用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 各位家長小心青衣邨明愛聖若瑟, 入面專恰SEN仔學生 ...
go

[學校] 各位家長小心青衣邨明愛聖若瑟, 入面專恰SEN仔學生 [複製鏈接]

【明報專訊】青衣明愛聖若瑟中學發生校園欺凌事件,網上流傳片段可見,一名有特殊學習需要(SEN)的男學生被多名同學掌摑面部,學生一度跪地求饒。校方本月初報警,警方經調查後,拘捕4名學生,涉嫌普通襲擊。

涉普通襲擊 校方聯絡家長後報警

警方表示,本月3日接獲報案,指一名13歲男童於上月27日在青衣一學校懷疑被人以手襲擊,該名男童面部受輕傷,拒絕送院治理。葵青警區刑事調查隊第六隊接手調查案件,經調查後,警方在上周六(5日)至本周一(7日)拘捕1男3女,年齡介乎14至15歲,涉嫌普通襲擊。被捕男女已獲准保釋候查,須於6月下旬向警方報到。

網上流傳一段經剪接的8秒影片,一名身形略胖的男童被多名男女同學掌摑面部,被掌摑至口罩移位;男童又被人踢臀部。他其後曾跪地及雙手合十求饒。據了解,被掌摑的13歲男童就讀該校中一,有特殊學習需要。被捕涉案學生分別就讀中一至中二,其中兩名女生與遇襲男童同班。警方經調查後,懷疑事件與「爭女」有關。

青衣明愛聖若瑟中學其後發聲明,稱對事件極度關注,絕不容許及姑息任何欺凌行為,又相信為個別事件,學校定必嚴肅跟進。聲明指校方透過社交平台,發現該校有學生被拍打,已立即通知家長並邀請家長到校了解,在了解事件真確後,已即時協助家長報警,事後亦有安排社工跟進學生情緒。聲明又指,警方已跟進事件,未能進一步透露資料。

教育局回應稱,得悉事件後已即時與學校聯絡並嚴肅跟進,會密切留意事件發展及提供適切支援,並會按既定機制處理。該局強調,對校園內歧視、欺凌及暴力行為,一向採取「零容忍」政策。

https://news.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20210610/s00002/1623262618667/sen%E7%94%B7%E7%94%9F%E6%A0%A1%E5%9C%92%E8%A2%AB%E6%91%91%E8%B7%AA%E5%9C%B0%E6%B1%82%E9%A5%92-%E8%AD%A6%E6%8B%98%E6%98%8E%E6%84%9B%E8%81%96%E8%8B%A5%E7%91%9F%E4%B8%AD%E5%AD%B84%E5%90%8C%E7%AA%97

0    0    0    0

唔知大家仲記唔記得上個月呢間學校單新聞
入面有個SEN肥仔學生被女同學掌摑暴打,所以上面同大家重溫下

我係呢間入面D學生家長,我自己本身都有個SEN細路係入面讀條片本身上左報就係因為有其他家長不滿在網上發現短片後,向學校查詢完全不受理

我會今個月幫我個細路搞轉校我都唔介意爆出黎同大家分享
我細路話俾我知,入面影到打人果班學生全部事後仲返緊學,無處分
反而被打果個肥仔先係怕到唔返學,我依家真係好懷疑學校講話有報警係咪呃人
HK01份報導仲有講其中一個仲係本身揹緊保,話佢有黑底同淋紅油

呢間明愛聖若瑟中學點解可以咁冷血?任由一個保護唔到自己既SEN學生被打
打人果d學生就殺人放火金腰帶,仲繼續係學校橫行鬧事?唔係應該停佢地課,等查清楚先俾佢地返學?

明愛聖若瑟入面既黃尸嫌麻煩唔理,黃校為收生而亂收黑社會背景學生時,縱容學生打人一定唔係冰山一角。就係因為咁,香港先有越來越多學生化為黑暴
到底教育界仲要包庇呢d黑暴罪犯到幾時先可以還返個平靜校園畀我d仔女成長?

推到多D人睇到

嘩!要比多d 人知,學校太過份,教師都好有問題!

學生太過份!學校置之不理!唱衰佢

其實SEN啲學生喺學校真係好慘
Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

小風火輪 發表於 21-7-9 01:07
唔知大家仲記唔記得上個月呢間學校單新聞
入面有個SEN肥仔學生被女同學掌摑暴打,所以上面同大家重溫下

請問大家知唔知尼兩間SEN中學(鑽石山志蓮中學及屯門東華三院鄺錫坤中學)好唔好?聽聞元朗也有一間SEN中學的有人知校名嗎?我的自閉譜系成績band尾仔仔小六今年選中學,唔知點算?怕比人欺凌、打完都唔識講出嚟呀(emoji),如果入去主流band3尾中學更慘、被人欺凌之外冇人跟進仲嫌棄阿仔麻煩做咁多野,被人遺棄不理。心痛。請大家指點下,萬分感激。

我覺得好過份,呢間中學之前仲有報紙,報導佢適合SEN 小朋友。完全有誤導成份。

遇到呢種欺負弱小的學生校方應該出面勸退學,嗰低年級學生俾佢嚇到唔敢返學

尼間學校不嬲都係甘

unfunny 發表於 21-9-7 16:51
請問大家知唔知尼兩間SEN中學(鑽石山志蓮中學及屯門東華三院鄺錫坤中學)好唔好?聽聞元朗也有一間SEN中學 ...
志蓮OK幾關顧sen學生
另外那間唔識,冇人讀過

小風火輪 發表於 21-7-9 00:46
【明報專訊】青衣明愛聖若瑟中學發生校園欺凌事件,網上流傳片段可見,一名有特殊學習需要(SEN)的男學 ...
而家呢間學校同警方跟進成點
‹ 上一主題|下一主題