用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基面試
樓主: toastho
go

啟基面試   [複製鏈接]

zebrama 發表於 22-11-16 13:54

1)係行cycle

感謝你哋用家近幾日嘅回覆分享,我真係搵好耐先至搵到有關於啟基學校嘅資料,就算有都可能係舊嘅資料,見到你哋幾位咁用心回覆我都覺得好安心!我早幾日都收到Offer啦,好開心(emoji)(emoji)❤️

dorabee 發表於 22-11-21 21:10
感謝你哋用家近幾日嘅回覆分享,我真係搵好耐先至搵到有關於啟基學校嘅資料,就算有都可能係舊嘅資料,見 ...

恭喜

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 lulua622 的帖子

好多謝你咁詳盡嘅回覆樓上講得冇錯,討論啟基的post很少,或唔update,有你地分享,我更加覺得唔會揀錯

miriam 發表於 22-11-21 21:49
版主通知

好的,明白!

jagabeechips 發表於 22-11-22 01:10
回覆 lulua622 的帖子

好多謝你咁詳盡嘅回覆樓上講得冇錯,討論啟基的post很少,或唔update,有 ...

我有睇啟基IG和Facebook,佢哋都有更新學校資訊,而且老師朋友也大讚課程紥實,老師專科專教,不似一般學校老師身兼多項行政課外工作(耗盡揸乾老師精神無心全力工作),而且原來九月不用in先收的一批學生是原幼校長推薦入學才不用in,的。

回覆 dorabee 的帖子

你有in到嗎?

jagabeechips 發表於 22-11-22 01:31
回覆 dorabee 的帖子

你有in到嗎?

已經是正取生了,感恩(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

dorabee 發表於 22-11-22 01:28
我有睇啟基IG和Facebook,佢哋都有更新學校資訊,而且老師朋友也大讚課程紥實,老師專科專教,不似一般學 ...

你講得冇錯,轉校之前,我小朋友嗰間學校,常識丶數學丶宗教丶視藝都係同一個老師教⋯(當然我覺得教得唔好嗰隻),我都有問一個教書朋友,佢話通常老師冇專長先會咁,好嗰啲真係會專科專教

題外話:話說我小朋友昨天考英文,佢返嚟同我講,佢哋嗰班好快做晒,常識老師特登過嚟同佢地再溫下書,因為今日考常識☺️,但係我小朋友表但係好雀躍個喎(emoji),,考試都考得好開心

jagabeechips    發表於 22-11-22 13:10

zebrama 發表於 22-11-22 09:24
你講得冇錯,轉校之前,我小朋友嗰間學校,常識丶數學丶宗教丶視藝都係同一個老師教⋯(當然我覺得教得唔 ...

能夠快樂學習,其實好幸福❤️我另外想問除咗學費雜費,而家午餐嘅費用係幾多呢(emoji)(emoji)❤️?

dorabee 發表於 22-11-22 16:40
能夠快樂學習,其實好幸福❤️我另外想問除咗學費雜費,而家午餐嘅費用係幾多呢(emoji)(emoji)❤️?
...

午餐比其他學校貴,大約$40/餐,因為係姨姨係學校煮,唔係訂飯盒,餐單都好健康,似屋企煮的飯,星期一係素食。如果唔食學校飯,家長都可以自己拎飯比小朋友。

juneforgbb 發表於 22-11-22 20:37
午餐比其他學校貴,大約$40/餐,因為係姨姨係學校煮,唔係訂飯盒,餐單都好健康,似屋企煮的飯,星期一係 ...
另外想問你地係咪都搭校車?知唔知九龍灣上,要幾點上車呢?

我冇搭校車, 可以試吓打電話翻學校問

午膳費用我諗好似樓上家長講大約$40一餐,因為已經好幾年冇響學校食飯,所以唔係好記得幾多錢。
而啟基響疫情前其中一個賣點係佢地自設廚房自設健康餐,嚟緊12月終於可以enjoy到(emoji)

https://ccs.edu.hk/tc/webpage.php?cid=31

回覆 juneforgbb 的帖子

對大概40元一餐,不知道今年會不會再給家長試食機會?我們P1入學前已約了中西餐試食各一後來就因疫情取消(哭),啟基餐點也是我們當年選啟基的重要原因之一, 聽說低鹽少油無味精但好好味(好神話)12月終於可以吃到啦!
校車細節要問學校,但他們也只能給個大概時間,因為校巴是外包給校巴公司,路線安排視學生情形每年不同,校巴安排是目前家長比較多complaints 的地方,由於前兩年又是疫情網課好多司機開不了工都走光,等到復課時司機人手不足、要分兩輪開車,有的家長決定自行接放學不然到家都好晚,希望來年恢復正常!

p.s. 我們住觀塘區,大概6:35上車,到校7:20,就開始寫手冊、交功課、早讀時間(自己的圖書),八點上課。

juneforgbb 發表於 22-11-22 20:37
午餐比其他學校貴,大約$40/餐,因為係姨姨係學校煮,唔係訂飯盒,餐單都好健康,似屋企煮的飯,星期一係 ...

好的謝謝!已經平過外面吃了!

lulua622 發表於 22-11-23 09:34
回覆 juneforgbb 的帖子

對大概40元一餐,不知道今年會不會再給家長試食機會?我們P1入學前已約了中西餐試 ...

原來今屆P1也未吃過(emoji),希望12月順利有得食(emoji)

dorabee 發表於 22-11-24 01:32
原來今屆P1也未吃過(emoji),希望12月順利有得食(emoji)

係呀,返半日已幾年,呢段時間唔使喺學校食飯⋯

九月前聽家長會,校長主任有提到,佢哋唔想因為疫情,唔用班廚房校工
EE,所以keep住呢班姨姨都出住人工,希望快啲返全日呢班姨姨就正常工作為小朋友煮嘢食

所以學校12月8號馬上轉全日返學

真係好好!我見學校上下所有職員都好好,真係要成間學校嘅人關係好好好關愛先可以上下一心。

我都想問吓呢,其實小朋友係咪大多數都係互相講英文?我其實都係有啲擔心甩咗個英文語景,最緊要每一日都有人同佢講英文就得(emoji)!同埋多唔多同學出去學普通話呢?

dorabee 發表於 22-11-24 21:45
真係好好!我見學校上下所有職員都好好,真係要成間學校嘅人關係好好好關愛先可以上下一心。

我都想問吓呢 ...

啟基係中文小學,大部份同學都係講廣東話,但有d 同學慣用英文,會英文溝通,或者中英夾雜咁講,而且有外藉老師,佢地好鍾意同外藉老師傾計,英文程度普遍都唔錯,反而要擔心中文多d

juneforgbb 發表於 22-11-24 23:19
啟基係中文小學,大部份同學都係講廣東話,但有d 同學慣用英文,會英文溝通,或者中英夾雜咁講,而且有外 ...

謝謝回覆!其實我都鍾意喺呢度打好個中文底呀!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊