用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區女大抽獎
樓主: iloveubb2022
go

中西區女大抽獎   [複製鏈接]

pollywcw 發表於 24-4-16 23:15
上年ssgps 級一係上番自己中學
我都好surprise
小學d 女係好忠心, 冇乜女外闖

好有歸屬感,可以想像佢哋小學讀得開心先會咁選擇

pandaschool 發表於 23-4-30 09:33
我鄰居,上年中西區小學畢業,第一志願英華、第二志願St Clare, 第三坑真。結果坑真。呢個例子係話俾我知 ...

我見at Clara 大抽獎都唔多位, 點解以往band 2 都入到

fwstides 發表於 24-4-17 23:45

因為ssgc在ssgps攪很多"升中活動"去加強學生的"歸屬感"

Dreamingday 發表於 24-4-18 08:33
我見at Clara 大抽獎都唔多位, 點解以往band 2 都入到

因為本區英中位+英中借位 > band 1+2女生的人數

fwstides 發表於 24-4-17 23:45

係呀,真係好有歸屬感,我女雖然係插班生,但5年級暑假已經堅決同我講唔會試考其他學校。
不過學校真係好好,插班生機會都好多,好學姐、學生長同去日內瓦比賽嘅機會都會俾到插班生,唔會偏袒原校生;所以我都好鐘意呢間學校。

pollywcw 發表於 24-4-16 23:15
上年ssgps 級一係上番自己中學
我都好surprise
小學d 女係好忠心, 冇乜女外闖

其實學校資源唔錯同埋好有愛,可能係因為咁佢哋歸屬感好強。
我記得舊年女兒有幸到日內瓦比賽,當時收到老師電話通知,老師同我講比賽輸贏唔緊要,呢個係一個好好嘅機會畀佢放眼世界,問我有冇興趣,我問費用要多少,點知老師同我講學校基金有足夠金額幫佢哋畀;我覺得學校好好,唔係純粹因為基金有錢,係老師重點在於畀佢放眼世界而唔係話要比賽加操。果刻我更確定自己當初冇揀錯學校。
其實我當初插班入嚟都係想升中唔使煩,所以真係一心等上中學。

yuki0120 發表於 24-4-18 13:46
其實學校資源唔錯同埋好有愛,可能係因為咁佢哋歸屬感好強。
我記得舊年女兒有幸到日內瓦比賽,當時收到老 ...

少少離題可否pm你問問小學部插班技巧

Anpanmanmami 發表於 24-4-18 14:36
少少離題可否pm你問問小學部插班技巧

可以,但我哋當初係8月交表果堆,所以係完全冇準備下去考,我都唔肯定要啲咩技巧。

encina 發表於 24-4-16 17:47
所以呢D中學先好,連BAND2,3生都俾佢教到去BAND1

又唔一定,可能讀讀下認清事實轉走

liverpool2023 發表於 24-4-18 16:31
又唔一定,可能讀讀下認清事實轉走

如果講離校率
SS不嬲都好多人走
就算係疫情前, 由F1升到F6, 一般都走咗3成人(假設無插班)
移民潮更無咗4成半人 (2023年 F6 由F1的181人跌至100人

反觀SC, 疫情前由F1升到F6 正常只走幾個%至一成人左右(假設無插班)
移民潮後只無咗十幾%學生, 2023年由F1的128人跌至105人 (人數竟然仲多過SS)

會唔會SS都係用坊間神校的方法去管理DSE成績呢?
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊