用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考插班
go

考插班 [複製鏈接]

請問有沒有家長可以分享為孩子報考插班的經驗?謝謝!

13    0    0    0

小女努力了兩年, 終於小四插成九龍城區官小

想提提除學業成績外還要睇課外活動

唔係,係新界區

回覆 venus321 的帖子

你們在港島東區嗎?

昨日收到成績表了,猶豫應否比個仔試考插班;但我同先生心裡又覺得現時學校真的很不錯。。。矛盾中。。。

回覆:ohmygosh 的帖子

間間都唔同,可以嚮補習社做定啲試卷操下先

回覆 ohmygosh 的帖子

你的情況同我好相似!
小朋友同樣活潑好動, 十分開朗, 可以很快和同學打成一片. 所以如轉校應該可以很快適應...
現校同樣是區內口碑很好的學校, 但奈何課程較淺, 所以想轉去有聯系BAND 1的官小...

我見我小朋友個性開朗,擅於交友,樂於助人,思想成熟,自小上不同興趣班和學習班,跟不同的老師,都馬上就適應,自我調節得很快,所以我才考慮讓他試試。我們向他提起過考插班,他了解我們背後的用意後,情緒上和回應上都是正面的。
不過,如果考取成功,我也會與先生在最後關頭慎重考慮才作決定。

想插班的唯一原因,是希望有聯繫中學,還要是名官中,相信可以減輕應付升中考試的心理重擔;現時就讀的學校也是一所相當不錯,區內口碑甚佳的學校,也是我自己的母校(當年一直名列前茅,派到區內band 1 頭的英中),所以心裡是滿爭扎的。

bobbob  要留意聯繫學校通常講緊得25%以下嘅抽獎位,未必係你想像中咁易入  發表於 14-2-17 18:51
venus321  你的仔同我個好相似.   發表於 14-1-26 14:44

小一仲ok,大d就較難識朋友。

回覆:考插班

大家都要顧及小朋友既感受,我細個都試過被安排轉校插班,到而家仍然記憶尤新,因為感覺一啲都唔好受

回覆:考插班

小朋友願意轉校嗎?已經有很多同學仔朋友仔,又已經熟晒學校環境;到新學校時有抗拒,唔適應嗎?

回覆 Jane1983 的帖子

多謝你的意見, 畢竟現校也是一間很好的學校, 如果輕易轉校, 就冇得返轉頭, 我會認真諗清楚!

Jane1983  努力  發表於 14-1-24 23:19

如果你想,不妨精選心儀的學校,再集中收集用家意見。
不過小朋友讀得如魚得水,名列前茅,又有玩得埋的同學,轉校代價吾細,真系要sure轉得過先去馬。

回覆 Jane1983 的帖子

都知一定吾易,但因為自己小朋友太活躍,所以令到我唔係好敢去試……

插到好,又適合小朋友,當然好。
但吾系話甘易。

我知成績好唔需要去聯繫band 2中學,但如新校,可入band 1的機會大好多……

校網如何?聯系中學系band 2,但吾系一定要去。

請問如果係現校讀得好好,如鱼得水,成绩係前十名内,但學校幾浅,聯繫中學band 2, 你們會帮小朋友去有聯繫中學係band 1 的官小嗎?
我小朋友十分好動多口,現校的老師出名有愛心同包容佢,唔知官校老師會如何對呢D咁活躍的小朋友呢?煩惱……

多謝您們真誠的分享!我打算待下月派成績表,看看排名,才決定是否真的讓孩子試考。然後才跟孩子多說說那所學校的情況,讓他多加了解。
‹ 上一主題|下一主題