用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 Closed
樓主: lok1029
go

Closed [複製鏈接]

回覆 大包大人 的帖子

係呀

回覆:打唔打一歲針好...?

經過連日研究同朋友商量
我都決定唔打、而且朋友考好多間名幼都唔需要收針卡
不過就算要收、我都唔打啦

回覆:打唔打一歲針好...

我最近睇左本書,起圖書館借,叫自閉症一種可醫治的疾病,佢有提到今時今日自閉症激增係同打針有關,mmr, 有講得好清楚支針點影響小朋友,我睇完都好後悔去左打針,我小朋友又係打完針開始有自閉行為,但冇聯想到同打針有關。

引用:我最近睇左本書,起圖書館借,叫自閉症一種

agatechung 發表於 15-7-10 01:38
我最近睇左本書,起圖書館借,叫自閉症一種可醫治的疾病,佢有提到今時今日自閉症激增係同打針有關,mmr,  ...

我都想知。

回覆:lok1029 的帖子

“自閉症 一種可醫治的疾病“

我地唔打都打左,番唔到轉頭
我無比仔打小一支針,就係擔心能力再倒退
全班得我仔一個無打,家長覺得我異類唔跟大隊打
已經之前做錯左唔想再錯多一次
班主任從來無問我仲咩唔比仔打針

回覆:apple~y 的帖子

好怪的,在公海講呢個topic, 會比人鬧無知呀,白癡呀,有些還鬧針會引起自閉是過時添!在自閉版,反而無人會咁鬧,大家都好明啲針發生咩事。究竟邊個才是無知?

曾經多口問下那些處理Sen 既社工、治療師、心理學家呢類所謂專業人士,有無上bk 睇下啲自閉、特殊版,個個都好embarrassed 笑笑口答唔知係乜,即佢地對Sen 既知識只停留在工作和學堂所學到既,一放工就望都唔望下。(好正常,我自己都是,一放工,關於工作既野,全無興趣再多看)。所以問針既野,最好問苦主。專業人士和正常幸福媽都是針唔拮到肉唔知痛,對針既認識,米正苦、醫生和廣告講咩,佢地就信咩,唔會得閒去研究下。
普通幸福媽實純真地諗正苦唔會有針打到人自閉卦!
啓晴邨事件咁,普通人實純真地諗正苦不會整到啲食水含鉛超標嚟毒人卦!正苦自己都唔知有毒。

引用:+本帖最後由+Kyle+於+15-7-10+18:57+編輯+\

原帖由 Kyle 於 15-07-10 發表

好怪的,在公海講呢個topic, 會比人鬧無知呀,白癡呀,有些還鬧 ...
我最近睇完kyle另一po都決定唔俾仔打一歲針
都同身邊人分享、我媽咪認同並明白我決定
我其他朋友覺得我疾左線仲話有傳染病會屎
我都懶得解釋、我堅持自己決定

回覆:大包大人 的帖子

有自閉都會屎,呢世mentally game over 。幾可會中打針那十一隻傳染病除咗水豆?防得果十一隻傳染病,又防唔防到沙士,新沙士,伊波拉,金黃葡萄菌,霍亂,沙門氏菌⋯⋯?

是但啦,講既人連啲針係乜都唔願意去望下就亂跟人口水尾咁和應。所以一貫苦主都廢事勸人唔好打針,話之係親戚都唔會勸。我就多事!出聲阻住人去打針,其實我地無so 㗎喎,只想救得一個得一個。

引用:有自閉都會屎,呢世mentally+game+over+。

原帖由 Kyle 於 15-07-10 發表
有自閉都會屎,呢世mentally game over 。幾可有果打針的十一隻傳染病?防得果十一隻傳染病,又防唔防到沙 ...
其實係米普通人聽聽埋埋啲傳聞以為自閉是天才有特異功能,所以覺得自閉比得傳染病還好呢?佗仔如個b 不幸得到遺傳病,大部份人都毫不猶豫中止懷孕,自閉跟那些病無異,真是醫返都嘥藥費。

有自閉真係好煩,呢個世界無咁多自閉天材,我再有BB唔會再打一歲針。

我都唔會俾我仔再打6歲MMR加強劑。

如果自閉有得係懷孕時驗,可能有大批阿媽落仔。

回覆:打唔打一歲針好...?

我都唔會俾我仔再打6歲MMR加強劑。X2

回覆 legolas625 的帖子

唉,自閉天材,自閉資優,有幾多個?
新聞話有個自閉資優升中派左英皇,嘩!真係萬中無一
小學唔打針學校從來無問我,我就做班中最異類個個
我同同班家長講我唔怕仔病,病左睇醫生醫
仔已經唔係高功能,打MMR加強劑萬一再倒退點算
又無得醫,邊個可憐我

我好後悔我仔一歲打左支MMR, 歲半個衰醫生仲要佢打多支MMRV, 話冇任何副作用, 即係佢半年裡打左兩支MMR, 我打死都唔會比佢打6歲嗰支booster, 我仔歲半前發展完全冇問題, 影相識望鏡頭笑

仲有我細女而家十個月, 一歲要返健康院打4支針, 每腳各兩支, 我考慮過, 支MMR和水痘唔會打了, 健康院唔會迫你打, 我問過,  佢話你想任何時間補打佢地都歡迎

回覆:EEFF 的帖子

其實打針,啲醫生爭住賺呢啲錢,無手尾,打咗有事,個苦主米告藥廠囉,關個醫生鬼事,全港都是攞呢啲貨㗎啦。醫生一般話打得打得,快快賺咗個打針錢,個媽如猶豫,走咗去,下次揾個第二個打,呢個醫生米無錢賺。所以唔好奉啲醫生係神咁,佢地唔屎交租嗎?

Kyle 發表於 15-7-11 19:43
其實打針,啲醫生爭住賺呢啲錢,無手尾,打咗有事,個苦主米告藥廠囉,關個醫生鬼事,全港都是攞呢啲貨㗎啦 ...
同意,所以我仔都無打6歲針。

亞女一歲時水痘私家打,健康院唔包。上年在特校開學時護士提我帶佢去私家打番劑六歲水痘,我都未去,係咪唔應該打?

六歲支MMR打咗,因為C6唔想佢惹到小B,係咪好偏心?

剛才收拾通吿時發現大A上學期原來打了五合一,沒有打MMR。
‹ 上一主題|下一主題