用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 備戰分享區—加油
發新帖回覆
樓主: wonderbaby
go

2024 DSE 備戰分享區—加油   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 22-11-13 22:31
中五開始忙到爆,女今年仲玩多左校內外活動(義工, Debate,社際活動,師友計劃…),仲要補N個習。

入大 ...
中五是最後enjoy school activities 的時候

kirstyau 發表於 22-11-14 10:28
女話唔想畢業 佢好鍾意學校,話如果將來教書要返去教。
當然,學校有幾好,外人不會知道

妹妹頭 發表於 22-11-20 13:19
岩岩出左第一次PG,阿女各科都Ok,只係英文得2.9,好驚好擔心。
2.9?

為何有點數?

妹妹頭 發表於 22-11-21 06:55
阿女英文有私補,如果唔補可能仲屎,佢不嬲自細都怕英文,都冇辦法。
多做練習,特別是 paper 1 & 3
加油!

mimiho20002000 發表於 22-12-20 13:57
我大仔以前補 Andrew Yim, 最後攞到*,不過佢話其實學校個中文老師教得好好,細仔而家都跟佢補呢個老師, ...
點解攞到*係關補習老師事嘅?

Harebellv 發表於 23-10-3 12:15
請問坊間買的 Past paper 答案係咪考評局的標準答案?  如果自己做卷對答案可靠嗎?    ...
請問坊間買的 Past paper 答案係咪考評局的標準答案? -------------------Yes
如果自己做卷對答案可靠嗎?-----------------------可靠

Harebellv    發表於 23-10-3 13:58

Harebellv 發表於 23-10-4 10:51
見考評局試題要每年買, 所以偏向買坊間嗰啲, 價錢化算好多, 但就唔肯定參考答案可唔可靠. ...
考評局的,可在公共圖書館借或上網找。
最新一年的則可能要買。

Harebellv    發表於 23-10-4 12:11

mimiho20002000 發表於 23-10-19 08:21
早兩日先知道阿仔中學原來係冇 predicted grade 的,想問問大家,呢個情況 band one 中學常唔常見?
...
predicted grade 對海外升學才有用,可向學校申請。
如果一心留港讀大學,pg 是無用的。

mimiho20002000 發表於 23-10-19 13:29
因為大仔之前讀官校都有predicted grade,我以為呢個係 norm ,其實 pg 係有用㗎, 可以睇餸食飯揀 jupas c ...
睇餸食飯係 DSE 放榜之後那次改選

hkpapa852 發表於 23-10-27 14:15
無聊統計:

大家又估吓 2024年 DSE 又會有幾多 日校考生呢? 我估唔夠 5萬
很少人會留意嗱

hkpapa852 發表於 23-10-27 14:15
無聊統計:

大家又估吓 2024年 DSE 又會有幾多 日校考生呢? 我估唔夠 5萬

2013 比 2012 出生人數 真係少一大截

jaycee_mami 發表於 23-12-21 13:46
今日新聞有講, 2024年將有636名非持有香港身份證的學生報考DSE.
預期之内會發生的事

wonderbaby 發表於 24-1-16 22:18
考評局網站有寫架,2月上旬

年年差不多此時才派
早派等學生不小心弄失嗎?

PW530 發表於 24-3-27 09:44
E科冇得再repeat,亦唔會中途收,除非 爆gpa,聽返暫時冇, 有個youtuber讀完nursing 五年先再讀醫, 就有 ...
2nd degree (mature student) 是第二回事

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
bobolam 發表於 24-5-15 10:01
借位一問,5月尾前要upload 學生的SLP去JUPAS系統,但學校還未派中六成績,SLP使唔使有中四至中六成績?
...

SLP (Student Learning Profiles) 和學校校内成績是沒有關係。
例如參加過學術交流團,學術座談會便是SLP可寫的東西,當然要學校「認證」。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊