用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 deleted
樓主: legolas625
go

deleted [複製鏈接]

回覆:legolas625 的帖子

可以幫小朋友做下按摩。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:可以幫小朋友做下按摩。 +

原帖由 chowqv 於 14-09-12 發表
可以幫小朋友做下按摩。
請問點樣按摩?

回覆:Destination121 的帖子

你可以上YouTube 睇下,不外乎沖完涼,用BB油按摩下手腳。之前阿仔學校有教,我又唔識點教你。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

報告阿仔24個月進展~~~~

9月開始返N班,而家日日喊住返學,下午返E位,不過9月好少堂,有D後悔停私人訓練。去過睇醫院政府的OT、ST治療師,覺得好求其,無咩用。

阿仔未講野,單字和雙字詞多左,亦有動詞,未算好自發講,要迫先講,亦未自己組合簡單短句。叫佢有時唔應,但比之前有改善,望人唔夠耐。環境指令OK,複雜的說話唔明。唔識吹波波或口哨。

小肌肉應該達標,而家返家,注重教自理,可以用匙食飯,用開口杯飲水麻麻,會漏水,未戒片,未識示意要大小便,但去痾時會話無小便。

認知一般,可認一般日常生活物件,可分類顏色,形狀,但唔識講或拿特定形狀及顏色。識叫親人,有會肯叫自己的名,亦識指五官。

至於大肌肉,要拖人、扶欄杆上落樓梯,要佢自己唔扶野上落,試過驚到喊,其實自己上係OK,會踢幾下波,成日跳來跳去。

問題行為方面,其實我覺得佢脾氣唔算好大,算易哄,最執著係食野,好為食,好心急,人地要時間準備,佢就喊住要,唔明白要等等,喊時請佢食野就收聲,鐘意睇燈和風扇,可以只睇短時間就走

,自轉、搖頭少左,偶爾會轉車轆,可以叫佢停,無排車習慣。

有人話按摩背部有助發展及語言遲緩,但我未試過

引用:報告阿仔24個月進展~~~~9月開始返N班,而家

原帖由 legolas625 於 14-09-15 發表

9月開始返N班,而家日日喊住返學,下午返E位,不過9月好少堂,有D後悔停私人訓練 ...
他已經有很大進步。加油!請問你在屋企怎樣train他?

引用:報告阿仔24個月進展~~~~9月開始返N班,而家

原帖由 legolas625 於 14-09-15 發表

9月開始返N班,而家日日喊住返學,下午返E位,不過9月好少堂,有D後悔停私人訓練 ...
其實你仔才2歲,有咁ge 認知,又識講小小嘢已經好好,同其他小朋友分别不大,應該越来越進步。

回覆:Alam123 的帖子

你小朋友才2歲,點解咁快排到E位?社工話差唔多要2年才排到,你仔不用一年就排到咁好ge?

回覆 Destination121 的帖子

我唔敢話阿仔有好大進步,但起碼比以前好左,之前在協康上每周一堂的PST,自己在家中跟方法再教,我個仔無耐性,要迫佢做,20個月用食物,迫佢先開口叫爸爸媽媽。我訓練落去,發現佢唔算太蠢。

N班返學後,我見到其他小朋友識講野,坐定定聽老師講野(可能比我仔大,我仔9月細仔,加上發展慢D),覺得阿仔比下去,有D唔開心。其實好多人話我仔唔太差,或者是安慰我,又或者係同好差的A仔比,但阿仔又無一般同齡咁叻。

其實我唔望阿仔好叻,只希望他正常D,讀到書,令我唔好咁憂心,希望佢快D識講野,表達自己,希望識講野後,眼神同應名好D。

終於見完工3T評估了

PT:我一直無特別操過,不算太差,但要練臂力和耐力,練跨欄和行平衡木。

OT:操左半年多,由慢半年變成above average,未見太大感統問題。

SP:我覺得對我仔最難,佢20個月先開口叫爸爸媽媽,評語係有1歲多語言能力,屬於delay,但我覺得其實有歲半,可能測試物件陌生,影響表現,但阿仔願意開口模仿聲音,有強的溝通意慾,可能我要再講多野或講故事書。

加油媽媽!只要媽媽有心做,孩子一定進步。慢和快都好,進步了就好好慶祝!

24個月,返左學近一個月

不知不覺間,發現我叫佢名時,佢通常都望下你,尤其尋日去迪士尼時,叫佢會返黎,以前通常係阿崩叫狗。

其實我覺得我同佢有眼神接觸,係ok的,但有時都會唔知望左邊,不過唔知係咪限於媽媽等人。

crystal媽咪  不錯呀,加油.  發表於 14-10-19 14:14

引用:SORRY...好耐無上黎....等我講下囝囝情況.

原帖由 TTT520 於 14-09-11 發表
SORRY...好耐無上黎....等我講下囝囝情況.

宜家佢17個月大, 同佢去上緊感統訓練O既班.  
請問你小朋友上的感統訓練班,要不要做了感統評估後才可以上訓練班?可否告知在那𥚃做感統訓練?謝謝

Legolas625, 我小朋友同你情況差不多,見你另一細仔post, 會PM你

引用:Quote:原帖由+TTT520+於+14-09-11+發表SORR

原帖由 kukoclam 於 14-10-17 發表
請問你小朋友上的感統訓練班,要不要做了感統評估後才可以上訓練班?可否告知在那𥚃做感統訓練?謝 ...
Pls check pm. Thanks

回覆 TTT520 的帖子

可以PM我感統訓練班響邊度上嗎﹖﹖
THANKS

引用:回覆+TTT520+的帖子 可以PM我感統訓練班響

原帖由 Littlecatta2013 於 14-10-24 發表
回覆 TTT520 的帖子

可以PM我感統訓練班響邊度上嗎﹖﹖
Pls check pm

回覆 legolas625 的帖子

請PM我邊度上感統MA?

can u also pm? thanks
‹ 上一主題|下一主題