用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 deleted
樓主: legolas625
go

deleted [複製鏈接]

仔27個月

大肌肉: 可以交叉腳上樓梯,雙腳跳落一級
小肌:仲未識劃直線,我好耐無操小肌
認知:可講自己全名或歲數,分到3種基本認狀,分到10幾隻顏色,大小未穩定掌握,學緊字母、數字、上下
語言:已開口,可跟人口水尾講野,已知道要講野表達自己,繼續學生字或兩個元素短句,答問題麻麻
社交:單向溝通,人地向佢分享會唔理人,但自己成日同人分享,眼神仍偏弱,比2歲前曳左,唔聽話

已派到S位,下月插班入S,這是一個令家長痛苦的決定,我考慮了好耐,但一切都是為佢好,希望真係可以遇到位好老師,早D幫到佢,早D出番主流。

仔28個月

開始自發講到爸爸去街、媽媽食飯、婆婆落車的短句,人人話佢發音好左。
動詞多左,識講甩左、爛左等,發現有D野不知不覺已識

今早出現以下對答
婆婆聽到佢在房整跌野,原來在玩電話。
婆婆: 你搞咩呀?
仔:電話。
婆婆: 打電話搵邊個呀?
仔: 爸爸。

因為爸爸成日通佢講電話,我聽到對話好開心,因為阿仔開始識對答,知道人地問咩。

hello 近期如何呢

30個月

認知:已認得1至20,A至Z,識分上面,下面,識答5名親人的全名。

語言:學緊三元素句子,聽兩元素指令,鍾意哼歌,識唱早晨歌,哼little twins star、ABC song。

小肌肉:識用夾、衣夾,較剪和畫線有進步,但未得。

大肌肉:識踩三輪車,跳前有進步,仲未識接波。

另外,2月尾開始去針灸,希望有幫助。

進步好好呀
大小便現在識表示或自己去嗎?

回覆:legolas625 的帖子

睇落妳仔情況唔差,真的要讀S位?主流學校不可嗎?或讀I,E位?

樓主,你小孩進展很好,好像只是之前有少少屬遲緩而已。我仔現在3歲才開始說單字,2歲評估時沒有給s位,上了言語治療都有半年,言語進展緩慢,現在都不知點算好

回覆 DENNIS201 的帖子

開大會叫換片片,痾完小會叫無VV,其實我仲未認真訓練。

回覆 Lingyau1221 的帖子

無人一開始就想入S位。

我當時認為阿仔會在S位進步快D,寧願早D入希望在3歲前執好佢,好過大左唔得再入,小朋友大左會知道咩事。我當時可選E、I、S,最後選了S。

決定咩位,要睇小朋友能力,咩對他最好,要放下自己的面子。

回覆 ct926 的帖子

恕我直言,3歲只得單字,實在太慢,可能只得一歲幾能力,要急起直追,要諗下咩原因? 可以點改善訓練及治療。

引用:回覆+Lingyau1221+的帖子 無人一開始就想

原帖由 legolas625 於 15-04-21 發表
回覆 Lingyau1221 的帖子

無人一開始就想入S位。
乜可以揀的,唔係應該醫生示乎小朋友建議嗎⋯?

引用:多謝,但我失眠,眼淚不停咁流

原帖由 legolas625 於 14-01-03 發表
多謝,但我失眠,眼淚不停咁流
完全明白你心情!
唔係你想像中咁可怕的,咁早叫你見,主要係問家長情況,填長細問卷,輕輕望下小朋友。之後可能做下視覺、聽覺測試、上落樓梯。之後再等,先第一次見醫生,見完會比服務你,跟手比你排e、i、s位,以上所以野都要等。理應2歲先會真正做評估,呢d係我的經驗,但唔知會唔會情況有所不同。

回覆:16個月可以check到自閉症嗎(附最新成長進展)

小朋友近況如何呢?waiting your update

已轉排E位,9月入主流K1

Very good

引用:回覆+DENNIS201+的帖子 已轉排E位,9月入

原帖由 legolas625 於 15-06-15 發表

已轉排E位,9月入主流K1
我小朋友而家16m都俾幾個醫生話佢有自閉特徵,排緊E位,我可唔可以同你傾下你小朋友當然情況係點呀?

可以,不過每個小朋友症狀都會不一樣

我仔當年眼神弱,唔理人,語言慢

請問那裏可以評估?

回覆:bubibubibuuu 的帖子

Yes you can pm me

‹ 上一主題|下一主題