用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 AL vs DSE
樓主: Spiderphant
go

AL vs DSE   [複製鏈接]

FNN 發表於 24-3-11 01:53
G5大學很多學生都AL4A*,IB44/45分,DSE最差果個都5*55。所以admission rate 分別係Oxford 15%, Cam 19%, U ...

由於女兒還是初中,所以有好多地方都唔係好明,謝謝你的詳細解答。女女學校都有IAL可以揀,學校DSE成績亦非常好。如果囡囡interview 唔係特別叻但成績反而有機會可以考到比4A*好的相對應DSE成績,中文中規中矩,是否反而考DSE更有利? 升學方面,只要係好嘅大學好嘅學科,香港或英國升學沒有特別preference 。

FNN 發表於 24-3-11 01:53
G5大學很多學生都AL4A*,IB44/45分,DSE最差果個都5*55。所以admission rate 分別係Oxford 15%, Cam 19%, U ...

由於女兒還是初中,所以有好多地方都唔係好明,謝謝你的詳細解答。女女學校都有IAL可以揀,學校DSE成績亦非常好。如果囡囡interview 唔係特別叻但成績反而有機會可以考到比4A*好的相對應DSE成績,中文中規中矩,是否反而考DSE更有利? 升學方面,只要係好嘅大學好嘅學科,香港或英國升學沒有特別preference 。

jenjenny 發表於 24-3-11 13:30
由於女兒還是初中,所以有好多地方都唔係好明,謝謝你的詳細解答。女女學校都有IAL可以揀,學校DSE成績亦 ...

簡單來說,妳想女兒想在那裏讀書?在香港讀我建議考DSE,在英國讀可考慮考AL。

另外,去G5係有條路,比小朋友早D去讀書。Brighton同Cardiff 的form 6 同form 7 易入好多。還有,有好多家長駛一百幾十萬去搞小朋友份personal statement 同訓練佢哋interview。

我窮等人家,付不起這樣的金錢,也覺得不應該付,小朋友用自身嘅努力,無論讀邊度都咁開心。

FNN 發表於 24-3-11 13:47
簡單來說,妳想女兒想在那裏讀書?在香港讀我建議考DSE,在英國讀可考慮考AL。

另外,去G5係有條路,比小 ...

其實仲未決定,女兒亦未有方向。只係IAL/DSE要中三決定,想提早蒐集資料。我有親戚S4 IS 轉Brighton,效果強差人意

我女當年自己要讀DSE, 佢覺得讀AL係低人一等,我覺得沒有對或錯,視乎你小朋友DSE攞幾分!

jenjenny 發表於 24-3-11 13:30
由於女兒還是初中,所以有好多地方都唔係好明,謝謝你的詳細解答。女女學校都有IAL可以揀,學校DSE成績亦 ...

我仔學校有IAL及DSE可揀,最後揀咗DSE,原因:
1) 佢prefer香港讀大學
2) 佢中文科幾好, 冇話要避開考DSE中文科理由
3) 佢想讀理科但唔想讀Bio, 但IAL(學校)一定要phy Chem Bio咁讀, 反而DSE選科搭配flexible 啲

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

FNN 發表於 24-3-11 13:47

另外,去G5係有條路,比小 ...
寫 personal statement 使唔使一百幾十萬呀 ? 係唔係包入架? 唔入有無得re-fund架?

pccw2017 發表於 24-3-11 15:48
寫 personal statement 使唔使一百幾十萬呀 ? 係唔係包入架? 唔入有無得re-fund架?

身邊有D家長係咁洗喎,我就肯定吾會咁洗啦

FNN 發表於 24-3-11 16:18
完全唔同Level

FNN 發表於 24-3-11 16:18

你指一百幾十萬係學費定淨係份PS?我仔話唔係間間都甘睇重份ps,用一百幾十萬只為ps又真係完全唔值囉

jenjenny 發表於 24-3-10 23:34
唔明點解會如多4A*都會無offer?4A*不已AL最高成績級別嗎?

都睇好多因素,又要睇你揀乜科,4A*唔係大晒,有可能連interview機會都無

4A*其實係好難攞,PS review   interveiw training course 閒閒哋都幾十萬

FNN 發表於 24-3-11 23:55
4A*其實係好難攞,PS review   interveiw training course 閒閒哋都幾十萬

我見升學agent有ps course $1500/hr,但幾十萬真係唔知,我諗我肯俾,我仔都唔肯去

phoebenam 發表於 24-3-12 19:17
我見升學agent有ps course $1500/hr,但幾十萬真係唔知,我諗我肯俾,我仔都唔肯去
...

死命要拼Oxbridge 嘅係會落搭㗎,我朋友當中有兩個真係洗咗呢啲錢,最後咪又係 連 CO 都無。佢哋PG 好勁架。

sumikogurashi 發表於 24-3-12 23:41
死命要拼Oxbridge 嘅係會落搭㗎,我朋友當中有兩個真係洗咗呢啲錢,最後咪又係 連 CO 都無。佢哋PG 好勁架 ...

所以根本唔值得

phoebenam 發表於 24-3-12 23:42
所以根本唔值得

我都係咁話

朋友仔考A-level,又是本地津校生,也有報考DSE,我問朋友, A-Level攞A困難啲?還是DSE攞5難啲?我朋友立即回答, DSE攞5難D.
不過,如果打算畢業後回港工作,還是有DSE中文科成績較好,特別想入政府工工作。

sumikogurashi 發表於 24-3-12 23:41
死命要拼Oxbridge 嘅係會落搭㗎,我朋友當中有兩個真係洗咗呢啲錢,最後咪又係 連 CO 都無。佢哋PG 好勁架 ...

點解?

chun媽 發表於 24-3-20 14:46
朋友仔考A-level,又是本地津校生,也有報考DSE,我問朋友, A-Level攞A困難啲?還是DSE攞5難啲?我朋友立即 ...

就算冇中文科成績,考政府工都有中文test 可考,個test唔係太難, 問題不大,除非本身中文底勁差就例外。

liverpool2023 發表於 24-3-20 15:12
點解?

你問邊方面點解,點解會落搭定點解冇co ?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊