用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望家長們俾小小意見: YW vs CKY
樓主: KafkaOnTheShore
go

希望家長們俾小小意見: YW vs CKY   [複製鏈接]

sumikogurashi 發表於 23-4-19 20:51
YWC 校長好似仲未落實到邊年會辦IAL, 只係成日話聽到大家的聲音想學校有國際課程。問題係幾時才真正辦到? ...

學校宣佈今年向教局申請,以佢地實力應該無問題掛

sumikogurashi 發表於 23-4-19 21:37
玩得運動校隊,外面一定再請教練加操,有啲仲會入外面青年軍練得一身好武功。唔係等學校教。
...
嗯嗯,當然。係想知學校訓練add 幾多 value

993rs 發表於 23-4-26 11:09
YW 校方以至學生都比較積極,更多人系外面高強度上堂,所以校隊平均水平較高。

回應返學校訓練是否 value ...
thanks!

emilyy526 發表於 23-5-2 13:15
英華小學用家
我仔番學係好開心,因為成間學校校長老師好有創意,好投入,好多活動多野玩,學生和家長既歸 ...
thanks!!

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
回覆 lsllsl 的帖子

YW :)

回覆 hellofairy 的帖子

應該未。年頭嗰時,中學嗰邊話已經正式入紙申請,而家進展點樣可能中學d家長會清楚d,我都唔係跟得好貼lol

估唔到我個post仲係度haha。update 下先:
話咁快P1就黎過去,我個仔最後簡左YW。 好似D網友咁講,兩間都係好學校,我地簡YW主要係因為覺得佢適合我地個小朋友多D。
學術方面,暫時其實唔算多功課,小朋友摸東摸西,飲下水咁,都30分鐘至1個鐘之內會做晒。不過程度明顯比K3深左。個POST一開頭我有提到,小朋友本身的學術水平唔錯,所以佢都好適應,成績幾滿意:)
學術之外,先係最大收獲
首先,YW真係好多活動,樣樣運動都有得揀,之外仲有n個樂團,個個樂團都好大,分高小低小都各有100人,之外仲有棋,數,etc。今年仲有學校205年慶祝活動,我覺得我個小朋友係忙玩活動多D。
d活動你玩玩下又得,你玩得勁入校隊都得,呢個都係我地揀YW既原因:讀書之外,我地想佢好認真學一樣野。本身想佢選游水,後來知道校隊每次操水要2個鐘,佢而家體力應該搞唔掂,所以參加左另一個活動(邊個活動就唔講了,唔想俾人"點相")
結果都真係玩得好認真,最高峯係比賽前,一星期練6日,每曰2個鐘以上,當時我試探下個仔,辛唔辛苦呀?如果辛苦不如唔玩? 佢話"都OK既,想繼續"。我個仔平時其實幾懶,好多活動都係3分鐘熱度,玩幾次就話悶,話辛苦,唔肯去。所以今次操到咁都話仲要玩,我就知道佢真係鐘意了。
然後然後,我個仔好似解鎖新技能咁,我去睇佢地比賽,表現得好好,佢地贏左好多奬,後尾贏埋同一屆別校際冠軍。睇到佢地比賽完係度叫YW slogan,好多家長都眼濕濕,包括我 haha。佢比賽既片,我睇左唔止10次
完晒比賽之後.搞左幾次慶功宴,又俾人請左去表演,成team人成為好朋友,個team spirit好好。估唔到p1就做到呢樣野,真係好驚喜

發表於 前天 11:09 |顯示全部帖子
lsllsl 發表於 24-5-19 19:49
咁你真係揀對學校,另外一間完全唔係戰鬥格
嗯嗯,因為小朋友仲好細,學術之外,我地都想佢試多d野,發掘下興趣同埋專長:)CKY我唔清楚,就唔講了。不過仍然好嚮往CKY既語境 :)

發表於 前天 16:56 |顯示全部帖子
hkcsty 發表於 24-5-20 12:52
英華點解係名校就因為各類比賽都派到叻仔出去參賽!
:)
更開心係過程中見到佢既成長,唔係學術上識多幾隻字,係知道要付出,要有團體精神等等。有次放假要返去練習,我地自己本身安排左家庭活動,就問佢想唔想skip haha,佢就同我地解釋咁樣會影响成隊人練習,成個大人咁款

發表於 前天 17:04 |顯示全部帖子
jbbmom 發表於 24-5-20 13:59
但CKY 都是名校, 非戰鬥格

樓主仔仔入到適合自己的學校就好
當然當然。純粹因為有網友問我地後來點樣,所以分享一下,無打算作比較,亦都比較唔到,因為兩間學校好唔同。揀小學真係要就返自己個小朋友,"適合"先係最緊要:)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊