用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 AL vs DSE
發新帖回覆
樓主: Spiderphant
go

AL vs DSE   [複製鏈接]

Tomimo 發表於 23-5-2 17:54
請教各位,如果本身讀緊既中學無IAL,係唔係要插去有IAL課程既學校讀?係唔係predict 唔到成績 就唔可以申 ...

要本身中學肯幫手出PG。否則大學多數唔信你,要等最後8月有真成績先考慮。

Tomimo 發表於 23-5-2 18:49
回覆 nicolemummy 的帖子

咁無AL課程既中學可唔可以出PG?如果出大學接唔接受?謝謝。 ...

要問返中學。有D肯幫手,有D唔肯。

無論中學出定補習社出,大學都可選擇信還是不信。不信的話就會等真成績出,好似DSE一樣。

licpd 發表於 23-6-17 18:22
我姨甥女讀緊津校有意自修考IAL但距話IAL的考試時間好多都撞著學校UT同final, 距擔心學校無可能卑距補考或 ...

津校當然唔會support 非DSE課程。怎可能要求津校support 呢?

如果問自己學校無得配合,就唯有轉有間可以配合,或直接考IAL直資吧。

licpd 發表於 23-6-17 18:47
明白. 甘自修考IAL應該大部分津校都吾可能配合到, 是嗎?
你兒子那間學校可以配合到? 還是你們放棄校内考試 ...

無撞期喎
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊