用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望家長們俾小小意見: YW vs CKY
發新帖回覆
樓主: KafkaOnTheShore
go

希望家長們俾小小意見: YW vs CKY   [複製鏈接]

woooiiii 發表於 23-3-23 23:11
每年花費三四十萬送小朋友去英國讀ALevel對普通家庭就真係好貴,香港本地其實都有唔少平價ALevel好抵讀。 ...

香港考的是IAL, 去英國讀書的是考GCE A levels, 兩個不同system 的考試,無得講抵唔抵,根本是兩個制度。

IAL year 12 和 13 分別考兩次公開試,但英國GCE A levels 是兩年制課程,學生在Year 13 考-個公開試,唔同玩法,無得比較。

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-18 21:06
小朋友今年k3,有YW CKY offer, 諗左好耐都唔知點擇,希望問下各位家長意見:
先講小小背景資料:小朋友 ...

YWC 校長好似仲未落實到邊年會辦IAL, 只係成日話聽到大家的聲音想學校有國際課程。問題係幾時才真正辦到?

如果將來你會送小朋友去外國升學,始終考IB / IAL 比DSE 好,DSE 的中文玩死好多學生,而家改了制更加衰,中文作文唔夠勁,成科成績被拖低,以前有聆聽攞分而家冇咗,仲有外國大學唔計中文科成績,以前通識而家改為CSD,呢科只有合格/不合格,外國大學亦不計呢科,咁你想下有咩著數,外國大學亦看DSE core Maths 為半科,冇take M1/2 就死得,對報外國大學你要睇真啲要求,如果留港讀大學就考DSE 直接了當。如果想將來多啲選擇,都係考IB / IAL 比較好。

philkam 發表於 23-4-19 00:37
1) IB 唔等於易入醫科。nonjupas quota 較少,相對競爭同樣大
2)小學要諗到入大學admission ,到時可能adm ...

其實係㗎,讀IB 唔等於易入醫,家長亦唔應該一廂情願覺得孩子將來要讀醫,乜乜神科之類。呢個世界普通人多過神人

KafkaOnTheShore 發表於 23-4-16 19:19
thanks! 請問你覺得佢地校隊或者運動教得好唔好? 我希望個仔可以有機會認真地學一樣運動。 ...

玩得運動校隊,外面一定再請教練加操,有啲仲會入外面青年軍練得一身好武功。唔係等學校教。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊