
加油
些些,不嬲都加緊

回復 Charlotte_mom 的帖子

Hi Charlotte mom, 大家都係清邁fans,之前都對話過,我囝囝都係ASD依家3歲4個月。可否分享下你最黑暗時期是幾時呢?怎樣解決問題?你囝囝當時幾多歲呢?

都吾知應吾應該講"歡迎你",
話時話,仲有冇training做緊,尤其社交或思想解讀方面。

之前都在EK請教過你一些事和看了你很多post,感覺你是一位很有心有力的媽媽!知道你仔仔已經在一間很好的學校讀,這只很好的配套啊!大家一起加油吧!

Me too, I  also a ASD mom. Welcome here!

醒目開學勳章 王國長老

歡迎咪歡迎lor「正視係幫助孩子第一步」,多多指教。小兒同一般自閉情況有d吾同,佢明theory但吾識用,最令我頭痛係社交同情緒管理(講就天下無敵做就有心無力),而家上緊情緒管理課程,考慮緊感統

醒目開學勳章 王國長老

引用:都吾知應吾應該講"歡迎你", 話時話,仲有冇

原帖由 olima 於 13-10-26 發表
都吾知應吾應該講"歡迎你",
話時話,仲有冇training做緊,尤其社交或思想解讀方面。

...
思想建讀即係咩班?請指教

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 Hi+Charlotte+

原帖由 sayang_twin 於 13-10-26 發表

Hi Charlotte mom, 大家都係清邁fans,之前都對話過,我囝囝都係ASD依家3歲4個 ...
最黑暗係指初初知道個仔有問題,未調整到自己心情,好多野吾知點算,仲聽埋晒d閒言閒語。而家有經驗一切都好straight forward了。我亦理解雖然一瓣少左,但我仔一樣有佢既才能同可愛之處,無問題

引用:歡迎咪歡迎lor「正視係幫助孩子第一步」,

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-27 發表
歡迎咪歡迎lor「正視係幫助孩子第一步」,多多指教。小兒同一般自閉情況有d吾同,佢明theory但吾 ...
我個大仔早兩年係油麻地見過心理醫生,話佢無自閉無亞士保加,見另一醫生又話無ADHD,之前去參加小童群益會的社交班for亞士保加,完了後,導師叫我唔駛帶佢參加衣d班,佢唔係亞士保加。
但近日又在校攪攪震,老師話佢唔同人合作,唔識同人溝通,同學成日complain, 又成日喊,覺得佢知有問題。
我覺得好無0兩可,都唔知點做好?

Thank you for sharing.

醒目開學勳章 王國長老

kc1016 發表於 13-10-27 22:33
我個大仔早兩年係油麻地見過心理醫生,話佢無自閉無亞士保加,見另一醫生又話無ADHD,之前去參加小童群益會 ...

試下叫社工寫封信講返上堂表現, 再排評估? 我仔表面上超乖架, 係同小朋友interact時至露餡之嘛

思想解讀即mind reading,A仔多數不懂看眉頭眼額,理解力不高,高小孩子很需要的。我也考慮緊找這些課程給孩子。

醒目開學勳章 王國長老

THANK YOU!
有導師話我仔語言表達差, 蝕底, 有時係唔係佢錯都變左好似佢唔岩咁, 咪frustrated lor! 佢叫我上d講野班(講故事果d)但我又覺得好似唔係exactly我想要果d.....等我再搵搵先

有關思想解讀,我覺得 STEP 嘅成長天地會幾啱。我之前參加過一D社交小組都係根據《Thinking about you, thinking about me》呢本書而做,我仔好鐘意返。

醒目開學勳章 王國長老

引用:有關思想解讀,我覺得+STEP+嘅成長天地會幾

原帖由 Capricorn2521 於 13-10-28 發表
有關思想解讀,我覺得 STEP 嘅成長天地會幾啱。我之前參加過一D社交小組都係根據《Thinking about you, thi ...

‹ 上一主題|下一主題