用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 備戰分享區—加油
樓主: wonderbaby
go

2024 DSE 備戰分享區—加油   [複製鏈接]

聰媽媽 發表於 24-4-22 21:59
請問各位家長,我仔佢話唔想考西史,佢西史係唔得嘅,佢話唔想浪費時間去溫,情願放多啲時間去溫有把握的科 ...
History已經比較後期要考的科目,你仔想留時間溫邊科?

mami42 發表於 24-4-23 04:10
課本(已除去包書膠)或筆記可以放入紙張回收箱嗎?
掉去好似浪費喎,佢地既心血。可以轉贈比師弟妹。我女書/notes已經有師弟妹認頭了,考完就可以轉贈。

connielamyee 發表於 24-4-26 10:40
我女星期一重有一科BAFS, 加油
我女都係最後Bafs,跟住1/5去Grad trip, Happy

小黃豆B 發表於 24-4-26 10:52
12年游戲終於去到最後一日,之後就係等放榜。
依個遊戲好辛苦

kirstyau 發表於 24-4-26 11:54
但感覺好奇怪,每科考之前仲好努力塞晒三年讀嘅嘢入腦求神拜佛希望記得晒,但一考完全9秒9掉晒 ...
我女由小一補到中六,不同類型既補習社,私補,計起上黍真係天文數字。

happyLC2006 發表於 24-5-4 11:20
原來一般都會送公仔/花,咁我都安排吓先,因為同學校家長唔熟,初時擔心冇人送,會好尷尬。
...
我女學校10月至11月至會行畢業禮,到時應該都會買花同公仔

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
2jkidsfather 發表於 24-5-15 10:54
SLP (Student Learning Profiles) 和學校校内成績是沒有關係。
例如參加過學術交流團,學術座談會便是SLP ...
有包中四至中六成績在內,我女學校3月初已經交左比阿女,有成4頁紙,包括成績,校內校外獎項,阿女4月己經upload左Jupas。

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
liverpool2023 發表於 24-5-15 20:51
我仔係2025 DSE,想問下SLP有咩用呢?Jupas 不是睇DSE 分數的嗎?
我都唔太知,我估係大學會睇SLP,決定駛唔駛面試,所以我女學校都幾注重SLP
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊