用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望家長們俾小小意見: YW vs CKY
發新帖回覆
樓主: KafkaOnTheShore
go

希望家長們俾小小意見: YW vs CKY   [複製鏈接]

KafkaOnTheShore 發表於 23-4-16 19:19
thanks! 請問你覺得佢地校隊或者運動教得好唔好? 我希望個仔可以有機會認真地學一樣運動。 ...

YW school teams 係好勁既。不過唔會單靠學校,好多時都係外面另外上堂。 school team 平均水準都高既時候,大家返學一齊練又更上一層樓。隨時運動學費夠讀 ESF

KafkaOnTheShore 發表於 23-4-23 22:04
如果真係有興趣的話,都預左會另外上堂,呢個我諗無論讀邊一間都一樣。

YW 校方以至學生都比較積極,更多人系外面高強度上堂,所以校隊平均水平較高。

回應返學校訓練是否 value add 左好多?value add 主要唔係來自校隊教練教幾多 ,反而係同學本身平均水平高,互相練習時強度 (相對 CKY) 高,繼而互相拉高水平。呢種高強度練習機會分分鐘外面 sports club 都提供唔到。

所以好視乎你對「認真地學一樣運動」既定義。如果要「學識」,咁其實唔關揀邊間學校事,都係外面搵 sports club;如果係以學界獎項為目標,咁就係 YW。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊