用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Citizen 報澳洲大學
樓主: Chole
go

[澳紐] Citizen 報澳洲大學 [複製鏈接]

Chole 發表於 22-12-3 16:10
佢有GCSE英文,普遍入學要求冇問題,但係Physio 英文要求高好多,Cambridge C1 speaking 要185佢爭三分。
...

其實University of South Australia 雖然唔係八大,但佢嘅Physiotherapy 非常唔錯,在行內口諀好好

Activehealth 發表於 22-12-5 22:12
其實University of South Australia 雖然唔係八大,但佢嘅Physiotherapy 非常唔錯,在行內口諀好好
...

多謝你指點,咁我安心好多啦!

Activehealth 發表於 22-12-3 15:03
你阿仔有無考GCSE/GCE A level 英文?
如果有,應該唔駛再考IELTS

請問只有iGCE English as Second Language 可唔可以count equivalent to GCSE English 或代替IELS.  我看過大學website沒有說清楚。

ElaiUKStudy 發表於 22-12-5 23:57
請問只有iGCE English as Second Language 可唔可以count equivalent to GCSE English 或代替IELS.  我看 ...

唔識人讀英文(I)GCSE as a second language, 但我諗應該唔可以用嚟代替IELTS, 詳細要問相關大學。

如果可以,咁DSE 英文都應該可以代替,港生唔使去考IELTS啦!

Activehealth 發表於 22-12-6 11:23
唔識人讀英文(I)GCSE as a second language, 但我諗應該唔可以用嚟代替IELTS, 詳細要問相關大學。

如果 ...
IELTS 易考過 DSE 英文
IELTS 衰左可以短時間内再補考嘛

2jkidsfather 發表於 22-12-6 12:15
IELTS 易考過 DSE 英文
IELTS 衰左可以短時間内再補考嘛

但好多海外大學包括澳洲不接受DSE 英文作為學生English proficiency 嘅証明,就算學生攞DSE 英文5**,大學都唔接受學生淨用DSE 英文,唔需要其他英文公開試成績報讀。

相反,(I)GCSE/IAL/GCE AL/IB 英文(不包括English As a Second Language),就無咁嘅問題。

因為外國大學始終認為DSE 英文唔係native English 未夠班(雖然你認為IELTS 易過考DSE 英文),明未?

其實 DSE 在外國的認受性不是很高。以前的會考和 AL 報外國大學時也是大打折扣,所以有不少學生同時考 GCE AL, 又容易,又不用打折。

DSE 肯定比 GCE AL 困難, 但拿了 5** 又不是 GCE AL 的最高評級°

Activehealth 發表於 22-12-6 13:06
但好多海外大學包括澳洲不接受DSE 英文作為學生English proficiency 嘅証明,就算學生攞DSE 英文5**,大學 ...
何止DSE Eng唔計,連DSE Maths如果無M1/M2都衹係計一半。

ElaiUKStudy 發表於 22-12-5 23:57
請問只有iGCE English as Second Language 可唔可以count equivalent to GCSE English 或代替IELS.  我看 ...
講明as 2nd lang就梗係唔計。

Yanamami 發表於 22-12-7 01:45
講明as 2nd lang就梗係唔計。

過咗去讀書,已經冇咗中文,連英文都只係second Lang, 即係連一科first Lang 程度的語言都冇
不過都有唔少local school過去讀書最後係考Eng 2nd Lang

Activehealth 發表於 22-12-2 19:42
英國大多數physio schools 讀三年,澳洲起碼讀四年(除非已經有一個相關degree 後master entry 入)。

英 ...

請問如果Citizen DSE,要唔要考例如IELT/IAL 英文去考澳既大學?
而家係咪大學生冇咗Austudy只有CSP?

LoveCorgi2 發表於 23-9-7 12:17
請問如果Citizen DSE,要唔要考例如IELT/IAL 英文去考澳既大學?
而家係咪大學生冇咗Austudy只有CSP?
...
要考ielts. Austudy係俾25歲或以上full time students的。

Yanamami 發表於 23-9-7 13:51
要考ielts. Austudy係俾25歲或以上full time students的。

即是DSE成績+IELT才可申請當地成績。
咁通常幾耐之前eg F5就去考?

LoveCorgi2 發表於 23-9-8 21:58
即是DSE成績+IELT才可申請當地成績。
咁通常幾耐之前eg F5就去考?

我女果時係F5升F6果個暑假考。不要太早,成績有效期為兩年。

Yanamami 發表於 23-9-8 22:47
我女果時係F5升F6果個暑假考。不要太早,成績有效期為兩年。

謝謝。考澳大學IELT min 要多少分?

LoveCorgi2 發表於 23-9-9 01:31
謝謝。考澳大學IELT min 要多少分?

請上你心儀大學網上查閲,大概每間唔一樣。

Yanamami 發表於 23-9-9 09:45
請上你心儀大字網上查閲,大概每間唔一樣。

好的,thanks

Yanamami 發表於 22-12-1 23:48
我記得我女果時等香港DSE成績放榜,然後上UAC報,11月中出offer. 所以佢都係係香港中大讀完一個sem過去開學 ...

請問如學生係在港的當地公民,是否都出咗DSE成績後才申請?小兒7月先知result,而家除咗做定前期選科工課外,無嘢可以做?

yuenkw 發表於 24-1-7 19:49
請問如學生係在港的當地公民,是否都出咗DSE成績後才申請?小兒7月先知result,而家除咗做定前期選科工課 ...

Yes. Take some time to do research which uni and which courses he wanna apply, check the prerequisite and lowest selection rank to benchmark the successful rate, etc.

Activehealth 發表於 22-12-2 08:56
阿仔係citizen, 佢淨係報澳洲大學,完全無報HK/UK/US 大學。我係彿系家長,完全唔介意佢咁做,只會做佢顧 ...

想問下伱哋係7月過澳洲先申請大學?唔使之前一早經UAC申請?(emoji)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊