用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望家長們俾小小意見: YW vs CKY
發新帖回覆
樓主: KafkaOnTheShore
go

希望家長們俾小小意見: YW vs CKY   [複製鏈接]

其實都要考慮其他要素,例如地點,學費,甚至乎校友影響,升學或移民
YW地點真係幾好,西鐵沿綫,接送翻學係比較理想。學費更加吸引啦。而且YW歷史悠久d,好多校友,bonding比較強,我覺得呢d都係要考慮的。
至於升學,我覺得睇下想本地還是海外,本地就似乎DSE比較正路d。如果海外,IB似乎合理d (當然DSE對海外升學銜接都冇問題啦)。
如果考慮移民,係咪更加冇所謂呢?我有朋友就係會移民,所以選擇YW,因爲學費平d

其實IB選擇係多過DSE?我覺得呢個絕對係誤解的。
DSE相對係容易讀,有得讀,有範圍參考,身邊的所謂成功人士絕大部分都係香港學制讀起。
而IB其實係難讀,冇範圍參考,自己摸索多,即所謂的要高度自動自覺。如果IB係好過DSE,難道海外全部學生都比香港學生犀利?
我只係覺得唔好神化IB咯,IAL我未研究啦,但DSE絕對唔係差的選擇咯。

HK-CR7 發表於 23-3-21 12:18
IB聽講易攞高分, 經NON-JUPAS入三大有著數(暫時).......但神科就好似無著數
我之前都以爲容易考,攞高分,但聽完d升學顧問講解,我覺得係誤解或者一廂情願

Sing13 發表於 23-3-23 00:10
香港某直資
DSE 五級以上百分比是30%
而 另一個考試A以上是90%幾
優才IB成績係Top2添.....冇話睇低邊間學校,不過好多數據都係掩眼法

始終我覺得DSE對手係香港人,IB對手係全球。
純粹理性分析,會唔會選擇英華,省下的錢比小朋友去外國讀
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊