用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望家長們俾小小意見: YW vs CKY
發新帖回覆
樓主: KafkaOnTheShore
go

希望家長們俾小小意見: YW vs CKY   [複製鏈接]

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-26 21:55
終於有YW家長俾意見haha, thx!!恭喜你地讀得咁開心:)
請問英華課外活動竸爭激烈嗎?唔夠叻係咪就會無乜機會 ...
YW 校隊有 audition, 而且校隊有分初級校隊比低小, 大部份同學都會入到, 而且會要選擇入哪個, 因為見到通常啲同學都入到好地個, 要選擇
學校鼓勵奧數, 坊間有免費奧數比賽, 學校係會開免費班, 或者 video 教學 (疫情), 亦有 mock paper 比小朋友練習, optional 自由參與,  想參加就可以安排

小一時, 中英校際朗誦, 老師都試過全班上堂教, 但學校唔會逼你參加比賽, 純粹上堂嘅時候大家一齊讀首詩, 雖然次數唔多, 但睇得出老師有心

YW 係一間容許活潑嘅男校, 睇你要唔要小朋友好斯文,  學校有教木工, 小二時, 有見佢有用釘做木工,  亦鼓勵小朋友自己嘗試, 森林課程嘅時候, 見到有啲小草地嘅斜坡,  聽到老師係教小朋友如何慢慢地保護自己落斜坡, 而唔係教佢哋避開斜坡行平路

學校平均嚟講算好少功課,試過連續幾日都係得兩三樣功課, 低小時, 作文會分開幾次去做,  唔洗一次過作一篇長文, 不過就比較多中文默書 (我自己覺得)

YW 多活動, 常識科最近教公共屋邨、私營房屋嘅topic, 學校就安排左一次出外嘅tour, 帶小朋友出去實地睇公共屋邨、房屋類型分別

另外又有一個郊外活動, 係教數學用, 話會教小朋友喺大自然學數學大挑戰

希望資料對你有幫助

sumikogurashi 發表於 23-4-19 20:51
YWC 校長好似仲未落實到邊年會辦IAL, 只係成日話聽到大家的聲音想學校有國際課程。問題係幾時才真正辦到?
YW 學校通告有講, 預期最早開辦, 係 2025-2026 年度中五生適用, 不過一切等教育局最後審批
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊