用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立VS聖家
go

仁立VS聖家 [複製鏈接]

大家會點選?

住荃灣. 2間都無校車到住緊的屋苑. 男女校無所謂. 報仁立和聖家, 因為一心想有聯系和直屬, 保障D, 相對唔想升小咁大壓力. 希望入到BAND 1中學. 其實我STRUGGLE在聖家聯系既原因裡.  但其實我只想小朋友大D機會去BAND1。因為我暫時未睇中學資料。

聖家: 同另一間聖家爭上中學. 人地話這校退可攻, 進可守. 校網靚, 有多BAND 1中學.
仁立: 聯系: 林護 . 無信心小朋友會是頭10, 勁人大多, 談何容易. 但考前D, 有機會抽林護(仁立, 仁紀各頭5位直人林護, 其餘30-35人糸大抽獎入去) . 葵青中學, 人地話利女仔, 因有2間女校BAND 1.但我未睇中學資料.

我TARGET糸希望小朋友可以入到BAND 1. 暫時未分析
葵青中學邊間好, 邊間比較適合女兒. 家人就話緊糸去聖家, 九龍城校網. (因為屋企人住九龍, 唔識仁立) 但聖家小六無排名, 不上聖家, 去第二間中學, 其實也不易, 因為病咗, 但又要這2天選. 請問大家的意見. 謝!

另外, 在仁立做BAND 1生會否比聖家難呢? 我本身不是進取型媽媽, 所以都想睇吓我同囡囡啱邊間學校. 現在小朋友無出外補習, 我想可以的話都唔想咁快出去外補. 所以想知2間温書的力度, 邊間相對少D呢?

教學方面, 邊間好D呢?讀書風氣, 邊間好D呢?

3    0    0    0

回覆 littlesecret123 的帖子

點解呢?

回覆 mechanics10 的帖子

點解呢? 因為近? 還有原因嗎?

回覆 Awyleung 的帖子

請問點解呢?

回覆 happy2115 的帖子

請問仁立會否需要每星期默書呢? 是否很忙去讀書和多功課呢? 會否難跟上進度呢? 抱歉那麼多問題, 因為想了解多些。謝!

回覆 ykwhu 的帖子

高度的服從性例如呢? 我小朋友算聽教聽話的. 超過50%.意思是約多少個? 超過50%.意思是一間聖家, 定2間呢? 謝!

回覆 happy2115 的帖子

多謝你回答仁立情況. 因為我上網話聖家要每星期默書. 我怕小朋友真糸無時間回氣, 不停咁趕進度.
‹ 上一主題|下一主題