用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權!
樓主: kimluibaby
go

[其他] 因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權! [複製鏈接]

你好呀,爸爸!我唔識講,好老實如果你決定左,就真係唔好後悔,因為係無灣轉的。我明白你們好辛苦,好似只付出,個女又比唔到d咩咁,不過你們要記得女女係care重要過learning.任何地方只有父母照顧子女最好的
spw

回覆:muimui5 的帖子

知道你囡情況都頗嚴重,很不好過。從來都不會認同這是上天的禮物,點解要俾咁大厚禮我地?

係,路還是要行,你都要努力,今日唔慣,好似無路行咁,唔死既,行下行下唔覺唔覺米又唔知點解行得好鬼遠。

回覆:因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權!

我怕你放棄左,將來會後悔,終身抱憾……

樓主,人最痛系絕望,望到自己個女有呢d感受系好正常,你叫我用自己條命換我A仔條命,等我有病,佢好番,我都肯呀!旦系事實就系吾可以改變,個分心痛又有誰能明白?!
系你會漸發現你既生活同其他人吾同,感受也異於常人,旦系你始終都要學習去面對同manage佢,你會無奈甘學識到更愛自己同埋身邊值得愛既人,冇時間同心力去理d多余事。
得閒就上黎呻上黎傾啦,你真實甘面對自己既感受系邦緊自己gala

回覆 Kyle 的帖子

Kyle多謝你既分享,亦講出大家既感受,共勉。

醒目開學勳章

爸爸唔好放棄,B女沒有你的愛鍚會很可憐的,放棄了你真的可以對她不聞不問嗎?面對她你可能好辛苦,但失去她你會更痛苦,既然醫生都說她不會太長命,何不陪她走完這條路?你覺自己苦自己痛,但B女沒有你的愛會更痛更苦,加油!世上比你更辛苦的人多的是,不要把自己的問題放得太大,這樣就會把負能量加強。

回覆 bbqiu 的帖子

多謝你的鼓勵,我會試下調節自己

回覆 414928 的帖子

感謝你的安慰, 但我心裡還係爭扎中,

引用:回覆+414928+的帖子 感謝你的安慰,+但我心

原帖由 kimluibaby 於 14-08-27 發表

有否跟家人朋友商量?
如非必要,當然不想你放棄小朋友。
但我們也知道你也有你難處及感受!
靜下來休息一會

引用:回覆+414928+的帖子 感謝你的安慰,+但我心

我也有一段不愉快的經歷,也經歷過你的心路力程..
三年前,BB出世后先發現有問題,仲要check 左好耐都唔知係咩病,一直都在nicu. 我覺得好困擾,想過放棄撫養權,也問過可否安樂死...
但老公不捨..到后來醫生話如病發可不急救,我們也掙扎了一陣子才決定同意..

你BB要住在醫院嗎?如要的話,就讓醫護人員照顧,你心情ok 才去探他吧!

指於會否再生,也不用急,問下醫生這是否遺傳病再決定吧。
今年,我第二個BB出世了,so far 健康ok. 人生還是有希望的,加油!

時間會沖淡悲傷,真的。我也經歷過2年多的黑暗時期,我好明白你感受。

kimluibaby 發表於 14-8-26 15:34
回覆 貓山公主 的帖子

你地工作人員真的很有心, 感謝你給我正面的鼓勵, 希望真的能澸輕我負面的想法!! ...

不知你住那裡呢...
有時間可以參觀下HK不同機構的開放日 (匡智會 / 扶康會 / 特殊學校 等等)...
你會在當中感受到更多力量和支持的...
放開你的眼界, 你會發現, 條路除有同路人外...
會更發現更多的不可能...

回覆 carmenkmlo 的帖子

我還未到家人商量, 我會同我老婆傾下呢個問題! 無論決定點都好, 相信個心都唔好受!

回覆 esuperbaby 的帖子

感謝你分享你的過去給我知, 替你現在生個健康B感到開心, 我不知道我能支持幾耐,希望時間可以幫助我地.

回覆 貓山公主 的帖子

是的我睇的世界真的不夠闊, 我會考慮下去下這些機構. 希望我的心情會好點, 請問這些地方開放日是什麼?

引用:回覆+esuperbaby+的帖子 感謝你分享你的過

感謝你分享你的過去給我知, 替你現在生個健康B感到開心, 我不知道我能支持幾耐,希 ...
一定可以的!
BB要在醫院還是在家?

B女目前係屋企度, 食得,訓得. 不過,佢只有3個月的能力. 發展好慢,

kimluibaby 發表於 14-8-27 14:02
回覆 貓山公主 的帖子

是的我睇的世界真的不夠闊, 我會考慮下去下這些機構. 希望我的心情會好點, 請問這些 ...

你住邊區架???
每區都有唔同時間的開放日...
我自己就參觀過展能中心 (屯門區成人) 的開放日同埋庇護工場的開放日之類...
學校唔知有冇搞呢D活動...
你B女仲細...我只做過成人服務...
或者你可以問問有跟你的社工或智能測驗中心...
好多時有D章程都有講座 / 活動搞...
其實你可以搵返最新你住的附近的這類型機構....

引用:終會有一日有路行。It+is+a+matter+of+time

原帖由 Kyle 於 14-08-26 發表
終會有一日有路行。It is a matter of time only.

至於生唔生多個,隨心啦!現在做你認為舒服的事就可以 ...
Kyle你講中哂我們做家長的心聲,我囡有罕有病,由出生到現在不停進出醫院,亦不斷尋求方法治療幫助阿囡,返工賺錢金錢上用得幾多得幾多,好彩的是有傷殘津貼,曾經試過搞唔掂個囡出手打佢,一路打佢一路喊,攬住番佢喊住對住你笑心都那住那住,亦覺得自己冇用最發洩落阿囡到,個次後亦冇再打阿囡,仔女係無做錯,佢最信任既係我們了,我帶得佢黎這個世界,我唔食都要比佢,只望阿囡身體健康,唔開心就周圍行下抖抖氣,如果連你都放棄佢冇人可以幫同佢了,祝福你們

回覆:waiwai2468 的帖子

今日都唔sure 自己有無明天!

講就講啫,呢排聽到什麼感恩呀,禮物呀,個心都好戚。我見到個天是灰色的!

‹ 上一主題|下一主題