用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 會買kindle俾囝囡嗎?
go

會買kindle俾囝囡嗎? [複製鏈接]

回覆 lukeskywalker 的帖子

我舊年開始都轉左主攻電子書,因為屋企書櫃真係無哂位(尤其是我本身係套書控),而且疫情後D 圖書館開放時間變動,而且而家主要睇小說多,無以前咁睇D chapter books or non fiction 為主。
入手左兩部,一部係kindle oasis 用黎專門睇英文書,文石boox nova 3 專門睇中文書。

kindle 好處係有word wise 睇英文小說會有英文字顯示出黎,幫助理解。

文石好處係開放式同彩色(可以買非彩色版但彩色好處係可以睇漫畫)。而且我會去hyread app借中文書,咁要裝hyread app 就開放式先裝到。

分兩部當然洗多左錢,但各有其目的,而且有時想小朋友睇中文書為主,我就會收埋部kindle。

lukeskywalker 發表於 22-1-21 13:25
唔好意思,咩係開放式呀?
即係可以比你隨時好似手機咁裝你自己鐘意的app,我可以裝哂readmoo app, hyread app(用香港圖書證借書,或學校圖書館證借書), 漫畫app, 等等
kindle 無得裝呢D 咁多app,但kindle 除左我講有word wise 好處,如果鐘意任睇plan, 佢有個kindle unlimited 版本,有好多書都係響個plan 內,比左monthly fee 就可以免費睇,大路如HP, LORT, Percy Jackson係包響unlimited plan. 不過更多係大家都未聽過既一堆書,未必岩小朋友睇。

某D 書唔響unlimited plan e.g. Roald Dahl, 其實都係要自己比錢買(或自己搵免費資源)。

‹ 上一主題|下一主題