用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望家長們俾小小意見: YW vs CKY
發新帖回覆
樓主: KafkaOnTheShore
go

希望家長們俾小小意見: YW vs CKY   [複製鏈接]

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-19 14:42
好多謝你咁仔細回覆我
FYI: 朋友講翻,英華直升中要求唔高,好似只要中英文合格就可以,想讀幾乎一定可以讀返 ...

你心中Hea 的定義是甚麼呢?

作為CKY 初小家長,我覺得「輕鬆」但談不上「Hea」。日常功課不多,小一小二多是30分鐘內完成。沒有甚麼抄寫功課;中文主要睇書,英文唔知學校教咩,而且不重視Grammar;數學無教快。你覺得很Hea嗎?但小一尾大部份小朋友也寫得到「見得吓人」的英作;數學適齡要識的都會識。中文….就睇個人底子努力打基礎。

小一小二,小朋友大量時間閱讀。這真是無價的。

去到三年班,真的忙了很多。功課因需要大量寫作及準備,所以每天大概是30分鐘至一小時功課時間。生活很充實但小朋友是開心的。

同意其他人分享,兩間學校不存在哪間更好,反而是你希望小朋友讀甚麼學制、生活如何。

lsllsl 發表於 23-3-19 22:00
幫友問,如果英華和港同比較呢

兩間也是好學校,也同樣考DSE (並在準備開拓IAL課程),所以要考慮的可能是
1. 男校 vs 男女校
2. 九龍 vs 香港
3. 有「更上一層樓」的目標嗎?

lsllsl 發表於 23-3-19 22:19
見到港同DSE好似再標青些
希望中學更上一層樓

講「更上一層樓」,英華小學有「三私兩直」之一的美譽;港同學生歸屬感較強,學生有能力也未必想走。如果家庭目標清晰要更進一步,這點便要考慮清楚。

deco99 發表於 23-3-20 08:48
好多人話cky三年班功課開始多少少,但我覺得真係好少,我小朋友讀緊高小,多數都係三四個字就搞定晒,有時 ...

是。啲設計、畫圖、手工最花時間。寫字的,很少;也很快完成。作文在課堂做,但有謄文功課……

四隻貓 發表於 23-3-20 11:39

你講得好啱。我小朋友音樂表演較體育好。但兩樣也能入到校隊。運動是比ECA好少少咁;唔太勁但都有機會代表學校。在外面,真的連「執波」的機會都未必有。

但同樣,因為學校音樂發展重欣賞和普及;樂團的練習也是以「開心為重」;小朋友只好自己出面參加其他樂團以求鍛鍊及進步。

有好有不好啦。

ivanhaha 發表於 23-3-21 10:17
其實IB選擇係多過DSE?我覺得呢個絕對係誤解的。
DSE相對係容易讀,有得讀,有範圍參考,身邊的所謂成功人 ...

我同意DSE對本地升大學讀神科是最直接最簡單的。如果目標清晰明確,當然易揀。

先不論小朋友資質如何,日後青春期成長如何;我個人也會同樣考慮學習過程。今時今日,當AI發展一日千里之際,我真心覺得公開試其實不是最重要的考量。

我個人覺得,如果諗住讀non Jupus 以「較易」考入本地三大/神科這種想法有點「危險」。政策可隨時改變,現在入讀也要12年後才考公開試。如一心本地升學/考神科,其實讀DSE是最直接而穩陣的選擇。先不說哪個學制易讀,單是政策的改變便足以打亂家長的步署。

不過,讀IB會有其他得著。而觀乎一眾學校(本地及海外)目前對取錄IB考生的態度來看,IB的學習對學生來說肯定有不少正面的影響。

993rs 發表於 23-4-17 11:00
YW school teams 係好勁既。不過唔會單靠學校,好多時都係外面另外上堂。 school team 平均水準都高既時候 ...

運動學費真的很貴…..(emoji)(emoji)(emoji)
但玩得校隊,其實讀邊間大家都不會只靠學校訓練,一樣要在外面加操和努力。有個別運動CKY的表現也頗出色。

兩者選校,我覺得真是睇家長更傾向那一種氛圍和學習模式。其實都幾唔同。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊