用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立VS聖家
go

仁立VS聖家 [複製鏈接]

先恭喜你呀,兩間都好好,首先係住荃灣,已經脫離到荃灣升中網,無論葵青定九龍城區都好過荃灣好多。

論地點,應該仁立會近啲,只要係雙仁B1生填林護乙一就有多個機會抽21個聯繫位。自行無話級幾穩入林護架,級頭果批都去外闖啦。
聖家直屬位79個就兩間小學分,你了解下聖家考幾多會穩入上中學部,同埋唔上中學部又會派去邊。
申利,小朋友讀緊仁立小一

WINNIETHEMEOW 發表於 22-7-4 19:28
回覆 happy2115 的帖子

請問仁立會否需要每星期默書呢? 是否很忙去讀書和多功課呢? 會否難跟上進度呢? 抱 ...

我小朋友只係小一+疫情關係又停下課,呢一年比我感覺上係輕鬆既。但升上去係點我唔知,有見到有啲高年級既同學都感佢地返學有啲壓力。我小朋友係正常班,精英班可能讀書壓力+功課會較正常班多。默書中英文一年各8次,計考試分,每次有三星期左右溫默書,範圍唔多,好合理,唔需要背默。唔會有小測,每次考試前三星期左右有個試溫測驗,不計分的,當做學校提早叫同學溫書,呢個測驗大約佔考試範圍7-8成。

imxgirl 發表於 22-7-6 00:00

剛剛收到了仁立offer,想知道多D,是小一開始就分精英班嗎?我都是家住荃灣,原本 ...

有五班,其中一班為普通話班,要分班試後學校會跟水平評分再加問家長意願去唔去讀,如成績合資格,應該讀六年,如成績不達標,可能會勸退到正常班。其餘四班都係正常班,到小三/小四會多一班英文精英班,咁就兩班精英班。
小朋友如果中文基礎好,應該唔難跟上。加油

imxgirl 發表於 22-7-6 10:40

感謝你的回覆~ 你覺得學校有無看重精英班而忽略了普通班?我自己都唔一定要入精英 ...

普通話班可能會重點培養,呢班始終小一原班上小六,入得去應該學術要更精銳,不過我唔係果班,所以唔清楚。但小女係正常班讀得幾開心,佢都鐘意返學,學校每年會跟成績派意向書問想唔想去普通話班,我地都無揀去,個人意願,自己揀,如果想去會再有面試
‹ 上一主題|下一主題