用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教中華康山學校 14網中華康山
樓主: neyu_linux84
go

14網中華康山   [複製鏈接]

Janicekp 發表於 17-9-21 17:14
我覺得今年未必架。競爭真係好大。
個人認為: 無可能111入唔到

港華過埋去14網, 其它宗教學校都可能少咗一班捧場客, 攪到有位剩去乙2都, 咁點解仲要咁快選康山? 最快都乙3啦!

真心想入康山既, 我唔認為真係咁多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我所知好多14網用康山做保險線,好多時都係為咗唔跌入寶校,但當叩到更好學校時都會放位。

雲牛 發表於 17-9-21 16:47
回覆 小白兔co 的帖子

請問教局是怎決定開四班定五班? 單雙年?

之前開放曰,校長講的,將一個好似是雜物室空出來,教育局是批左可做課室,所以兔年有5個班! 而龍年4個班,是將另一班分配另一個級別

對,我都是咁認為! 加上康小推行 星期三無功課日,又以興趣班為主,令小朋友輕鬆! 是好多家長期望。

Tomanb 發表於 17-9-21 18:02
我所知好多14網用康山做保險線,好多時都係為咗唔跌入寶校,但當叩到更好學校時都會放位。
...

講真,選校應對小朋友了解去出發,寶吾寶校,名吾名校真的重要嗎? 重點是小朋友讀得開吾開心,輕吾輕鬆! 太大壓力,小朋友未必跟得上!
成績吾好,又影響小朋友上進心!同自信!
我反而 中意康小對小朋友每年做評估,因應小朋友能力去分班,做吾同功課,令到小朋友無咁大壓力。

小白兔co 發表於 17-9-21 23:24
講真,選校應對小朋友了解去出發,寶吾寶校,名吾名校真的重要嗎? 重點是小朋友讀得開吾開心,輕吾輕鬆! ...

絕對認同,但東區出名既一線學校都有happy school, 例如:北衛、丹循、仲有新加入既港華都係。。。所以認同呢個理念及有選擇既大部份人都會選中學派位好D既後者小學

happypapapa 發表於 17-9-21 23:40
絕對認同,但東區出名既一線學校都有happy school, 例如:北衛、丹循、仲有新加入既港華都係。。。所以認 ...

一線學校太多人去報,成功機會率也有個限度!

我個人認為,如果有一間不是一線,只不過是2.3 線學校,而學校是以小朋友能力行第一! 校長又是十分友善喜愛小朋友! 信仰又是符合自己家庭! 又是自己心儀學校111 我認為可以咁做!

小朋友是有上進心,聰明,咩學校都讀到自己成續優勢出來!

反而,我最驚是小朋友跟不上,下下要去補習,大人小朋友都辛苦! 不是錢的問題!

而且康小 不但因應小朋友能力去安排功課之外,
3〰4點是功課時間,有老師在場輔導,集體做功課,吾明有老師教!
起碼 避免小朋友 翻到屋企 先嚟懶洋洋

明我係天主教, 都成日去佛教康山玩活動, 有人請校長黎講助, YMCA係基督教, 都有好多活動係同佛康校長搞講助, 活動, 唔一定要將宗教睇得咁XX(唔識形容, sorry!) 佛康校長好有心, 我都有朋友入面讀, 活動又多, 支援又做得好好, 都可以去nowTV 睇下, 有拍過條片介紹學校, 介紹得好深入

WingsBobo 發表於 17-9-22 08:51
明我係天主教, 都成日去佛教康山玩活動, 有人請校長黎講助, YMCA係基督教, 都有好多活動係同佛康校長搞講助 ...

贊成

其實好多一線學校, 係同啲學生谷成績, 要學習之前已經好熟練. 啲小朋友好慘. 無左學校去CARE.

明我係天主教, 都成日去佛教康山玩活動, 有人請校長黎講助, YMCA係基督教, 都有好多活動係同佛康校長搞講助 ...
其實校長都講過, 我唔會理會啲小朋友同家長係邊個宗教, 無強迫你地去信佛, 只係需要你去認識佛.  咁我覺得呢個理念又OK喎.

多謝分享。不同宗教團體其實也是可以和衷共濟。

WingsBobo    發表於 17-9-23 18:13

回覆樓主

其實再睇真D呢個post, 主力不斷唱好都係個2個人,而其他人(包括我)就講客觀數據及大圍睇法,所以講黎講去都係雞同鴨講

如樓主及擁護者真係咁認同佛教康山既教學理念咪1-1-1, 應該自行都會收左,萬一收唔到大抽獎都入硬!但要改變其他家長將佢當成唔跌入啟X既保險線,暫時而家應該好難!如叩到其他更心儀既小學一樣會放位!

總之選得間學校,感覺舒服唔後悔最重要!

ChocoMilk33    發表於 17-9-22 10:40

happypapapa 發表於 17-9-22 10:27
其實再睇真D呢個post, 主力不斷唱好都係個2個人,而其他人(包括我)就講客觀數據及大圍睇法,所以講黎講去 ...
其實你REPLY呢段說話, 有撩交鬧既成份, 你唔認同我地既睇法, 大可以唔出聲, 唔REPLY. 但唔需要講啲咁難聽既說話. 每人觀點唔同, 你認為康小唔值得111, 無問題, 你可以唔選擇. 唔去咁樣做. 我唔覺得你講啲說話客觀得去邊.

如果你覺得係雞同鴨講, 你可以唔再回應. 謝謝!

Janicekp 發表於 17-9-22 10:51
其實你REPLY呢段說話, 有撩交鬧既成份, 你唔認同我地既睇法, 大可以唔出聲, 唔REPLY. 但唔需要講啲咁難聽既 ...

唔好意思,令你覺得有撩交鬧既感覺

我已講得好清楚,鐘意既就選,唔需要理會其他人點睇,覺得值得無悔就可以!

但如你覺得只能容納同道者既言論,咁不如你地開個whatsapp group傾算啦!呢到係討論區,各人都可發表不同意見。

希望你明白,我完全無講過佛教康山唔好,不過有選擇既會選更好咁解。

回覆樓主

想問下同區嘅太古小學,有冇人知道是否happy school定係谷校?屬唔屬於大家所説的寶校?

happypapapa 發表於 17-9-22 11:13
唔好意思,令你覺得有撩交鬧既感覺

我已講得好清楚,鐘意既就選,唔需要理會其他人點睇,覺得值得 ...

我無講過我唔接受各人既負面既評價。但頭先個reply, 係有中傷成份囉。  中傷說話相信每個人,包括你自己都唔會接受。

joyce80 發表於 17-9-22 11:48
想問下同區嘅太古小學,有冇人知道是否happy school定係谷校?屬唔屬於大家所説的寶校?
...

太古絕對唔係寶校,但又唔係happy school, 屬於中谷小學

happypapapa 發表於 17-9-22 12:03
太古絕對唔係寶校,但又唔係happy school, 屬於中谷小學

謝謝,因為我老公是舊生,所以有20分諗住這間自行。我諗中谷我小朋友都可以應付,太谷就唔想。

joyce80 發表於 17-9-22 12:08
謝謝,因為我老公是舊生,所以有20分諗住這間自行。我諗中谷我小朋友都可以應付,太谷就唔想。
...

其實中谷只係相對概念,對比嘉諾撒及滬江咪無咁谷,但比北衞、丹循及北循咪谷D囉

但舊生20分唔保證必收,舊年太古自行超收勁多,因為多世襲生,20分舊生應該要抽籤

祝好運!

‹ 上一主題|下一主題