用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 備戰分享區—加油
樓主: wonderbaby
go

2024 DSE 備戰分享區—加油   [複製鏈接]

回覆樓主:

女中五 期末考已經完哂 甘濟,差中英說話。開始入大直路衝刺,大家暑假有乜安排?我地都係keep 中 數 BIO CHEM 補習。

kirstyau 發表於 23-6-17 21:52
女中五 期末考已經完哂 甘濟,差中英說話。開始入大直路衝刺,大家暑假有乜安排?我地都係keep 中 數 BIO C ...
阿女話署假都要返學,都係返全日,要返到8月中至真正放假

回覆樓主:

我就叫佢考完試,先file 好哂每科notes, 因為佢太亂。學校7,8月都有補課,睇吓學校会吾会教哂書,好似有兩科,九月中教哂。揾個人網上問chem, 中文跟思X, 其它佢話睇情形,操卷不嬲操開,學校by topics 一向做開,見佢有同同學一齊開機操數。Ielts 暑假会考,初步揀Uni 同寫好 personal statement交英文老師改。開學頭中文sba要交,又要做好準備。今年我叫佢當冇暑假,考完試,副軌吾好比佢熄佐道火,快速讀埋S.6 topics, 10月又考mock, 有時間,暑假操吓mock卷。出一兩次玩都ok
妹妹豬 齊來做個好朋友)

妹妹頭 發表於 23-6-17 22:43
阿女話署假都要返學,都係返全日,要返到8月中至真正放假

嘩!你地學校好盡力喎!我只聽到chem會補課,但都唔多日。

kirstyau 發表於 23-6-18 01:31
嘩!你地學校好盡力喎!我只聽到chem會補課,但都唔多日。
我女學校一向都好忙,由中一開始一個學期要睇40本書,已經係習慣了。

zitaeric 發表於 23-6-17 23:21
我就叫佢考完試,先file 好哂每科notes, 因為佢太亂。學校7,8月都有補課,睇吓學校会吾会教哂書,好似有兩 ...

你地好似都好忙 女學校咩情況你都好清楚,我都係搵補習班夾家姐做多D題目。大學佢已經有目標學科,personal statement 學校要佢地暑假寫,lELTS 上年9月頭考左,佢話後悔考筆試,用電腦考會好D。如果有邊間補Bio好麻煩介紹下

kirstyau 發表於 23-6-18 21:41

你地好似都好忙  女學校咩情況你都好清楚,我都係 ...

電腦考好處係快些知result, 我仲唸住報筆試,剩知報BC 嘅電腦考会多少少嘢送。阿女bio 起綠意居隔離間,好多你地学校同學都有上,教中六個就最好,阿女應該佢教先補。

我地personal statement農曆年後已交老師批改。

妹妹頭 發表於 23-6-18 22:09
我地personal statement農曆年後已交老師批改。

好快手

我地学校bio個老師係教科書個作者之一,佢成日話吾洗補習,不過最近教得超快,琴日先話教完,第日就考。阿女話YW卷好深,佢以前班fd都好叻,但都比D卷打沈。

zitaeric 發表於 23-6-18 22:09
電腦考好處係快些知result, 我仲唸住報筆試,剩知報BC 嘅電腦考会多少少嘢送。阿女bio 起綠意居隔離間,好 ...

請問你囡考IELTS有冇報班上堂定係只上網做下練習就得,同要預備幾耐先去考?我地都諗梗係咪要考下以防萬一。

zitaeric 發表於 23-6-18 22:09
電腦考好處係快些知result, 我仲唸住報筆試,剩知報BC 嘅電腦考会多少少嘢送。阿女bio 起綠意居隔離間,好 ...

我哋喺BC報, 銅鑼灣考試場地,因為去到先知規定要用佢供應嘅鉛筆 擦子膠, 嗰支偽鉛筆係嗰啲一粒粒喺前面“蚊”插返後面嗰款,勁唔好寫。

女話主要係支筆既問題。

回覆樓主:

想問吓你哋小朋友中五學期尾考試係咪已經跟足 DSE 每份paper 的考核時間?我睇清楚時間表先發覺我仔考試仲係一個 shortened 版本,即 biology 兩份 papers 不是共考三個半鐘  

TSIANGMLY 發表於 23-6-17 09:01
回覆 mimiho20002000 的帖子

可否麻煩家長們推薦Econ補習老師?謝謝。

唔好意思,剛剛才見到你的留言,不過我仔冇修 Econ, 抱歉冇留意 Econ 補習

Queenielam88 發表於 23-6-18 22:51
請問你囡考IELTS有冇報班上堂定係只上網做下練習就得,同要預備幾耐先去考?我地都諗梗係咪要考下以防萬一 ...

以防萬一,点解呀?
阿女上年暑假,襯有時間上過些。其實未必需要上,反而理解每部份考咩,操吓卷就ok。我地上網聽佐講座,上佐少少。有好多同學都係裸考,視乎英文程度。

zitaeric 發表於 23-6-19 16:41
以防萬一,点解呀?
阿女上年暑假,襯有時間上過些。其實未必需要上,反而理解每部份考咩,操吓卷就ok。我 ...

以防萬一係指如果在港升唔上大學,咁就要諗出國呢條路。

mimiho20002000 發表於 23-6-19 14:56
想問吓你哋小朋友中五學期尾考試係咪已經跟足 DSE 每份paper 的考核時間?我睇清楚時間表先發覺我仔考試仲 ...

女學校bio 2份卷 加埋 3.5小時。但chem未教哂 2.5小時。

kirstyau 發表於 23-6-19 20:32
女學校bio 2份卷 加埋 3.5小時。但chem未教哂 2.5小時。

thank you  

mimiho20002000 發表於 23-6-10 23:42
yes, 數學同 M2 都係跟潘 sir 補
請問邊區?

happyfamilybaby 發表於 23-6-23 17:16
請問邊區?

我哋係鰂魚涌康怡廣場補,佢哋係北角都有 centre
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊