用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 Closed
go

Closed [複製鏈接]

3    0    0    0

回覆 lok1029 的帖子

今日講起你, 你在公海比人插到, 我感到非常同情。 

點講呢!連我老公都曾經否認仔自閉關針時。 但有一次, 佢帶仔去學校旅行, 我無去, 佢跟成班仔同學(全SEN) 媽講起, 原來大部份都話是歲幾開始覺得仔有唔妥。 

咁是否關一歲針事?回想返我仔應該連一歲前既針都唔掂,他打四個月針後,個針口腫了六個月有多,啲醫生當然話無事無事啦。 

如果你或老公身邊親戚有A仔A女,最好唔好打針住。

反而我想知點解你甘驚個仔打針
正常媽多數唔理三七二十一,一定跟大隊打左先
你係咪覺得仔發展不太理想定有什麼其實原因?

引用:反而我想知點解你甘驚個仔打針正常媽多數唔

係甘擔心盡量推遲打,現在小朋友最快2age先入學
2age前先再睇下仔發展如何,再諗打唔打
我仔一age前反應都ok,有社交微笑,望人
點解你覺得自己係a?

葉酸個個婦產科醫生都會開比大肚婆食

引用:+本帖最後由+apple~y+於+15-7-3+14:27+編輯

回覆:打唔打一歲針好...?

我今日都開始擔心呢個問題

引用:我今日都開始擔心呢個問題 +

7個月

引用:Quote:原帖由+大包大人+於+15-07-05+發表我

原帖由 lok1029 於 15-07-05 發表
你b幾大?
你打算打嗎?其實只唔打mmr可以嗎?
或延遲至2、3歲打

我細囡發展ok,但大囡有語言遲緩問題,所以本人在小B 一歲前已過網上資料關於mrr針的影響。到小B打完,即日成身熱晒同好辛苦(要我抱同貼住我),平時佢會自己玩。我在網上看過3豆湯可解mrr針毒,於是我立即煮比佢飲,點知即飲即見效,小B竟然飲完即退燒,更立即走去sofa玩,真係信不信由你,之後touchwood,暫時無任何影響。佢現在差不多22個月,識對答,會主動講我要食咩,我要去邊道,尼樣咩尼,姐姐起邊道,我要玩多一陣,嫲嫲煮粥一齊食之類,發展都萛可以。

回覆:sorjomui 的帖子

其實打完揾啲野嚟解咗去,仲有無免疫力?我唔曉答。其實有人打咗mmr 都沒有產生抗體, 我仔是這個例子,是後來驗血發現無抗體的。而你囡是打咗揾三豆湯嚟解,咁如真成功解到,會否是抗體也沒有了,那打針只為應酬過入學要求?

引用:其實打完揾啲野嚟解咗去,仲有無免疫力?我

原帖由 Kyle 於 15-07-05 發表
其實打完揾啲野嚟解咗去,仲有無免疫力?我唔曉答。其實有人打咗mmr 都沒有產生抗體, 我仔是這個例子,是 ...
我聽過好多方法去解咗打針後既針毒反應如順勢,共振,乜食療。問題是打針是為了個抗體保護,解了還有無呢?唔解個反應又可大可小。即係點?

如果單純唔打mmr係咪都唔可以入學?

回覆:大包大人 的帖子

咁就唔知啦!幼稚園入學有學校要交針咭有學校唔洗。要交針咭既,當然想收打齊針的學生啦(廢事有鑊是本港文化)!咁那些老師又識唔識睇針咭又是另一疑問,即打少一針,佢地有無知識分辨出來?

我親眼見細囝打針打到自閉,重新嚟過當然乜針都不打,點只mmr. 正常媽成日話唔打針那些傳染病會致命,中咗又會後悔點解唔打針,那看埋機會率,美國話每50 個人有1 個自閉,多到唔恨,梗有一個係左近,咁那些因唔打針得來的致命傳染病有無咁高?
我都做過幾年幸福媽,完全明白點解佢地趕候趕命要去打呢啲針。所以不幸成了自閉媽一族的都唔會再嘥氣去勸人不打針。

引用:+本帖最後由+Kyle+於+15-7-5+17:13+編輯+\

原帖由 Kyle 於 15-07-05 發表

咁就唔知啦!幼稚園入學有學校要交針咭有學校唔洗。要交針咭既, ...
Kyle
我有睇你其他post
請問你覺得係咪1歲同歲半針影響最大?
我見你話仔一歲前正常、係指會笑會同人有眼神接觸加交流?

‹ 上一主題|下一主題