用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 備戰分享區—加油
go

2024 DSE 備戰分享區—加油   [複製鏈接]

2024係改革後第一屆
唔知大學點計分,家長同學生都係摸索中,唯有學生做好本份備戰

大家可以係呢到互相支持,打氣
   84    0    0    0

發表於 5 天前 |只看該作者
hkparent88 發表於 24-5-16 00:06
你上網search吓SLP要嚟做乜,就知SLP對有面試同冇面試嘅重要程度去到邊
...

好的

發表於 5 天前 |只看該作者
liverpool2023 發表於 24-5-15 22:38
咦,咁我仔申請嗰啲全部無面試,即係無所謂了喎!

你上網search吓SLP要嚟做乜,就知SLP對有面試同冇面試嘅重要程度去到邊

發表於 6 天前 |只看該作者
妹妹頭 發表於 24-5-15 21:23
我都唔太知,我估係大學會睇SLP,決定駛唔駛面試,所以我女學校都幾注重SLP ...

咦,咁我仔申請嗰啲全部無面試,即係無所謂了喎!

liverpool2023 發表於 24-5-15 20:51
我仔係2025 DSE,想問下SLP有咩用呢?Jupas 不是睇DSE 分數的嗎?
我都唔太知,我估係大學會睇SLP,決定駛唔駛面試,所以我女學校都幾注重SLP

妹妹頭 發表於 24-5-15 12:29
有包中四至中六成績在內,我女學校3月初已經交左比阿女,有成4頁紙,包括成績,校內校外獎項,阿女4月己經u ...

我仔係2025 DSE,想問下SLP有咩用呢?Jupas 不是睇DSE 分數的嗎?

2jkidsfather 發表於 24-5-15 10:54
SLP (Student Learning Profiles) 和學校校内成績是沒有關係。
例如參加過學術交流團,學術座談會便是SLP ...
有包中四至中六成績在內,我女學校3月初已經交左比阿女,有成4頁紙,包括成績,校內校外獎項,阿女4月己經upload左Jupas。

2jkidsfather 發表於 24-5-15 10:54
SLP (Student Learning Profiles) 和學校校内成績是沒有關係。
例如參加過學術交流團,學術座談會便是SLP ...

但我教育局出的例子有包括校內成績

回覆樓主:

但我教育局出的例子有包括校內成績

bobolam 發表於 24-5-15 10:01
借位一問,5月尾前要upload 學生的SLP去JUPAS系統,但學校還未派中六成績,SLP使唔使有中四至中六成績?
...

例如參加過學術交流團,學術座談會便是SLP可寫的東西,當然要學校「認證」。

回覆樓主:

借位一問,5月尾前要upload 學生的SLP去JUPAS系統,但學校還未派中六成績,SLP使唔使有中四至中六成績?

回覆樓主:

有冇人收到group interview邀請呢?
其實 group interview會不會相對獲得CO 的機會比較低呢?

kirstyau 發表於 24-5-5 11:06
義補係 陳校長(上網打 陳校長補習),入面有機構詳細資料。
私補因為唔太放心上門,喺自己屋苑group出po ...

都係嘅,自己屋苑會所上堂會比較安心。
多謝你資料!

happyLC2006 發表於 24-5-5 10:59

好有效率啊!

義補係 陳校長(上網打 陳校長補習),入面有機構詳細資料。
私補因為唔太放心上門,喺自己屋苑group出post。但大多數2024 dse去Facebook補習谷出post(入多幾個group),通常打學校,Predicted grade(間唔中有人攻擊,一律冇視),始終未有真實dse成績,如果學校攞過啲咩學科獎照寫出嚟。
另外一份補習社一打幾嗰啲輔導班(人工真係同UNIQLO嗰啲差唔多)不過當學習,學教人,係indeed 網搵。

kirstyau 發表於 24-5-4 22:14
30/4 考完最後一科eng lit, 早2日已經清走哂所有學校幾年工作紙課本,半賣半送,送得就送,掉得就掉。高中3 ...

好有效率啊!
我女暫時仲有好多想做嘅嘢,之後去個長旅行,不過佢都話想試吓搵私補做下,但係未放榜,真係有人會搵佢地補習嗎?
請問你邊度搵義補同私補啊?

wonderbaby 發表於 24-5-5 00:46
我果仔本身有份part time唔夠人先搵佢頂更,佢話唔想返工住,因為有好多野想做
月中會去上過急救班,又想做 ...

最緊要睇佢哋個人意願,有個人興趣,以前冇時間做,依家做好好呀!
我女就悶都話要搵嘢做。

我果仔本身有份part time唔夠人先搵佢頂更,佢話唔想返工住,因為有好多野想做
月中會去上過急救班,又想做多啲運動,又想睇金庸,又想砌LEGO
我都由佢喇,返工仲有好多年可以返,難得可以hea下,等佢休息下,到七月書展睇下佢有冇興趣返啦

kirstyau 發表於 24-5-4 23:33
因為佢已經長期霸佔屋企公共空間有房又唔用。我哋報咗陳校長搵返自己區義補
...

我個都係,全間屋都霸哂。啱啱昨天先完佐個 zoom interview,  才算真係可以休息。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 24-5-4 23:31
咁有效率,墀利。我地執都未執,都唸住送得就送。來緊會去深水埗,義教低收入家庭小學生。
...

因為佢已經長期霸佔屋企公共空間有房又唔用。我哋報咗陳校長搵返自己區義補

kirstyau 發表於 24-5-4 22:14
30/4 考完最後一科eng lit, 早2日已經清走哂所有學校幾年工作紙課本,半賣半送,送得就送,掉得就掉。高中3 ...

咁有效率,墀利。我地執都未執,都唸住送得就送。來緊會去深水埗,義教低收入家庭小學生。
妹妹豬 齊來做個好朋友)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊