用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江小學 學校英語環境如何?
go

學校英語環境如何? [複製鏈接]

希望有家長可以指教, 學校英語環境如何? 每週有多少課NET teacher 授課? 學生多機會聽/講英語嗎?
在14網的小學當中英文課程算深嗎?

謝謝!

3    0    0    0

kmcheng7 發表於 17-1-16 18:04
希望有家長可以指教, 學校英語環境如何? 每週有多少課NET teacher 授課? 學生多機會聽/講英語嗎?
在14網的 ...

下面是小一情況,可以參考下。建議參加學校的小一簡介會,每年英文部分講得好詳細。

希望有家長可以指教, 學校英語環境如何? 學校每星期有一天排隊前的晨讀節,家長可以進校和小朋友一起看英文書。另有萬聖節dress up, 英語活動日,等。

每週有多少課NET teacher 授課? 每星期一節
學生多機會聽/講英語嗎?要做e learning, reading bag。小一期考要考oral.

在14網的小學當中英文課程算深嗎?沒比較過,小一每星期都有英默,六句句子。課本沒有教快。太約兩星期教一課,另有附加文法練習。
幼稚園升小一小朋友無論升任何學校都可能要家長要幫一幫。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

jenniferK 發表於 17-1-21 07:31
下面是小一情況,可以參考下。建議參加學校的小一簡介會,每年英文部分講得好詳細。

希望有家長可以指教, ...

多謝回覆!
再請教,
1星期1堂Net, 但其他英文堂主要用中文輔助還是全英語?

回覆 kmcheng7 的帖子

我仔今年小一,佢話主要用英文,但都會用講東話,另外大仔小四,上堂用全英文...

judycyk 發表於 17-1-23 15:08
回覆 kmcheng7 的帖子

我仔今年小一,佢話主要用英文,但都會用講東話,另外大仔小四,上堂用全英文... ...

你好,女兒九月升小一,想多了解一下滬江,可以分享一下嗎?謝謝

sammidada 發表於 17-2-1 20:54
你好,女兒九月升小一,想多了解一下滬江,可以分享一下嗎?謝謝

自行入了嗎?恭喜您。有咩想知?
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

jenniferK 發表於 17-2-3 22:33
自行入了嗎?恭喜您。有咩想知?

本人16網,誇區機會大嗎~!?

Ma_Mi 發表於 17-3-20 20:01
誇區只有自行25%(25%給世襲),大抽獎的5%, 和扣門位。14區本區都爭得好勁,龍B或以前都難入。
培理家長group
得閒入黎傾下

Ma_Mi 發表於 17-3-20 20:01

我今年都係誇區,15分入咗,真係要睇好唔好彩。
‹ 上一主題|下一主題