用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 AL vs DSE
發新帖回覆
樓主: Spiderphant
go

AL vs DSE   [複製鏈接]

lalalili 發表於 23-4-27 08:38
大家好,有冇過來人可以分享一下,用IAL non jupas 是否很難,要求好高?我近日在網上見到好多話有4 A*  都 ...

唔明點解會如多4A*都會無offer?4A*不已AL最高成績級別嗎?

FNN 發表於 24-3-11 01:53
G5大學很多學生都AL4A*,IB44/45分,DSE最差果個都5*55。所以admission rate 分別係Oxford 15%, Cam 19%, U ...

由於女兒還是初中,所以有好多地方都唔係好明,謝謝你的詳細解答。女女學校都有IAL可以揀,學校DSE成績亦非常好。如果囡囡interview 唔係特別叻但成績反而有機會可以考到比4A*好的相對應DSE成績,中文中規中矩,是否反而考DSE更有利? 升學方面,只要係好嘅大學好嘅學科,香港或英國升學沒有特別preference 。

FNN 發表於 24-3-11 01:53
G5大學很多學生都AL4A*,IB44/45分,DSE最差果個都5*55。所以admission rate 分別係Oxford 15%, Cam 19%, U ...

由於女兒還是初中,所以有好多地方都唔係好明,謝謝你的詳細解答。女女學校都有IAL可以揀,學校DSE成績亦非常好。如果囡囡interview 唔係特別叻但成績反而有機會可以考到比4A*好的相對應DSE成績,中文中規中矩,是否反而考DSE更有利? 升學方面,只要係好嘅大學好嘅學科,香港或英國升學沒有特別preference 。

FNN 發表於 24-3-11 13:47
簡單來說,妳想女兒想在那裏讀書?在香港讀我建議考DSE,在英國讀可考慮考AL。

另外,去G5係有條路,比小 ...

其實仲未決定,女兒亦未有方向。只係IAL/DSE要中三決定,想提早蒐集資料。我有親戚S4 IS 轉Brighton,效果強差人意

sumikogurashi 發表於 24-3-20 15:30

Oxbridge 每年turn down 勁多PG 好的申請者,申請com ...

無知一問,super curricular 是指什麼?是例如讀Architect 要識畫畫嗎?那麼其他不關學科事的Extra curricular 是否不重要?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊