用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 真鐸學校 請問自行20分入的機會高嗎?
go

請問自行20分入的機會高嗎? [複製鏈接]

仔仔去過開放日, 同参加過暑期班. 仔仔很喜歡, 如果仔仔係大仔同爸爸已洗禮. 20分入的機會高嗎??? 因自己係43區只可以自行同扣門
   0    0    0    0

milesngan 發表於 16-9-5 15:06
仔仔去過開放日, 同参加過暑期班. 仔仔很喜歡, 如果仔仔係大仔同爸爸已洗禮. 20分入的機會高嗎??? 因自己係 ...

好似係要小朋友受洗先得喔(emoji)

回覆 樂天媽媽 的帖子

學校有出「相同宗教」定義http://www.cts.edu.hk/php/upload_files/File/15-16/RELIGION1617.pdf

就算父母未洗禮,甚至無返教會,但小朋友有返,教會出信證明都計

今年自行都遞左表,我第四日去,編碼6x,真係唔多人申請喔,希望冇幫小朋友揀錯

piggyhk 發表於 16-10-11 07:59
今年自行都遞左表,我第四日去,編碼6x,真係唔多人申請喔,希望冇幫小朋友揀錯
...

看倒你的留言,説真唔知開心定唔開心好,第四日交表先得6?幾,我第一日去交都冇咩人,但小人交就可容易入,唔駛心掛掛。但我仔去左2次嘉年華開放日都好開心,幼稚園校長又介绍這間比我,話適合我仔多D,希望這校真係可快樂学習啦。我都係20分,希望同你仔仔或囡囡做倒同學啦。

...

唔通我阿媽睇錯?佢第一日交話 7x

希望佢真係睇錯,自行入到就唔洗煩,小朋友由 K1開始期期參加優才班,好鍾意真鐸

再睇返申請表黃色底紙上面有個編號 0xx,想問那個是真鐸的交表次序嗎?

allosteven 發表於 16-10-11 09:57
看倒你的留言,説真唔知開心定唔開心好,第四日交表先得6?幾,我第一日去交都冇咩人,但小人交就可容易入 ...

係呀,我都係咁諗過,開心又擔心,我問過其他讀真鐸學校的媽咪,話個囡好開心,學校對家長支援又多,我都唔知點解咁少人投表

strawberrychic 發表於 16-10-13 22:47
再睇返申請表黃色底紙上面有個編號 0xx,想問那個是真鐸的交表次序嗎?

嗯,我就係呢到睇到號碼

回覆:piggyhk 的帖子

在真鐸讀書真是好開心,功課量適中,默書也不多,而且每月會有幾次小測(測驗範圍不多,幫同學溫習),多數同學都能6時前完成功課。學校有很多講座,幫助家長有效地管教和幫助孩子......我相信這些不是其他學校可以做到。

當然,選擇此校必須要認同學校的辦學理念,即是讓孩子得到全人的發展而非成績的催谷。在現實中未必對升Band1中學有絕對的保證,但保證是愉快學習,孩子愛學校,愛上學。

cwaisum 發表於 16-10-16 17:56
在真鐸讀書真是好開心,功課量適中,默書也不多,而且每月會有幾次小測(測驗範圍不多,幫同學溫習),多數 ...

見你咁講就放心了!因為我哋正想搵間學校係:

1. 唔太多功課
一來唔想勞氣,二來想小朋友多啲時間玩。聽聞詞語只需寫3次,我一直唔認同寫5/6次就等於學識,而小朋友都係無心機寫字的!因為佢覺得已經識寫做乜要寫咁多次。而佢平時自發寫好多字,只係唔鍾意學校重複抄寫

2. 愉快學習
小學階段只係打好基礎,好多男仔都係中學先開竅。如果小學已經失去學習興趣或動機,日後唔敢想像。小朋友自發學習仲緊要過係咁質嘢俾佢,俾咁多都未必吸收。

而家先入小一,六年後升中變成點未必完全可控制。相信家長最清楚自己小朋友咩底子,搵適合嘅學校好重要。眼見唔少入左「升中派位好」的小學,但小朋友卻跟唔上,大家都辛苦。

cwaisum 發表於 16-10-16 17:56
在真鐸讀書真是好開心,功課量適中,默書也不多,而且每月會有幾次小測(測驗範圍不多,幫同學溫習),多數 ...
看倒你這樣講,希望第一輪派倒啦,見兒子現在星期六去上個優才班都好似好開心,冇話唔鐘意間學校。

allosteven 發表於 16-10-17 13:25
看倒你這樣講,希望第一輪派倒啦,見兒子現在星期六去上個優才班都好似好開心,冇話唔鐘意間學校。 ...

收左!唔使煩。見到收左38個小朋友,睇來都有小朋友冇中...之前聽其他媽咪話呢間小學申請實中因為冇人申請,唔知真定假

piggyhk 發表於 16-11-21 09:40
收左!唔使煩。見到收左38個小朋友,睇來都有小朋友冇中...之前聽其他媽咪話呢間小學申請實中因為冇人申請 ...

20分得左,唔知係抽中定多人15分呢?你小朋友幾分?

strawberrychic 發表於 16-11-21 09:43
20分得左,唔知係抽中定多人15分呢?你小朋友幾分?

20分

回覆:請問自行20分入的機會高嗎

恭喜入到的同學

昔日阿女20分,自行都不收,抽獎也不得,最後叩門入。開開心心渡過6年小學生活,至今仍懷念小學生活。

Yep 20分得左,唔使煩咁多,希望之後那6年都係可開心上堂啦

...

成功入到?
‹ 上一主題|下一主題