用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 備戰分享區—加油
樓主: wonderbaby
go

2024 DSE 備戰分享區—加油   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 24-4-26 11:19
我女都係最後Bafs,跟住1/5去Grad trip, Happy

hi 知唔知今年BAFS 難唔難?

connielamyee 發表於 24-4-29 12:52
有探子回報今天BAFS 難嗎?

睇thread話難

HKU JUPAS Information Sessions 2024
https://admissions.hku.hk/events/jupas-information-sessions-2024

HKU will be organizing JUPAS Information Sessions for JUPAS applicants on May 16 - 17, 2024 (Thu - Fri). This 2-day event will provide JUPAS applicants with the chance to receive the most recent updates on programmes and admissions information from various faculties. Additionally, there will be student sharings, mock lectures, and lab visits available during the sessions.

bbc0101 發表於 24-4-30 10:07
HKU JUPAS Information Sessions 2024
https://admissions.hku.hk/events/jupas-information-sessions-2024 ...
家長可以去嗎?

poly同城大都有

https://www.cityu.edu.hk/admo/conday?fbclid=PAAaYV5wfwBUkGCUw25BNTjSXT4JBaRo_hKdZwe04wYRTY7yJGYHfNZca9_p0_aem_AelQbLkILyhU1-4tisShiZS78FLzgWEmTLHOlSzLgXZxyrZH6yKpeGrjYhviyiMAYb5Cup8J0ci-_cW9oBtgJGtn

Poly
https://www.polyu.edu.hk/study/events/

浸大

https://jupasconsultation.hkbu.edu.hk/zh-hk.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR37EIajFFJwrNZFzmK7rXrWOzLmh0AiMQfTF9Q5H6dwtm_m1JkyvdUsdAs_aem_Aek2AKa2EANNVBrM3moOZSEC2WOYmvL5S5AGs_TWbQKLWKXVpAuxXhLaDnQfqOr5rsSQFS_MnEncjjXl2ssCh21x

想問大家考完DSE JUPAS好唔好將要interview既科放較前位置?而家暫時收到 A1 called interview, 好唔好將其他有可能面試既科改高啲位置? 同埋想問 有d 科寫Only band A applicant may be arranged interview after DSE result, 係咪即係到時收到 DSE結果 後將呢科放Band A 都有機會 interview, 定而家就要放Band A 先有機會 interview? Thanks!

cy36baby 發表於 24-5-2 12:40
想問大家考完DSE JUPAS好唔好將要interview既科放較前位置?而家暫時收到 A1 called interview, 好唔好將其 ...

JUPAS好唔好將要interview既科放較前位置?
*學校老師一向有呢個建議

而家暫時收到 A1 called interview, 好唔好將其他有可能面試既科改高啲位置?
?*去大學網站睇下面試日期,有啲係放榜前就要面試

同有d 科寫Only band A applicant may be arranged interview after DSE result, 係咪即係到時收到 DSE結果 後將呢科放Band A 都有機會 interview, 定而家就要 A 先有機會 interview?
*我理解係DSE放榜之後改放上bandA都有面試機會

想問中學畢業典禮是否一般都不會送花/公仔呢?
(以前小學畢業禮有送,因為一班家長比較熟,大家一起送)

我見D人有送.

happyLC2006 發表於 24-5-3 09:07
...

我还以為一般會送花,不送畢業公仔。送花是鲜花,香皂花,还是永生花果d ?

cy36baby 發表於 24-5-2 12:40
想問大家考完DSE JUPAS好唔好將要interview既科放較前位置?而家暫時收到 A1 called interview, 好唔好將其 ...

如果對面試有信心, 而果科又有面試的, 可以考慮將佢放前啲, 但如果唔想讀果科, 純粹為面試的, 就不建議.

happyLC2006 發表於 24-5-3 09:07
...

我女學校好多人送, 花/公仔都有, 我兩樣都有送, 就算去到大學, 都好多人兩樣都送, 不過畢業典禮當日攞住好多野, 又好重, 如果遇上露天, 又好熱, 都幾辛苦...........

原來一般都會送公仔/花,咁我都安排吓先,因為同學校家長唔熟,初時擔心冇人送,會好尷尬。

happyLC2006 發表於 24-5-4 11:20
原來一般都會送公仔/花,咁我都安排吓先,因為同學校家長唔熟,初時擔心冇人送,會好尷尬。
...
我女學校10月至11月至會行畢業禮,到時應該都會買花同公仔

妹妹頭 發表於 24-5-4 11:25
我女學校10月至11月至會行畢業禮,到時應該都會買花同公仔

我女學校今個月底已舉行畢業礼

30/4 考完最後一科eng lit, 早2日已經清走哂所有學校幾年工作紙課本,半賣半送,送得就送,掉得就掉。高中3年幾野近乎清零。

琴日見成份part-time, 如無意外去完grad trip返嚟就返Part-time 。人工就好低下不過當攞下經驗。 阿女今日已經開始頂唔順生活好無聊。仲有接一個義補。私補都有個,不過唔敢一下子接甘多。

kirstyau 發表於 24-5-4 22:14
30/4 考完最後一科eng lit, 早2日已經清走哂所有學校幾年工作紙課本,半賣半送,送得就送,掉得就掉。高中3 ...

咁有效率,墀利。我地執都未執,都唸住送得就送。來緊會去深水埗,義教低收入家庭小學生。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 24-5-4 23:31
咁有效率,墀利。我地執都未執,都唸住送得就送。來緊會去深水埗,義教低收入家庭小學生。
...

因為佢已經長期霸佔屋企公共空間有房又唔用。我哋報咗陳校長搵返自己區義補

kirstyau 發表於 24-5-4 23:33
因為佢已經長期霸佔屋企公共空間有房又唔用。我哋報咗陳校長搵返自己區義補
...

我個都係,全間屋都霸哂。啱啱昨天先完佐個 zoom interview,  才算真係可以休息。
妹妹豬 齊來做個好朋友)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊