用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 AL vs DSE
發新帖回覆
樓主: Spiderphant
go

AL vs DSE   [複製鏈接]

回覆樓主:

G5大學很多學生都AL4A*,IB44/45分,DSE最差果個都5*55。所以admission rate 分別係Oxford 15%, Cam 19%, UCL30%, Imperial 27%, LSE12% (Reference: Admissionreport.com 2013-2022),PG4A*冇offer 可能係衰咗exam interview (Oxbridge)。LSE最難入係因為冇interview而且看重personal statement同學生的Track record。 D香港精英成日話呢D學校有grade inflation, 但佢哋冇睇入去果時D學生係乜成績,所以八九十個%都係2:1以上畢業。

FNN 發表於 24-3-11 01:53
G5大學很多學生都AL4A*,IB44/45分,DSE最差果個都5*55。所以admission rate 分別係Oxford 15%, Cam 19%, U ...

CO上面會list out, 但好似冇實際統計

jenjenny 發表於 24-3-11 13:30
由於女兒還是初中,所以有好多地方都唔係好明,謝謝你的詳細解答。女女學校都有IAL可以揀,學校DSE成績亦 ...

簡單來說,妳想女兒想在那裏讀書?在香港讀我建議考DSE,在英國讀可考慮考AL。

另外,去G5係有條路,比小朋友早D去讀書。Brighton同Cardiff 的form 6 同form 7 易入好多。還有,有好多家長駛一百幾十萬去搞小朋友份personal statement 同訓練佢哋interview。

我窮等人家,付不起這樣的金錢,也覺得不應該付,小朋友用自身嘅努力,無論讀邊度都咁開心。

我女當年自己要讀DSE, 佢覺得讀AL係低人一等,我覺得沒有對或錯,視乎你小朋友DSE攞幾分!

pccw2017 發表於 24-3-11 15:48
寫 personal statement 使唔使一百幾十萬呀 ? 係唔係包入架? 唔入有無得re-fund架?

身邊有D家長係咁洗喎,我就肯定吾會咁洗啦

4A*其實係好難攞,PS review   interveiw training course 閒閒哋都幾十萬

其實報Oxbridge, 選擇那間書院 (college) 係致勝關鍵!入得個D個個都三四個A*。38/45,G5應該吾收!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊