用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求培道小學用家意見
樓主: Sameemum
go

求培道小學用家意見   [複製鏈接]

回覆 Sameemum 的帖子

1、小朋友角色扮演,用書本的英文場景進行對話;2、一個星期一堂NET課程;
3、小一的功課都在學校完成,回到家無功課
4、小一無默書、無考試,所以很輕鬆
5、老師教的很用心,視聽藝術、普通話、音樂課都是學校精心設計和安排的,小朋友好喜歡
6、我的小朋友讀了2個月,期間喜歡返學,喜歡學習,喜歡校長和老師
7、老師很用心,和家長有whatsapp溝通,把每個細節都替家長考慮到

總之,如果家長不太care英文,對升中無太高要求(例如:一定要讀SPCC、女拔.......),培道是個好的選擇;關鍵是為小朋友建立了學習的興趣,這對小朋友的一生都很重要。

Starry-starry 發表於 22-10-23 12:51
多口問一句,小朋友係唔鐘意傳統坐定定學習模式,定係怕左學校既一大堆功課?如果只係怕功課可以考慮培道, ...

不好意思,咁遲覆,阿女今週測驗週><

答你問題:小朋友兩個問題都有!

小朋友性格外向,好鍾意講野,如果有人陪,會不停講!但佢可以坐聽聽聽書,也會及喜歡守規矩。但由於名小教學非常沈悶,人數太多,舉了手都無咩機會答問題,所以非常單向,小朋友只能由早到放學都無嘢講,好痛苦。(小息係2x10分鐘,好珍貴,我女也是靠它享受僅有同小朋友互動一下的時間)

第一日返學,懷着緊張又興奮的心情期待。第二日返學開始流淚,不停問點解小學一啲都冇得玩?點解小學返咁耐?到現在她終於接受現實,不再問這兩個問題了。

試過佢做功課做到好眼瞓,眼睛快要合起來,我說這兩樣功課算了吧明天不要交了。她不行,堅持要完成。

她性格本身非常樂天,最近好興奮同我講,媽咪,我終於諗到點樣可以開心啲啦,就係每日同自己講最後一日了(意思係就快到星期五了)。看見她的堅持,她的樂天,我既佩服,又心痛。

其實我知在香港主流本地小學,讀書都是大同小異的辛苦,我女的名小,其實已經不是最惡劣。但眼見她升小學後,睡眠比以前差,體力精神也明顯較以前差好多,覺得影響到身體接受不了,所以覺得應該要趁早轉校。

多謝各位用家及其他家的慷慨回覆!從前我只聽聞培道淺、開心、就算成績差的學生也愛上學!但現在了解更多了,其實不能說淺,只是鋪排、重點不同。說實話,聽罷各位資訊,及看過培道的小一課程簡介會,真心覺得,可能培道是全香港的本地傳統小學中,最好的一間!因為好成績,可以只是谷出谷得起的小朋友,谷不起的會成為犧牲品。但一間好學校,是能夠真正教育人,不論質素如何,在她手中,都能夠被拯救,被提升,被「點著」,發光發熱,這才是高手!

wejiyu    發表於 22-10-26 10:25

對於我女來說,培道小一小二是非常適合,只是再上去同樣面對傳統課程,我要考慮自己能否接受…

國際學校課程似乎是我杯茶,但因為普教中,雖然我懂普通話,但因為家中多用廣東話,國際學校又一定全日上課,課後時間其實不多,所以我覺得這方面我support不到她。

不能完美,做媽媽總要學取捨…

wejiyu 發表於 22-10-25 09:00

1、小朋友角色扮演,用書本的英文場景進行對話;2、一個星期一堂NET課程;
謝謝回覆呀!多問一句,你覺得小朋友在學校學英文成效怎樣?

Sameemum 發表於 22-10-26 08:11
多謝各位用家及其他家的慷慨回覆!從前我只聽聞培道淺、開心、就算成績差的學生也愛上學!但現在了解更多了 ...

又唔好咁一面倒認為邊d學校先係好,因為總有適合學校既小朋友只係樓主小朋友同學校未必夾。

最重要係父母察覺到有問題能夠適時處理小朋友需要,同小朋友溝通到令大家開心舒服同埋適合佢學習模式嘅方法。

相信你地努力試完之後,其實先發覺只係當初選錯唔適合你小朋友既學校,而睇返你同你先生既選校過程,棄WKF選名小,大家都會知你地係想俾佢試高d,唔得先算果種,但試完唔岩就喺度話人哋學校點點點,其實唔係咁好,只可以話你哋之前research不足,總之宜家選返適合的就好了。

咁又唔敢代表係最好嗰間我認為的確「沒有最好的學校、只有適合。」
其實我自己現時第二個小朋友,都未必會將佢100%放返入培道。
女女性格比較積極、培道英文課程來說比較一般,本身從小都會自行尋求學習英語的機會。例如心醉於英語小說..
性格各方面、語文能力都唔同。成條路連幼稚園鋪排都唔一樣,都唔代表一定最適合呢間學校。

祝福你同你嘅小朋友,能夠搵到間合適的小學繼續向前熱愛學習!

是的是的,沒有最好,只有最適合。

學校用的英文書是longman Express,比很多津學校選擇的elect要少少深,但我小朋友幼稚園讀的是英文私立幼稚園,培道的英文課對我小朋友比較淺,所以我小朋友有外補劍橋英語。11月我女的班會有新的插班生,每個月頭(10月和11月)都有新同學加入;

Starry-starry 發表於 22-10-24 19:16
回覆 apricot2018 的帖子

如果冇「太輕鬆」既期望,又重視關愛既話,真係可以考慮一下培道。我覺得學校對 ...

培道都多人爭,touchwood 如果入唔到,除咗培道仲有冇其他近似嘅選擇?謝謝您

Sameemum 發表於 22-10-26 07:55
不好意思,咁遲覆,阿女今週測驗週><

答你問題:小朋友兩個問題都有!

聽你的描述,基本上已十分肯定呀囡不適合依家的學校,快到絕望的邊緣,應該盡快轉校,再拖下去,恐怕除了身體上的虛耗,心理上的發展也會受影響。
現在雖有移民潮,但插班始終要等要位才有機會,除了培道,最好shortlist多幾間合適的學校入表,邊間收就轉左先方為上策。

apricot2018 發表於 22-10-27 10:30
培道都多人爭,touchwood 如果入唔到,除咗培道仲有冇其他近似嘅選擇?謝謝您
...

嶺小?

wg_ann 發表於 22-10-27 12:28
聽你的描述,基本上已十分肯定呀囡不適合依家的學校,快到絕望的邊緣,應該盡快轉校,再拖下去,恐怕除了 ...
已看見前景,應該幾絕望,所以如你所說,應該走為上著。
謝謝建議及資訊呀!!

我當年除左考培道之外,都有去考禮賢,兩間起我心目中都係關愛行先,不相伯仲。你都可以去研究下禮賢適唔適合你既小朋友&#128522;&#128522;

如果讀左兩個月,小朋友已經要咁樣「自我鼓勵」,功課又做到咁夜影響健康,睇嚟呢間學校真係唔太適合。

唉,校長舊年開學前家長會,已經話升小既環境轉變好大,唔好一開始就嚇親佢地,仲千叮萬囑我地做家長千祈唔好因為一時既成績話啲小朋友,俾啲空間佢地慢慢學習同適應,聽到你女女返學由期待變喊哂口真係有啲心痛。

我舊年睇學校老師zoom 教書既時候,都幾多機會俾小朋友答問題,佢地都幾多玩法,唔係剩係舉手答問題咁。例如老師指定左一個小朋友答完後,下一題就俾嗰位小朋友選一位同學答;有時又會特登搵全堂未出過聲既小朋友答;有時會亂叫學號;都有啲似遊戲。可能覺得佢地仲細,需要俾多啲互動逼佢地留心啲聽書~~

都認同上面幾位家長所講,培道既英文課程比較基本,語境冇其他學校咁多。我以前讀既私幼係net teacher班主任,幼稚園4年英文個底打得好好,一過到嚟真係覺得淺,有食老本既感覺。我一直都有考慮要唔要外補深啲…..同埋入培道唔好諗住中學入超級神校,如果單用數字嚟計業績,培道其實唔算亮眼。衡量教育成效唔應該咁單純只用數字嚟量化(我自己覺得),不過大趨勢如此冇辦法。

冇一間學校係完美的,有90% match到心中所求已經好好。我自己選校係比較著重關愛既環境,同埋希望學校多啲課外活動。學術覺得唔足夠可以再另外教佢,但學校氣氛係冇可能靠屋企補足到。

希望你搵到岩小朋友既學校,如果非走不可,要漁翁撒網式報多幾間關愛/活動式教學既學校。祝一切順利~~

apricot2018 發表於 22-10-27 10:30
...
啟思?

Starry-starry 發表於 22-10-27 19:52

我當年除左考培道之外,都有去考禮賢,兩間起我心目中都係關愛行先,不相伯仲。 ...

同意,禮賢係好有愛心嘅學校。利申:我係用家

Starry-starry 發表於 22-10-28 00:39

如果讀左兩個月,小朋友已經要咁樣「自我鼓勵」,功課又做到咁夜影響健康,睇嚟呢間 ...
多謝你呀!有同路人明白好開心^^

Sameemum 發表於 22-10-22 07:54
女兒今年剛入傳統名小小一,教學太悶,班人數太多、功課太多,小朋友學校學習效果不佳之餘,又要每天應付功 ...

前幾天剛剛參觀了啟基學校,聽了校內介紹,非常適合你的需求。粵英授課,又是活動教學,小朋友開心做功課,你可以關注了解一下。

回覆 Ruby_1226 的帖子

剛剛才看到你post,謝謝你呀!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊