用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014沙田升中的媽媽入
樓主: candyhmama
go

2014沙田升中的媽媽入   [複製鏈接]

引用:囡囡近排狀態唔錯,我幾滿意中文listening

原帖由 candyhmama 於 13-10-28 發表
囡囡近排狀態唔錯,我幾滿意
中文listening竟然全班top1
英文listening全班前三(佢listening一直唔叻,已 ...

快樂 發表於 13-10-28 14:46

你囡都好勁呀,希望佢入到呂中啦!呂中唔谷未幾好。
你囡用咩書包+?
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

引用:Quote:快樂+發表於+13-10-28+14:46+你囡都

你囡用咩書包+?
Cons

引用:Quote:快樂+發表於+13-10-28+14:46+你囡都

你囡用咩書包+?
我女唔勁,只係學校小競爭

快樂 發表於 13-10-28 15:16
我女唔勁,只係學校小競爭

= =你囡咩小學,方唔方便PM?

candyhmama 發表於 13-10-28 14:29
jennyjenny:
thank you so much!!!
上年有fd仔仔,BBAA系band1c

我諗你唔係太明白banding係點樣去分,建議你爬文睇下ohnono等高人既回覆。佢地曾經好詳細解釋左教局點將學生分banding,每間學校出卷深淺有別,幾多AABB唔係重點,自己間學校級名次排名先係重要,所以無得以人地上年成績表幾多AABB去估呀。
名次你要問番學校,雖然好多學校唔會透露確實名次俾學生知,但大約係考到全級幾多(例如全級大約排1-10)老師一般都會口頭透露,見你女女成績都唔錯,點解你估佢係BAND1C呢?

jennyjenny 發表於 13-10-28 16:35
我諗你唔係太明白banding係點樣去分,建議你爬文睇下ohnono等高人既回覆。佢地曾經好詳細解釋左教局點將學 ...

老師隻字未提,我都係靠估。
因囡囡數學、常識考得較差,中英較好,總成績系6A4B
系我囡打聽其他人成績,佢地系精英班,so……
我亦知band1就係前三分一
一系你幫我估下

francfranc 發表於 13-10-27 21:43
我的補習學生本來住元朗,現要搬往沙田,成績一般,有無好意見?

band1c?band2a?
準確d啦……

引用:Quote:candyhmama+發表於+13-10-28+14:29+j

原帖由 jennyjenny 於 13-10-28 發表
我諗你唔係太明白banding係點樣去分,建議你爬文睇下ohnono等高人既回覆。佢地曾經好詳細解釋左教局點將學 ...
想問下如果有啲學校,頭5名先有寫名次,咁教育局同中學知唔知?聽完你咁講,我都希望阿女keep番頭5名內既名次,真係又擔心又緊張

快樂 發表於 13-10-28 18:26
想問下如果有啲學校,頭5名先有寫名次,咁教育局同中學知唔知?聽完你咁講,我都希望阿女keep番頭5名內既名 ...

好快就填表,唉,為左佢地真系……希望佢地加油啦!

引用:Quote:快樂+發表於+13-10-28+18:26+想問下

好快就填表,唉,為左佢地真系……希望佢地加油啦!
我好大壓力,好驚佢keep唔到

快樂 發表於 13-10-28 18:34
我好大壓力,好驚佢keep唔到

原先中文唔擔心架,近排佢好似好scare,話中文差左,估計系最擅長+中作老師冇表揚佢gua……
常識,今年另一個sir教,比較注重思考,結果要自己溫書,仲成日幾課作業一起做(之前冇叫做),啊女好似唔習慣,有小小緊張
反而數學,近排評估、quiz都有唔錯表演,反而自信多咗
英文listening第一次差左,reading就更加努力,有好成績(佢reading一直叻D)
唉,希望佢keep到(但ABBA/BAAB我會揀後者,因為G.S.系×3)

抱歉,錯左,G.S.系×6

想問下如果有啲學校,頭5名先有寫名次,咁教育局同中學知唔知?聽完你咁講,我都希望阿女keep番頭5名內既名 ...

應該系知+,佢地真系百科全書,冇嘢唔知

快樂 發表於 13-10-28 14:21
我諗女係1b吧!想揀培英or蘇浙,自己想進取小小揀一間
或試 自行和派位 首選 蘇浙

引用:Quote:快樂+發表於+13-10-28+14:21+我諗女

原帖由 elbar 於 13-10-28 發表
或試 自行和派位 首選 蘇浙
我女鐘意培英多啲

csy_ma    發表於 13-10-28 23:33

津校同直資,當收到你既報名表後,佢地可以去教局度拎學生既全港排名,佢地就係用咁既方法知道學生次第再去選擇收生。

candyhmama 發表於 13-10-28 17:45
老師隻字未提,我都係靠估。
因囡囡數學、常識考得較差,中英較好,總成績系6A4B
系我囡打聽其他人成績, ...

老師有機會等埋第2次呈分試先通知學生banding。
我點幫你估呢?唔通我話你知囡囡係band1a or band3c你又信?網上世界資料可以參考但唔能夠依賴,記住老師係有責任回答你既問題。

引用:Quote:快樂+發表於+13-10-28+18:26+想問下

原帖由 jennyjenny 於 13-10-29 發表
津校同直資,當收到你既報名表後,佢地可以去教局度拎學生既全港排名,佢地就係用咁既方法知道學生次第再 ...
全港排名係點架?

快樂 發表於 13-10-29 11:13
全港排名係點架?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2141081&extra=page%3D1

想知全港排名係咩,你一定要睇,獲益良多。

candyhmama  THX你呀!  發表於 13-10-29 16:34
‹ 上一主題|下一主題