用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 備戰分享區—加油
樓主: wonderbaby
go

2024 DSE 備戰分享區—加油   [複製鏈接]

wonderbaby 發表於 24-4-26 09:40
終於捱到最後一日

我地今日後,仲有科eng lit

妹妹頭 發表於 24-4-26 11:19
依個遊戲好辛苦

但感覺好奇怪,每科考之前仲好努力塞晒三年讀嘅嘢入腦求神拜佛希望記得晒,但一考完全9秒9掉晒,什麼數chem Bio,以後都用唔着
尤其望到一大堆補習社教材,洗咗咁多錢

wonderbaby 發表於 24-4-26 12:18
我仔話唔會再掂有關考DSE嘅任何書、筆記、PP等等等等
我都想掉晒佢,但唔可以住,唯有塞晒入書櫃唔想再見到 ...

PP 補充留俾阿妹,但係教科書掙扎緊,又唔同學校,又可能考第二個學制,留又唔係,唔留又唔係,驚用起上嚟冇,土地問題又驚得個擺字。

eit2003 發表於 24-4-26 12:59
今日 bio 難唔難?

阿女一句 題目好奇怪,完

Mingming12345 發表於 24-4-26 16:16
佢用中文考定英文考?

英文

mami42 發表於 24-4-26 14:37
MC 好難,請問有冇網上Ans ?

唔好對啦,有排都未到七月,錯咗又唔開心

30/4 考完最後一科eng lit, 早2日已經清走哂所有學校幾年工作紙課本,半賣半送,送得就送,掉得就掉。高中3年幾野近乎清零。

琴日見成份part-time, 如無意外去完grad trip返嚟就返Part-time 。人工就好低下不過當攞下經驗。 阿女今日已經開始頂唔順生活好無聊。仲有接一個義補。私補都有個,不過唔敢一下子接甘多。

zitaeric 發表於 24-5-4 23:31
咁有效率,墀利。我地執都未執,都唸住送得就送。來緊會去深水埗,義教低收入家庭小學生。
...

因為佢已經長期霸佔屋企公共空間有房又唔用。我哋報咗陳校長搵返自己區義補

wonderbaby 發表於 24-5-5 00:46
我果仔本身有份part time唔夠人先搵佢頂更,佢話唔想返工住,因為有好多野想做
月中會去上過急救班,又想做 ...

最緊要睇佢哋個人意願,有個人興趣,以前冇時間做,依家做好好呀!
我女就悶都話要搵嘢做。

happyLC2006 發表於 24-5-5 10:59

好有效率啊!

義補係 陳校長(上網打 陳校長補習),入面有機構詳細資料。
私補因為唔太放心上門,喺自己屋苑group出post。但大多數2024 dse去Facebook補習谷出post(入多幾個group),通常打學校,Predicted grade(間唔中有人攻擊,一律冇視),始終未有真實dse成績,如果學校攞過啲咩學科獎照寫出嚟。
另外一份補習社一打幾嗰啲輔導班(人工真係同UNIQLO嗰啲差唔多)不過當學習,學教人,係indeed 網搵。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊