用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖瑪加利英文中學 (S1 2024-2025)
樓主: michaelytt
go

聖瑪加利英文中學 (S1 2024-2025)   [複製鏈接]

我哋學校,我諗最大嘅優點就係全英文教學,同埋英文再教深一年,但係因為中文係比出邊教淺-年,所以傳統中學應該機會不大

我哋全級 大約 100人,阿囡考20內, 中英數 @90, 我未問 class teacher 我女 banding, 請問大約係點樣計?(emoji)(emoji)

michaelytt 發表於 23-4-19 21:16
SMC 係 band 1, 我冇乜信心,反而 YMCA 係 band 2, 相信機會大D

如果係咁,你不如試下插埋两間P6,如果SMC收,咁你小朋友一定有B1水平,咁到時还喜歡SMC,咪p6就入唔等S1,又或者知道小朋友水平後,可放手申請更好的如DGS之類

michaelytt 發表於 23-4-19 21:13
其實我唔識,我淨係考慮緊東涌YMCA港青基信 同埋 SMC

試下直接考插班小學啦

michaelytt 發表於 23-4-19 21:26
我哋全級 大約 100人,阿囡考20內, 中英數 @90, 我未問 class teacher 我女 banding, 請問大約係點樣計? ...

简单泥講係睇學校師兄師姐成绩分出B 123的比例,例如,校分到532,即50%B1,30%B2,20%B3,假設學校一百人,個學生考35,咁佢非常非常大機例B 1,雖然比例年年更新,但相差不太远。
另一办法就係睇下去年考到你小朋友名次d 同學仔去了乜學校,如前后幾名同學都係B1,咁即大機会你小朋友也是B 1,但如前幾名是B 1,但後幾名是B 2校,但你小朋友便是边缘人了,是边缘上还是下就好难知了。

twhkleung 發表於 23-4-19 22:23
简单泥講係睇學校師兄師姐成绩分出B 123的比例,例如,校分到532,即50%B1,30%B2,20%B3,假設學校一百人 ...

所以如smc你可接受到,插P6就唔洗到時20比1去曾個S1位

Pano    發表於 23-4-20 03:38

但係 SMC p6 係 100% 升到 S1? 係咪唔洗再考?

michaelytt 發表於 23-4-20 06:44
但係 SMC p6 係 100% 升到 S1? 係咪唔洗再考?

佢係一條龍的

michaelytt 發表於 23-4-19 21:26
我哋全級 大約 100人,阿囡考20內, 中英數 @90, 我未問 class teacher 我女 banding, 請問大約係點樣計? ...

請問青衣地利亞有無呈分

Poyau 發表於 23-4-20 07:39
請問青衣地利亞有無呈分

有呈分呀

michaelytt 發表於 23-4-20 12:43
有呈分呀

有呈分就好
知唔知學校過去幾年升B1中學比例?
以往級20內有什麼自行/直資取錄?

Poyau 發表於 23-4-20 15:14
有呈分就好
知唔知學校過去幾年升B1中學比例?
以往級20內有什麼自行/直資取錄?

唔知呀!

如果我哋係 band 2 小學 (上網自己 check) , 全級大約 100人,甘計唔計到大約 同學 banding 既比例?

michaelytt 發表於 23-4-21 06:58
唔知呀!

如果我哋係 band 2 小學 (上網自己 check) , 全級大約 100人,甘計唔計到大約 同學 banding  ...
估計最少1/3 band 1.始終英小,家長點都會多少少要求!
個人覺得正正常常面試ymca and smc都會收。

如果smc, 做要做好中文準備,因為考dse.
雖然smc 有IAL, 但係一般趨勢是過幾年後,AL成績出左來,會越來越难入。

我自己都諗緊, 當然 SMC 係BAND1, 點都好過YMCA (BAND 2),  但係我女中文差, 我地學校英文教深一年之外, 中文舨教淺一年, 我地呢D 學生如果要入番正常中學, 中文無咩可能跟到.

ymca 根據hkpapa dse統計排96,成績不算差,wkf排過百外smc排60幾

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158

michaelytt 發表於 23-4-21 12:09
我自己都諗緊, 當然 SMC 係BAND1, 點都好過YMCA (BAND 2),  但係我女中文差, 我地學校英文教深一年之外, 中 ...

自己教下中文或私補,無論讀邊間都有機會要考DSE,除非讀IS

michaelytt 發表於 23-4-21 12:09
我自己都諗緊, 當然 SMC 係BAND1, 點都好過YMCA (BAND 2),  但係我女中文差, 我地學校英文教深一年之外, 中 ...

睇你想要乜,你囡囡中文有90分,去到新學校,如果有50分已Ok可升班了,到S4,可轉Alevel,或直接考DSE,中文就由得佢冇3,只要其它科有*,中文DSE冇3仍可入3大。或者去外国讀,英文好,options多很多!

tcdino 發表於 23-4-21 12:22
ymca 根據hkpapa dse統計排96,成績不算差,wkf排過百外smc排60幾

https://www.edu-kingdom.com/forum.php? ...

這是2021年啊,2022可能有些改變!
2022中英數排名

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873753&highlight=2022

THANK YOU 你.

回覆 twhkleung 的帖子

甘都好...
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊