用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 備戰分享區—加油
go

2024 DSE 備戰分享區—加油   [複製鏈接]

回覆樓主:

你地放暑假未
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆樓主:

今年成八月頭兩星期仲要返,得好少暑假

回覆樓主:

我就叫佢考完試,先file 好哂每科notes, 因為佢太亂。學校7,8月都有補課,睇吓學校会吾会教哂書,好似有兩科,九月中教哂。揾個人網上問chem, 中文跟思X, 其它佢話睇情形,操卷不嬲操開,學校by topics 一向做開,見佢有同同學一齊開機操數。Ielts 暑假会考,初步揀Uni 同寫好 personal statement交英文老師改。開學頭中文sba要交,又要做好準備。今年我叫佢當冇暑假,考完試,副軌吾好比佢熄佐道火,快速讀埋S.6 topics, 10月又考mock, 有時間,暑假操吓mock卷。出一兩次玩都ok

kirstyau 發表於 23-6-18 21:41

你地好似都好忙  女學校咩情況你都好清楚,我都係 ...

電腦考好處係快些知result, 我仲唸住報筆試,剩知報BC 嘅電腦考会多少少嘢送。阿女bio 起綠意居隔離間,好多你地学校同學都有上,教中六個就最好,阿女應該佢教先補。

妹妹頭 發表於 23-6-18 22:09
我地personal statement農曆年後已交老師批改。

好快手

kirstyau 發表於 23-6-18 21:41

你地好似都好忙  女學校咩情況你都好清楚,我都係 ...

我地学校bio個老師係教科書個作者之一,佢成日話吾洗補習,不過最近教得超快,琴日先話教完,第日就考。阿女話YW卷好深,佢以前班fd都好叻,但都比D卷打沈。

Queenielam88 發表於 23-6-18 22:51
請問你囡考IELTS有冇報班上堂定係只上網做下練習就得,同要預備幾耐先去考?我地都諗梗係咪要考下以防萬一 ...

以防萬一,点解呀?
阿女上年暑假,襯有時間上過些。其實未必需要上,反而理解每部份考咩,操吓卷就ok。我地上網聽佐講座,上佐少少。有好多同學都係裸考,視乎英文程度。

回覆樓主:

到今日暑假,見佢真正出去玩都係一日。好似好忙,學校補課完了,其它時候都係温書,做 pp, 冇咩可以幫佢,剩番甘少假,佢話想快些返學。
暑假考佐 ielts, 5間都揀好,本地就未睇。我反而起暑假同佢傾多佐人生,工作同未來。
做父母好難時常噙住,都冇咩可以幫到太多。我好笑,会貼吓鼓勵標語,整理吓24年4月開考日期貼起當眼處,考mock提醒之類,等佢時刻有個準備心。時間一個月一個月会好快,我最多都係做個身體保健員。

回覆樓主:

bio sba 好似上年做過
反而 chem sba 這兩天放学留底做

回覆樓主:

想請教

今日 Jupas 入20個choice
入入吓錯佐少少,想del 一個,再補上一個。
怎不知点解,去到 19, 吾可即時加上 1 個。

請問是有什麽問題?再修改要吾要收費?

回覆樓主:

謝謝,再試吓

回覆樓主:

好,吾該哂

happyfamilybaby 發表於 23-11-27 22:38
放榜後,是否之前無報過的都可以加上去?

7月17日 dse 放榜
7月18~7月20
申請人可於獲分配的個人時段內,網上更改課程選擇
最多5個; 或更改原定課程次序; 或删除原定課程; 惟選報課程最多20個

資料來源: 明報2024~2025 联招選科全攻略

回覆樓主:

學友社中六升学指南~

最多可更換或增加5個課程選擇,而課程次序亦可以任意重新編排。

回覆樓主:

阿囡學校建議,暫時報佐5個,一個上星期完,之後12月同2月。
佢話,佢有同學自己外出報佐好多,佢又想再報多幾個
學校大部份科教哂,今年放学加多一兩堂操卷

回覆樓主:

Jupas 同 UCAS 今星期內都搞好,可以尊心dse

回覆樓主:

我睇返学校幫報有7個,上星期去佐同区学校oral, 幾好
下次xmas 係chem, bio, 一月又有m1, ... 都幾密
出面其實好多,早些預備心情同查找不足都係好事

回覆樓主:

我地個1月中考完,之後都係返學不停操卷,返埋今個月。三月之後好似再有不定時網課再mock, keep 住考試心情。
英文口試三月中就考,真係好快。

happyfamilybaby 發表於 24-2-20 10:10
大家小朋友,past paper每科做幾多年?

除佐英文同中文,其它都做佐大約拾年

Chiuchoiluck    發表於 24-2-21 12:14

回覆樓主:

吾一定,佢学校 不嬲 by topic 有做,F.6 就 by year 咁做,学校規定要做哂。中文我覺得冇咩需要。今個月学校都有貼吓題,做吓精讀,常錯部份之類比學生,老師好勤力。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊