用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 初生嬰兒聽力障礙
go

[聽/語障] 初生嬰兒聽力障礙 [複製鏈接]

我個仔二月尾出世,一出世醫生話failed AABR, 滿月後再做,都係兩隻耳failed。內心一沉,再到私家做ABR,聽力學家話BB兩隻耳都有問題。會再去耳鼻喉醫生睇詳細報告同睇下下一步可以點做。新手父母,好無助。希望有同路人可以俾下意見同支持。
   0    0    0    0

回覆樓主:

請問 failed , 聽損程度是那級?如果嚴重的要做人工耳蝸,輕微的佩戴助聽器就可以。不用太擔心,有辦法可以解決的。

可以睇吓我的web page 有useful information 的。www.hearwego.info

我的雙耳都是嚴重程度的聽障,現在生活和常人差不多,所以你不用太擔心!

我都有相同情況 我都擔心將來條路唔知點行未感受到為人父母的喜悅 心情已跌落谷底

回覆 hearwego 的帖子

想問下你大概聽到幾多分貝?咩程度先可以做人工耳蝸?同埋想問而家仲有無AVT老師教說話?

回覆 cststella 的帖子

我地有個Wts GP架, 入面都系同路人, 有疑問或憂慮都可再GP 傾訴。如你想加入,可PM啊不用擔心架! 加油啊!

我哋都去完CAC, 剛驗到有聽障。明明出世時pass 的。
而家都唔知點做好….

回覆 louisckk 的帖子

想問CAC係點樣排?係味經醫務社工個邊排?CAC會再安排聽力測試嗎?

回覆 Keng0904 的帖子

我哋排左好耐架,冇一年都9個月。最初係學校老師講佢協調唔好,叫我哋去check 下。跟住去健康院寫信去CAC。CAC個姑娘話佢講嘢唔好,做埋聽覺同言語測驗咁樣驗出嚟嘅。我哋9月升小一啦,而家完全接受唔到。

原來要排咁耐如果出世聽力合格 到大個發現聽力有問題
你不如去見下ent先 有機會係中耳炎/耳垢影響聽力
擔心就出去再搵私家聽力再做測試

健康院檢查聽力failed 之後,就寫咗紙俾我去瑪麗醫院做進一步嘅檢查,然後瑪麗醫院就寫紙俾我去CAC做全面評估,好似都唔係等咗好耐就有得佢㗎啦喎

Keng0904 發表於 23-4-3 20:42
回覆 hearwego 的帖子

想問下你大概聽到幾多分貝?咩程度先可以做人工耳蝸?同埋想問而家仲有無AVT老師教 ...

我只知道自己係profound hearing loss , 不如你去問醫生,許由醫生很好的。

AVT ,可以去找 PHONAK 峰力

回覆 bb65 的帖子

Pmed you, thanks.

Keng0904 發表於 23-4-5 17:45

想問CAC係點樣排?係味經醫務社工個邊排?CAC會再安排聽力測試嗎?

我小朋友而家12歲。
佢喺健康院OAE 聽力測試係fail to compete, 覆診两次都係咁。之後轉介去CAC做AABR, 做了兩次,確定係聽障,程度係嚴重。之後醫務社工幫助我排早期訓練中心,都好有派到。
但越著年紀越大,做行為測試,聽障程度是中度。
早期訓練十分重要,現在我兒子帶耳機,說話丶社交和讀書沒有什麼問題。

footballboys 發表於 23-4-19 10:15
我小朋友而家12歲。
佢喺健康院OAE 聽力測試係fail to compete, 覆診两次都係咁。之後轉介去CAC做AABR, 做 ...

除了帶耳機,你有冇幫小朋友做其他治療?如果由細個嚴重聽障可以改善到中度,是一個進步!

marrowcherry 發表於 23-4-19 17:39
除了帶耳機,你有冇幫小朋友做其他治療?如果由細個嚴重聽障可以改善到中度,是一個進步!
...

其實不是治療令弱聽改善,而是最終隨著小朋友長大,行為測試比較準確

回覆 footballboys 的帖子

想問多d個陣你仔仔幾時開始早期訓練?另外 可否分享下同小朋友做早期訓練的心得同技巧
感謝🙏🏻

回覆樓主:

我仔仔在16個月開始在宣美早期訓練。每一次訓練我都會陪伴他,寫筆記,因為我可以知道如何在家和他温習。早期訓練是把握六歲前說話發展的黃金期,所以家長要有恆心。
加油!

回覆 footballboys 的帖子

Thanks for sharing

footballboys 發表於 23-4-19 23:47
我仔仔在16個月開始在宣美早期訓練。每一次訓練我都會陪伴他,寫筆記,因為我可以知道如何在家和他温習。早 ...

想知多一點,除了早期訓練,到小學時有沒有其他訓練?
因為我小朋友係小學才發現有深度聽障,所以想知多些有沒有訓練可幫助小朋友。

回覆樓主:

想請問宣美嘅訓練係一星期幾多次?
‹ 上一主題|下一主題