用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 成功父母40個特徵
樓主: tuenyima
go

成功父母40個特徵 [複製鏈接]

Re: 成功父母40個特徵

maamaajudy 寫道:
I don't think i fulfill that.

agree

:cheeze: :cheeze: :cheeze:

看完這篇文章後我足足細味了10分鐘, 這文章真好但要做起來我想我先要遞信辭職再24小時對住佢都唔知道做唔做到20點?

To be such ideal parent, I think we should at least have the following items:

1. enough money/time
2. good health
3. very high EQ
4. high IQ
5. enough knowledge & well educated
6. lucky/or with other supports to have good school
    for your kids
and many many..............

But all parents, add oil !! Because we love our kids!!!! :wink:

Thanks for sharing

我唔知我會唔會成功呢??

雖然未必做到足, 但係最少我知道可以點做
謝謝

agree!
but i    
Smalljokerbb 寫道:
To be such ideal parent, I think we should at least have the following items:

1. enough money/time
2. good health
3. very high EQ
4. high IQ
5. enough knowledge & well educated
6. lucky/or with other supports to have good school
    for your kids
and many many..............

But all parents, add oil !! Because we love our kids!!!! :wink:

tks ~~
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

Thanks for sharing...真係好難做到呢...我要努力啊...     

可能我比較幸運,可以做個全職媽咪,同埋我好鍾意睇育兒書,所以有30個我都做到,但我吾係一個富裕家庭,都吾係一個學歷好高既媽咪,更加冇上過任何教仔班.不過我會所有事都會為個女諗先..失禮d講,我自己吾再花錢在自己上,自己好慳,但洗在個女度,就好捨得,幾仟蚊既教材都買吾小,(儲左好耐ga)但我自己買件幾十蚊既野都要左諗右諗..自己都覺得好笑!!!!但有一樣我就都覺得自己好成功,就係(愛)..我女女而家4years有時犯左事比我教訓果時,佢會好主動走來攬住我say sorry,跟住我就會攬實佢解釋比佢聽因果,跟手重會話比佢聽我原諒左佢啦!重會比佢知道我依然係愛佢.我好enjoy個刻ga^^^同埋自己犯錯都要同佢say sorry,咁佢先會覺得大家係平等,女女話我係佢好朋友喎^^但佢好尊重同信任我,咁係未幾開心呢!所以各位要返工既家長吾好放棄,只要對仔女有愛,佢一定feel到,而且已經係一個成功既父母^^^^!!       

好有用

thx

睇完之後,發覺自己真係仲有好多需要改善的地方!

[ 本文章最後由 CherryIce 於 08-7-13 22:23 編輯 ]

原文章由 QueerBird 於 05-6-11 13:25 發表
唔難:

一) 是旦一個唔使做~生活都可以優遊自在!
二) 有間千九幾呎屋子!
三) 做野個果一年都有二、三十日大假!
四) 唔做個果經常上親子班/烹飪/兒童心理...班!
五) 兩個老野100%(乜都要...)放在小朋友身上! ...
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

Thank you for your sharing!
我會努力去達標!

哈,原來做人父母的確甚艱難!
我自己未有福份當人家的媽媽,
但是在我眼中,我一直都覺得我的父母很成功,
在此與各位呀姨分享一下吧,
我認為我父母有一點做得很好,就是以身作則,
例如他們在我面前對每一個人都很有禮貌,
我和兩位妹妹便從小明白有禮的重要性;
又例如他們樂於把好的想法、理念與人分享,
我便依樣葫蘆的,
很喜歡跟朋友同學說我覺得對大家有裨益的事,
或者在這裡跟大家談天,
分享我認為令大家有得著的東西....
所以,我覺得雙親以身作則十分重要且有效的,
縱使我爸媽都沒有百分百達到那40項,
我仍然覺得他們很成功!

另外,如果有一天各位呀姨的子女都像我一樣,
在這裡讚你們,恭喜你,
你是很成功的父母了,尤其在孩子的心目中!

,多謝分享!!!!!
‹ 上一主題|下一主題