用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望家長們俾小小意見: YW vs CKY
發新帖回覆
go

希望家長們俾小小意見: YW vs CKY   [複製鏈接]

的確好難揀,都係要睇你哋鍾意乜style
我無多留意男校,但我fd幫小朋友放英華揀咗港同,話英華競爭壓力大,好多人升中要外闖,唔知你哋有乜諗法。
cky始終似國際學校,功課好少,數學科完全無教快,你話小朋友學術程度高又谷得,是否會覺得cky hea?

我自己小朋友喺cky有好多活動可以參加,佢成績OK,但默書寫字一定無傳統學校咁叻。我哋就鍾意咁,希望佢有多哋機會嘗試唔同嘢,但我知唔係個個家長都咁諗。我相信你小朋友喺兩間學校都可以讀得好,最後揀邊間其實都係睇家長教育理念。

lambeanmama 發表於 23-3-19 17:59
你心中Hea 的定義是甚麼呢?

作為CKY 初小家長,我覺得「輕鬆」但談不上「Hea」。日常功課不多,小一小二 ...

好多人話cky三年班功課開始多少少,但我覺得真係好少,我小朋友讀緊高小,多數都係三四個字就搞定晒,有時喺學校都做完咗。晒時間嘅好多都係畫海報整手工,好少見佢寫字,做作文呢啲都係課堂完成。

四隻貓 發表於 23-3-20 08:37
小朋友有冇玩音樂或者體育活動?
如果重視音樂或體育,就YW。真係好多高水平比賽同表演機會,樂團同合唱團 ...

我唔知yw校隊情況,只係想講下運動成績標青都要兩睇。識人讀DXS話運動果班好多係靠運動成績入,學習成績就無乜要求,晒好多時間喺訓練度,有人想學習要專登練差啲,退出校隊。CKY校隊就都係業餘隊員,一星期玩一兩次,所以好難同人哋專業級數嘅比成績。但我哋呢班始終都係學習行先,運動都係錦上添花,cky嘅校隊就好啱我哋,如果讀傳統名校可能無機會入校隊添。

四隻貓 發表於 23-3-20 11:39

中學無田徑隊訓練嗎?咁好成績散晒真係好可惜,我仲希望我小朋友中學都可繼續參加校隊,我都相信運動同成績可以兼顧,只係聽聞有傳統名校小朋友被迫揀其一
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊