用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑阿仔專注力不足…
樓主: 03poshan03
go

[過動] 懷疑阿仔專注力不足…   [複製鏈接]

回覆:懷疑阿仔專注力不足…

我都想要醫生資料,pm me ,thanks!

回覆:metrochung 的帖子

麻煩pm醫生名稱 謝謝

我個仔依家K3又係多言好動,佢好鍾意跑,又成日不停地爬上爬落,d 脾氣又差,可以為左扭一樣嘢,喊足半個鐘。經健康院轉介,排左半年代,剛約左今個月中見心理醫生。 但同朋友講開,佢個仔睇完政府,被評為輕度自閉&過度活躍,佢唔建議我去政府睇,佢話個record 會影響阿仔搵學校,第日又會比學校標籤,而且個record 會跟足一世,仲會影響大個搵工 (特別紀律部隊),如果真係想買個心安,最好去c+好了。 大家點睇呢? 1)聽朋友講,做果d testing, 唔好話小朋友,連大人都冇心機坐咁耐,所以result 一定起碼係輕微。 2)result 係輕微,又冇咩特別嘢做可幫到小朋友,果record 又會帶足一世,係咪架呢? 

引用:我個仔依家K3又係多言好動,佢好鍾意跑,又

原帖由 pig_mug 於 16-09-05 發表
我個仔依家K3又係多言好動,佢好鍾意跑,又成日不停地爬上爬落,d 脾氣又差,可以為左扭一樣嘢,喊足半個鐘 ...
其實會影響搵學校和搵工嗎?不是自己決定是否申報嗎?

我之前去睇政府評估中心先,可以自己選擇由佢向學校申報或自己向學校申報都得。
致於將來大個找政府紀錄部隊工作這個唔清楚,唔知有冇家長知呢?

我個人認為有私隱條例,醫院不可以對外揭露病人的私隱,就算是政府部門。

回覆 metrochung 的帖子

我都想要, 可否PM 我.  謝謝

可否pm資料比我

Hopeful2010 發表於 16-9-6 16:03
我個人認為有私隱條例,醫院不可以對外揭露病人的私隱,就算是政府部門。 ...

如果有adhd,要食藥,咁樣真係適合做紀律部隊嘛?至於公務員,文職係無所謂…不過升到一d位,會查家宅,真係唔報當無事?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 16-10-4 18:10
如果有adhd,要食藥,咁樣真係適合做紀律部隊嘛?至於公務員,文職係無所謂…不過升到一d位,會查家宅,真 ...
就算沒有ADHD問題,不同的人,能力上也有分高低,若一個能幹的人,食藥可以解決專注力失調的問題,而因為這樣不能升職,自己應該考慮是否值得繼續留下來。小兒醫生說 ,反而朝九晚五的文職不太適合ADHD的人  ,他有很多病人都是專業人士 ,很能幹 ,只要食藥 ,他們都能集中精神做出好成績 ,叫我們不用擔心,有ADHD的人,都可以是聰明的,他們轉數很快 ,只要向著他的興趣 ,選對方向, 也可以發揮得很好。

回覆 Hopeful2010 的帖子

如果現實情況有得選擇,我想大部份人也不會上報教育局、學校、食藥。
我既情況係冇得揀,每日個仔返學好似打仗咁,將來事已經太遠唔敢諗!
從冇懷疑個仔理解、學習能力,但要佢有調理咁輸出,係佢弱項。
上到小四,學校催谷得利害,出名嚴謹既老師聚首一堂入精英班主理中、英、数,苛刻訓話不絕,功課錯多被罰小息,默書低分罰一星期小息温習,多嘴被罰作文,只為一句普通調皮話,一個成人胸襟也容不下,有時小學老師真係可以好恐怖,小兒有晚意興闌珊咁同我講想返鄉下耕田,覺得自己冇出色!
這幾天我偷偷換了12 hr concerta, 希望藥效長些能带到下午3、4點,佢今早知道有啲嬲我比毒藥佢,唉!

回覆:metrochung 的帖子

可以pm我嗎?

引用:Quote:原帖由+03poshan03+於+15-10-19+發表

原帖由 metrochung 於 15-10-20 發表
你想睇私家?有兩個醫生我都覺得幾好,一個係我睇個,一個我朋友睇過

...
可以pm我嗎?

回覆 tutik 的帖子

ADHD其中一個特徵是組織能力弱,吸收知識後,要有條理地整理好再靈活地運用 ,不是一件易事,除了吃藥幫助外 ,還要配合在日常生活中多提醒做事要有條理 、有計劃,分析事情時要有層次 ,我相信成功的人士都是經歴過不少辛酸史。

我有時會充滿信心 ,有時又會感到絶望,原因是小兒好像飄忽不定,某幾天表現突飛猛進,突然又像打回原形,也許是我的情緖影响了他,急於要他進步,將期望定得過高,打擊了他的自信。

你小朋友學校的老師似乎是用嚴厲方式來提升成績,唯有自己多些輔導他,我的做法是當他們有時抱怨老師很嚴厲,我會說都是為你好,嚴師出高徒,他日你有成就時,會多謝老師,久而久之,抱怨後會加一句,我明白老師是為我好。

其實你小朋友很叻,在ADHD影響下都可以入精英班,藥物是因為他吃了後感到不適所以覺得是毒藥?小兒反而很關心醫生何時加藥,他感覺到藥物可以幫助他。

回覆 metrochung 的帖子

請给資料我呀,唔该!

metrochung 發表於 15-10-20 20:15
你想睇私家?有兩個醫生我都覺得幾好,一個係我睇個,一個我朋友睇過

...

我想要資料 pm

...

請pm資料給我!

...

Pm pls

...

可否pm 醫生給我

可否pm醫生資料給我, thank you.
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊