用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 正式加入ASD家長行列
樓主: Charlotte_mom
go

正式加入ASD家長行列 [複製鏈接]

回復 Charlotte_mom 的帖子

系邊度上社交班?

LeeCC 發表於 13-11-1 15:17
我都驚他開口得罪人,他試過問點解鄰居90幾歲婆婆咁老仲未死嘅?
類近的問題,阿仔也問過不少......以前在地鐵上大大聲問,點解佢光頭?點解佢坐輪椅都要去街?點解個姐姐全面紅色一點點(其實係暗瘡)咁醜樣?..........以前一係掩住他把口,一係好尷尬拉佢落車慢慢解釋..........依家大左好dd....仍然忍唔住問不過會在我耳邊問,但仍然會勁"啤"住"那個人"來問我........係人都知阿仔講緊佢

Charlotte_mom 發表於 13-11-4 11:57
我仔小肌唔得, 寫字似打風

Charlotte_mom, 你仔仔會否不喜歡作文功課?  
我仔大、小肌都爭d d, 協調又稍遜, 學游水比人慢。 小學頭兩、三年d字體係 "惨不忍睹"....唔知寫乜,亦不大願意寫字。自從暑假參加了個玩票性質的書法班,今年d字有較明顯進步。但都係唔多願做作文, 中、英文都唔願作, 唔知係咪同本身呢种小朋友創意及聯想力低有關...........

次次叫佢作多幾隻字,費事老師要佢重做........佢就發忟憎又喊

醒目開學勳章 王國長老

dtsmartb 發表於 13-11-5 15:27
Charlotte_mom, 你仔仔會否不喜歡作文功課?  
我仔大、小肌都爭d d, 協調又稍遜, 學游水比人慢。 小學頭兩 ...

好明顯啦岩岩做評估CP都有問, 問佢有無想像力呀, 肯唔肯作呀
我個仔....哎, 叫佢寫便封信表哥去游水, 死都話咁小事寫便條就得
"快樂的一天"叫佢唔識寫遊戲機就寫公園, 佢話咁佢的確係O係屋企玩遊戲機丫嘛

Charlotte_mom 發表於 13-11-5 16:13
好明顯啦岩岩做評估CP都有問, 問佢有無想像力呀, 肯唔肯作呀
我個仔....哎, 叫佢寫便封信表哥去 ...

咁CP有冇suggest d 方法俾佢去improve 呢? 唉……..
阿仔做作文, 數夠唔夠字數的時間仲多過寫作時間…..C未?!

醒目開學勳章 王國長老

我仲等緊報告, 不過預左不外乎建議參加D表達, 講故事訓練
尋晚開始溫考試, 溫數, 個衰仔做練習, 睇到我嘆為觀止 (27x7心算都知係189, 其他題目佢D運算方式我睇極都唔明但又岩wor, 全部**題無中招仲鬼咁快靚正), 但我一路對卷一路叫佢執好個中文folder (已經幫佢分好晒單元1.1, 1.2...等等, 只係一疊疊擺入去), 攪成半個鐘都攪唔掂, 哎.............

回復 魚王 的帖子

對不起,好忙,囝又測驗了......

見到陌生人好焦慮,我囝都係咁,細個時,人地派傳單俾佢,佢會驚,有陌生人搭訕佢又驚,連出入地鐵大閘機發出的聲音都驚,到海旁看煙花試過要「速逃」,上台表演更扭番落台......

這些都與感統有些關係,聲音、本體感等。

我囝都訓練了二年多感統,社交班也有(小童群益會),還有曾經做臚胝骨治療(再找相關的看吧),而家做緊脊醫(脊醫話幫到佢無咁驚,我不太肯定),加上長大了,俾多些機會他嘗試,他現八歲幾人仔,終於可跟別人上台一起表演,可自己去七仔增值,去M記買野等。

俾多些時間及機會他們吧﹗

我仔大小肌都偏弱的。

olima 發表於 13-11-7 10:02
回復 魚王 的帖子

對不起,好忙,囝又測驗了......
我個仔又係有焦慮,驚乾手機,洗手間有人用乾手機,會驚到喊,多人地方驚到喊要走

社交也較弱,人地和他講嘢不會望人

老師說他想玩的玩具俾同學攞先,他不會問人可吾可以一齊玩,他只係死跟住個同學,望住人玩

最中意幫老師收拾用品,老師話他從冇擺錯位

Charlotte_mom 發表於 13-11-6 09:13
我仲等緊報告, 不過預左不外乎建議參加D表達, 講故事訓練
尋晚開始溫考試, 溫數, 個衰仔做練習, 睇到我嘆為 ...

似乎唔賴唔閒唔緊唔要係佢地的通病, 明知有能力做到, 但佢唔會同你急, 運動, 測驗, 比賽叫佢俾d心機,俾d力做; 佢啋你都儍, 只跟自己步伐做(即係按章), 摧又摧唔到, 推又推唔到。為免家嘈屋閉, 血壓上升......今年開始我同老公嘗試放手了; 除非老師/教練話唔收貨(作文就一定唔收貨) ;否則, 由得佢自由發揮。
有時俾佢激嘔血時, 我會唸佢身体健康已好好了,唔好求太多.......道火會易熄d.........係咪好 阿Q呢

醒目開學勳章 王國長老

LeeCC 發表於 13-11-7 16:08
我個仔又係有焦慮,驚乾手機,洗手間有人用乾手機,會驚到喊,多人地方驚到喊要走

社交也較弱,人地和他講 ...

我仔細個驚個乾手機驚到, 成個飛出街咁滯
希望你仔仔好似我仔咁, 大個會好d, 我仔而家唔驚lu

回覆:正式加入ASD家長行列

唉我個仔陌生及密失恐惧,一歲時去洒樓吃飯狂哭,成晚要出去先停哭,出多了肯玩。但去不同酒樓每次定格15分鐘,之後無野。去playgroup,所有野不follow,全定格,不動不講,到等十堂就會肯同人玩,但我知佢識唱哥的歌,在家可跟洒做動作。到反pn頭十天都哭,不拿玩具,不同人玩,第十一天正常了。老師話佢好ok,自理好,無問题,外藉老師話佢好有自信,都有些stuborn.如自己唱歌,唔比同學唱其他歌!最近帶佢interview, 未入班房己經哭,circle time 定格,十分緊張,我就無奈!!返了幾個月pn完全無進步。

大家有沒有這樣經驗,跟外藉老師談這問題,他們較多提議,本地老師較被動,只問我想怎樣配合,她們會盡力配合

回復 Charlotte_mom 的帖子

hi Charlotte_mom

我個仔八歲剛評估係亞氏保加,大致上同你地情況相似‧
請問有可否介紹社交訓練班給亞仔讀呀?
謝謝

Charlotte_mom 發表於 13-11-7 17:13
我仔細個驚個乾手機驚到, 成個飛出街咁滯
希望你仔仔好似我仔咁, 大個會好d, 我仔而家唔驚lu
...

有人專業人仕跟我說過, 有ASD小朋友對聲音很敏感, 我仔小時都係,機械大聲d會嚇到喊.........後來, 有一年暑假, 他做了一個好像是甚麽聲頻治療....一星期大約三、四天到中心帶住headphone 聽一d 嘢,聽甚麼我不知道.....(你知啦.....那個時候可以令自己仔仔有改善的,勉強afford 到都會試。)....後來, 我又覺得佢改善左d.......都唔知係咪那樣野真的work

回覆:正式加入ASD家長行列

有冇小朋友係做ADOS個評估呢?ADOS同CAC嘅評估有何分別呢?有人說CAC的評估未必準確。

引用:ASD即Autism+Spectrum+Disorder。今日問左

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我個仔同你小朋友一樣情形,今年剛上小一,情緒開始出現問題,想請教你在什麼機構訓練? 你小朋友情緒會否好衝動或突然情緒高漲? 謝謝分享。

我仔快六歲, 剛剛診斷有亞氏保加, 有點徬徨, 六歲先知好似好遲咁

醒目開學勳章 王國長老

miukili 發表於 13-12-4 10:23
我仔快六歲, 剛剛診斷有亞氏保加, 有點徬徨, 六歲先知好似好遲咁

唔遲, 我仔9歲至確診

阿Q d睇, 咁遲發現即係唔明確lor

不過我成日覺得, 係ASD又點, ADHD又點, 無原因又點? 做得阿媽, 見到佢邊方面唔好就要去幫, 好似我大女, 正正常常呀不過數學低B, 佢無咩障礙啊, 做父母咪一樣搵最適當既課程/導師去幫佢, 好straight forward架咋, 學樓上話齋, 負擔得起, 試得就試, 最緊要幫到, 大家都加油

我仔以前上過小童群益會專注社交, 最後去健苗軒, 都唔錯的
之前小童群益會(灣仔成長發展中心)個姑娘好好, 試過有堂cancel左我唔記得, 去左, 佢得閒, 同我傾左成個鐘關於我個仔d問題, 個姑娘不慍不火又治到班仔好掂, 我可以放心個仔跟佢去camp的

而家我仔就上健苗軒(聖基道兒童院), 係學校社工介紹話家長覺得唔錯, 我上左一個term, 係教小朋友點去正面思考事情, 去到唔如意時點去整理情緒, 導師每堂下課後都有review, 佢話覺得我仔有明顯進步, 無初初黎咁郁d就喊, 同學掂下佢就阿之阿左唔鐘意, 而家好好多, 當然都要繼續train以求令佢"上晒腦"就會更進步

余德淳我無上過(因為以前只有九龍有中心), 但識2個人包括我妹, 上完都勁讚好, 話好睇到每個小朋友唔同之處, 而且導師比例高, 佢暑假尾開左灣仔中心, 但我問佢時佢又好似未定開咩course, 我又報到健苗軒, 就無考慮了 (順帶一提, 健苗軒應該好快出新一期, 我上次第一日下午去已經好多full左, 想報就襯手)

姑娘話呢類通常較輕微,不用太擔心

我個都五歲才知
‹ 上一主題|下一主題