用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 備戰分享區—加油
發新帖回覆
樓主: wonderbaby
go

2024 DSE 備戰分享區—加油   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 22-8-27 18:34
女仔可能好d,阿女中二已同我講,讀商,大學讀BBA,所以中四選科已明確知道選咩釋手。但我依家驚佢唔夠分入 ...

3大bba唔需要好高分㗎喎,數學同M科有加權,其他有4,操數學2科有5 or 5+已入到
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 22-8-27 19:14
佢英文最多得4,可能只有3佢依家最有把握都係2科數,同bafs

英文3唔緊要,best 5 中位數有4.X分,2科數十1科X有5,其他4已經OK

妹妹頭 發表於 22-8-27 20:23
我會叫阿女比心機,多謝你。

加油

elbk 發表於 23-3-31 10:15
想請教一下大家,仔讀Econ 健管,而家學校評佑約18-20分上大學有冇?科適合?呢D分數上唔上到大學?
...

有332,18-20分係有機會上到大學,但選擇唔多,留意城大/浸大/嶺大/都大想讀科同埋收分。

另外仲有恒大樹仁課程有咩啱讀。Asso及HD 2手準備。

仲有一年時間可以追,特別係數學,操得多可以連升幾個grade。

妹妹頭 發表於 23-4-5 20:36
我打算幫阿女報HD/AD打底,請問兩者邊樣好d?邊樣涵接會易d? 報2-3科足夠嗎? ...

我對HD /AD課程唔清楚,希望其他網友幫到你!

妹妹頭    發表於 23-4-5 21:52

妹妹頭 發表於 24-3-2 21:59
今日係中學階段最後一次家長會。學校比左最後一次PG,阿女Mock考得差,所以PG好差,應該上大學有些少難度。 ...

中文主科唔達標都有大學收, CS都應該冇問題啦!

另外其他科好好成績, 冇理由CS會衰, 除非堂堂都瞓覺啦!

妹妹頭 發表於 24-3-2 22:14
我開始擔心我女

去到直路冇得擔心咁多, 精神健康最重要, 大不了讀ASSO再上去, 真的阿女同學有的中文2咗, 有的比預期考差咗, 現在大部分入返4大或去外國讀自己想讀嗰科!

加油

happyfamilybaby 發表於 24-3-9 16:57
英文oral考試,換身份證未攞得,得行街紙,是否可以攞行街紙去應考?

有冇passport? Passport +行街紙好啲喎!話晒passport 可以出入境, 行街紙唔係可以。

妹妹頭 發表於 24-3-16 15:27
除左中文3月尾停,英/數私補不停反加操,特別係數,要加操多d,Econ就補到考前一日。 ...

我女個中六補習學生,佢阿媽都幫佢女加操,一星期兩堂,不過係中文科,原本以為補到3月頭就bye bye!

給力!加油!

kirstyau 發表於 24-4-11 15:10

YY Lam貼中作文題,但唔關我女事佢唔係補YY

我個女幫補習學生tip中師說小學而大遺, 其他tip唔中, 我女話冇理由出岳陽樓記仲要咁多分⋯⋯

小黃豆B 發表於 24-4-11 16:29
我同個仔溫過中文,「師說」兩個重點係「師而無道」(即係小學而大遺)同「恥於從師」,岳陽樓記重點就用古 ...

係!溫過都執到幾分

kirstyau 發表於 24-4-20 09:41
我9秒9送走左中,數,chem 補習notes 比街坊。學校會等考完女自己執

唔留返俾妹妹? 我女房仲有2堆notes留咗俾弟弟!

kirstyau 發表於 24-4-20 15:31
送走嗰啲主要係補習社notes佢唔會有心機睇。

明白
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊