用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 JUPAS 的面試
樓主: 焯媽媽
go

JUPAS 的面試   [複製鏈接]

焯媽媽 發表於 21-12-28 23:03
可能係我仔個Package好呢!
因為佢每年暑假都會去山區義教,我提醒佢,讀大學係要把自己學到的知識 ...

每個青年人都有自己的故事及想法,懂得包裝就會很有趣。

你可以開班授課,做就其他青年人的學習及事業發展。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

katrinaau2002 發表於 21-12-28 23:47
我女的同學Dse後的zoom面試都忘記咗冇in到,最後夠分數一樣收咗!

1. 請問面試DSE放榜前還是放榜後呢?

如果是放榜前,我覺得面試都係交行貨。

2.
是否熱門科目?如果是大熱科目,無進行面試應該不考慮呢!

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 21-12-29 13:24
1. 請問面試係DSE放榜前還是放榜後呢?如果是放榜前,我覺得面試都係交行貨。2.
是否熱門科目?如果是大熱 ...

我女嘅同學嘅case,係果科要交portfolio (不是神科)
同學無交無見(因已打算去外國讀書),放榜後收咗

咁apply得大熱科目又有得見,點講(無論係咪門面)都應該認真對待嘅

多謝分享,等我bookmark低留待以後參考。謝謝

1. 請問面試係DSE放榜前還是放榜後呢?如果是放榜前,我覺得面試都係交行貨。2.

稍早有EK 網友分享剛剛去年Poly U PT 物理治療收咗個無出席interview。
只能說你分享係係一啲好理想嘅個案。我自己觀察Interview表現好壞佔比不高,大部份科目係DSE分數行先。

冇放榜前面試,改左全部都係放榜後的面試黎啊
Cu nurs(應該都熱門?唔肯定)

katrinaau2002 發表於 21-12-29 20:06
冇放榜前面試,改左全部都係放榜後的面試黎啊
Cu nurs(應該都熱門?唔肯定)
感謝資料。
中大護理系收217個學生,都唔少人呢!

要讀5年,可能真係有學生卻步呢!

https://www.jupas.edu.hk/en/programme/cuhk/JS4513/

我見到中大BBA+JD雙學位都係讀5年,好似抵讀呢!
收生分數又好似差不多。
https://www.jupas.edu.hk/tc/programme/cuhk/JS4264/

只係第五年係Self-Financing, 學費應該會貴好多!

P1001S 發表於 21-12-29 19:02
稍早有EK 網友分享剛剛去年Poly U PT 物理治療收咗個無出席interview
只能說你分享係係一啲好理想嘅個案 ...

在JUPAS網頁上,提到在2019年,考生把PT放BAND E都有OFFER的時候,

對於無出席面試而得到OFFER,一點都不感到意外。

https://www.jupas.edu.hk/en/programme/polyu/JS3636/

焯媽媽 發表於 21-12-30 12:56
在JUPAS網頁上,提到在2019年,考生把PT放BAND E都有OFFER的時候,

對於無出席面試而得到OFFER,一點都不 ...

Band E都有offer?我好想知那考生頭17個志願是甚麼?除了MBBS,MBChB,我實在想不到有甚麼學系可以reject這樣的成績,等到Band E才給PT拾回。

nicolemummy 發表於 21-12-30 13:20
Band E都有offer?我好想知那考生頭17個志願是甚麼?除了MBBS,MBChB,我實在想不到有甚麼學系可以reject這 ...
可能剛好相反。
他可能放了其他要求低的科目,而得到Band A1, A2, A3的OFFER。

最後學生三思後,都係想讀PT,所以叩門拜訪POLYU而得到放在Band E 的OFFER。

純粹靠估,詳情要問POLYU。

電郵: [email protected]

Tel: 電:2766 5399 / 2766 6719

焯媽媽 發表於 21-12-30 13:37
可能剛好相反。
他可能放了其他要求低的科目,而得到Band A1, A2, A3的OFFER。

Offer Statistics (as at the Announcement of theMain Round Offer Results)

嗰個係offer,唔係代表嗰位學生已接受。看數據,PT收生時嚴重考慮學生是否放band A。但假如學生超正或其他原因(可能包括statistics有輸入錯誤),band E 都會出offer

去到band E 都收到PT offer,很難相信這位學生 band A  會放其他要求低的科目。當然,有都唔奇!

可能剛好相反。

妳都笑,太不合邏輯吧。

ok_ko 發表於 21-12-30 14:30
Offer Statistics (as at the Announcement of theMain Round Offer Results)
嗰個係offer,唔係代表嗰位學 ...

應該入Band B, 入左Band E.

A1,A2,A3是dental, MBBS, MbChB吧。

有少少癡線的可能性。

nicolemummy 發表於 21-12-30 14:36
應該入Band B, 入左Band E.

A1,A2,A3是dental, MBBS, MbChB吧。

其實嗰位學生成績應該很好的了。他可能清楚知道band A/B 肯定有offer。後面的就唔理了。而且出了DSE成績後,後面的都改不了。搞笑位係PT又出offer

醒目開學勳章 王國長老

可能剛好相反。

差d噴水,貼埋電話
Jupas無叩門呢招㗎wor

醒目開學勳章 王國長老

ok_ko 發表於 21-12-30 14:46
其實嗰位學生成績應該很好的了。他可能清楚知道band A/B 肯定有offer。後面的就唔理了。而且出了DSE成績後 ...

奇案!
成績好到入到三寶,前面就算排嘅科目唔meet到prerequisites ,都爭住收啦
究竟攪咩呢

Charlotte_mom 發表於 21-12-30 15:23
奇案!
成績好到入到三寶,前面就算排嘅科目唔meet到prerequisites ,都爭住收啦
究竟攪咩呢:waha ...

好可能係.... 肥咗英文。

佢搏ABCD格外開恩,但無人肯落搭,仲要ABCD 只填hku cu hkust非engineering,即係mbbs mbchb nursing,law ,bba 呢類熱門但真係要英文嘅。 去到band E,先出現第一個非3大。 poly見佢嘩~咁高分,係英文。唔想拖低最last嗰個入學分數,就收咗佢。

會唔會係咁呢?

醒目開學勳章 王國長老

Augesttime 發表於 21-12-30 16:31

好可能係.... 肥咗英文。

照計肥中文都有情講
但肥英文但其他科高分,仲要入神科,就真係好懸疑
總之一定係奇案

ok_ko 發表於 21-12-30 14:46
其實嗰位學生成績應該很好的了。他可能清楚知道band A/B 肯定有offer。後面的就唔理了。而且出了DSE成績後 ...

係,我都覺得佢咁敢膽搏膽豁出去睇執唔執到AB offer。

都唔知話呢個special case係勵志定警世好喇!

Charlotte_mom 發表於 21-12-30 16:34
照計肥中文都有情講
但肥英文但其他科高分,仲要入神科,就真係好懸疑
總之一定係奇案

不過我回返主題,jupas嘅interview做個樣姐。唔會真係有高分低分之分,只有OK定唔OK。

見嘅係未入世,連中學都剛讀完嘅中學生,都係循個例,做下勢。
香港學生又好,外地都好,都會覺得要見嘅/篩選嘅,會係勁科,自然吸引條件好dd嘅人去揀。真係jupas咩都講分數,邊得咁得閒用interview決定入定唔入,執正嚟做分分鐘見10個先有一個係“人”咁嘅表現. 間間U都求高分入來拎多d資助。

強如mbbs mbchb有幾何肥interview吖? 見你45,46,47,唔通唔收咩!jupas派架咋嘛,得合格同滿意2款標準,學院正路係無得reject嘅。要求唔會低得過其他要interview嘅科目,即係其他科目嘅interview唔會係難囉。

我同意你話分數為主主主導嘅看法。
‹ 上一主題|下一主題