用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 備戰分享區—加油
樓主: wonderbaby
go

2024 DSE 備戰分享區—加油   [複製鏈接]

zitaeric 發表於 24-3-13 19:47
是不是係咪都要裝,萬一要,即刻裝都好麻煩
學校考完mock已經全班一齊裝,仲試下登入

happyfamilybaby 發表於 24-3-15 22:59
回覆 wonderbaby 的帖子

4月份大家的補習係不係停晒?
除左中文3月尾停,英/數私補不停反加操,特別係數,要加操多d,Econ就補到考前一日。

connielamyee 發表於 24-3-18 06:55

妳們會報eapp 嗎?   報名費可唔可以截止前先比?
唔比報名費係報唔到名的。

linglingba 發表於 24-3-18 13:44
請問今年考speaking 要唔要戴口罩? 我行山朋友嗰女明天考,阿媽叫佢戴口罩(非常時期以免惹到病毒細菌… ...
我女既老師叫,最好唔好戴口罩考oral ,因為考官其中一個分,係會睇臨場表情。

happyfamilybaby 發表於 24-3-21 23:28
大家小朋友點溫中文?
未見阿女開始溫中文,依家日日返學溫書,補課,操卷,pre-mock test,當溫書了,好少晌屋企溫書,佢地應該知道點溫,放手了。

happyLC2006 發表於 24-3-23 23:36
其實坊間補習社的 mock exam 係咪一般會比較深呢?
因為阿女學校的 mock PG 不錯,但出邊報考嘅成績反而仲 ...
我女剛相反,之前考會計師公會果個mock,佢result係5,但學校果個mock PG都只係得3

KY3 發表於 24-3-24 17:09
是5** 作七分計總共低咗八分?咁都幾多喎,希望我囝都 actual 比 predicted 高分啦
...
我女學校,上年多數學生都估低左4-5分

liverpool2023 發表於 24-3-26 00:41
就是見你已考完,所以請教下你既經驗

咁你仔係所有科都準嗎?包括選修科?
其實依家依個時間,都唔駛理PG準唔準,仲有2星期開考,公子小姐個個全力以赴,就已經ok,放榜時至諗點調排位。

liverpool2023 發表於 24-3-26 07:24
我仔係2025考,想了解一下用學校排名估計準唔準呀?

因為我目標是中英文5,而家入了呢個範圍,但唔知係咪 ...
每間學校 PG 準確度都有唔同,最好問問你學校老師,更清楚。

chez 發表於 24-3-26 10:16
回覆 twobirds 的帖子

我地仲未收到mock exam 成績表,对左巻,已知道分數,但不知道名次。SLP學校也未派 ...
我女上2個星期已經upload左了

wonderbaby 發表於 24-3-26 18:32
淨返2星期
我個人反而輕鬆左
見到佢自動波溫書都無要求喇
我女冇得hea了,依家仲係日日返學操卷,老師夜晚zoom問書,天天如事,連復活節紅日都照樣,直到4月中

wonderbaby 發表於 24-4-1 11:59
下星期四就第一科中文喇,由幼稚園到考DSE足足十幾年時間,仍然堅持落去盡力做好,做父母嘅我地真係比十個 ...
依2個星期,我冇問佢,溫成點呀?我反而想佢放鬆自己,盡力已ok。成績就交比個天。

mami42 發表於 24-4-3 05:27
係呀!我仔仔都有疲態,但係仲末溫哂,而家先背緊範文,我只可以陪下佢,鼓勵下佢,仲有四個星期左右就考 ...

「背」? 好難背晒喎,我覺得理解+運用就可以了。不過,每個人溫習方法都有唔同既,自己覺得可以就OK

wonderbaby 發表於 24-4-3 09:32
我仔都有諗過放榜入唔到佢想入嘅科情況,佢自己話都唔知點面對,一定會失落勁唔開心 。
我唯有講唔好理7月 ...
完成4月project 至諗7月8月既野,我都係咁諗。

happyLC2006 發表於 24-4-4 14:12
我女都已經溫到最後階段,PP已經做晒,佢話重新整理錯題簿,加強下自己比較唔熟嘅部份,希望到時可以保持冷 ...
我女幾個同學就晒所有面試日期,至敢book 機票,依家變成5月初果幾日去trip。

wonderbaby 發表於 24-4-4 15:26
咁快收到面試通知
係學校或校長計劃嗎?
應該唔係「校長推薦計劃」,我女既老師話,29/5前都仲可以改A1-A3課程,之後至開始interview。

tt28 發表於 24-4-4 18:31
我仔有學校推薦計劃,其實係點架?因為到現在沒有任何消息😅
學校會通知受推薦人,因為有野要準備的。你可以問一問老公是否成功。

LovelyBB06 發表於 24-4-4 19:13
你們的仔女好叻叻。比學校揀選了直接取錄計劃,想必是名列前茅的學生
我女不是直接取錄計劃,只係校長推薦計劃。

happyLC2006 發表於 24-4-5 15:21
謝謝提醒。
請問以你的經驗,有沒有聽過有人在收到面試通知後,因事需要改期呢?
這個情況會被大學取消面 ...
我識有2個朋友仔仔都係撞左期,決定浪費機票酒店,都留港面試

午餐肉 發表於 24-4-8 08:21
我哋都係訂咗機票及酒店,上個月收到通知會在那天這科目有機會面試日,已經一早放棄咗吾去旅行
...
我女訂之前,查過A1-A3面試日期,避開左面試日期,至訂。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊