用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 關於 S 位學習問題,請過來人指教
樓主: ilovexo824
go

關於 S 位學習問題,請過來人指教 [複製鏈接]

引用:S位都按能力分班,+入到"精英班"果班仔,+課

原帖由 yicbc 於 15-06-09 發表
S位都按能力分班, 入到"精英班"果班仔, 課程係緊貼主流, 先有機會出外重讀K1或直升主流小一.

恕我直言, 你 ...
Thx, 主流的話會跟呀哥做世襲生

引用:小一有中文,英文,數學,常識,宗教科要測

原帖由 T96 於 15-06-09 發表
小一有中文,英文,數學,常識,宗教科要測驗考試。
每星期有中文英文黙書。
仲有電腦科習作要做。
知道

回覆:ilovexo824 的帖子

你地有冇語言及社交的書本介紹比我

回覆:T96 的帖子

我仔仔3歲既時係兒童智力評估中心用評估 ,果時個醫生懷疑佢自閉,佢無係評估度✓要我仔仔小學前評估,我仔仔今年9月要選小一咁要點樣做

s位訓練不足,建議需自行加個別訓練,本人是過來人,明白你的心急,有需要可pm詳談

回覆:cheri715 的帖子

好驚吖,我小朋友剛入咗協康s

引用:好驚吖,我小朋友剛入咗協康s +

原帖由 lkube 於 15-08-24 發表
好驚吖,我小朋友剛入咗協康s
入協康,我覺得好好,唔洗驚。
佢會慢慢滲入學術比佢,我仔入去時三歲,學劃線條,佢仲係自閉約三,四歲比較細,及能力弱少少果組,但佢都有學認a~z,英文生字,還有認顏色,油顏色,認中文字等,3t同幼兒導師有辦法令佢認到架啦,四歲我仔已要寫a至z,及中文字,花,草,樹,木果d,寫自己中英文名,真係好多野學到,約k3佢會有書本要買,幼兒導師會跟k3野黎學,要寫句子,作句等,所以我有信心對協康,我仔以前讀果間協康可比美一般幼稚園,學術同一般幼稚園無咩分別,自理學得唔錯,3t做得好好,執情緒行為都有一手,佢地有充足經驗教唔同情況既小朋友,真係唔捨得離開呢間學校

回覆:我係女仔 的帖子

我小朋友剛4歲先入去協康讀,我都係較擔心學術上,因為我小朋友呢個年紀應該要學寫字。。。。但剛開學仲未。。。

入得S位,我諗小朋友係因為其他問題而入S位,而唔係要追學術,家長要有心理準備要自己在屋企補下學術,同埋都要睇下小朋友本身的能力ready未。家長可以同老師溝通下。

至於s位訓練不足,的確有家長覺得不夠,自己出去再補訓練,而我小朋友亦沒有OT個別堂,因為人手始終有限。我仔已結業轉去主流,我覺得協康S整體的老師都好好。
‹ 上一主題|下一主題