用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學覇的個性
發新帖回覆
樓主: hkcsty
go

學覇的個性   [複製鏈接]

Adiezz 發表於 23-6-9 20:23
教自律有冇心得分享?

‘’你有多自律,就有多自由‘’

我一直用呢句話同小朋友傾自律,不同階段有不同的程度的自由,每次都用這句話提醒佢

加樂爹 發表於 23-6-10 11:54
我有興趣想知, 學霸暑假會付做什麼?

有學霸讀晒下一學年的書和操補充練習

ekhc    發表於 23-8-25 10:32

加樂爹 發表於 23-6-10 23:47
我諗唔係話佢比人預先備課, 所以佢先至叻.
重點應該係佢有個passion, 等於小朋友去玩一樣, 找到自己既樂趣. ...

這個要睇暑假預先學習是家長強逼還是孩子自發去做

我小朋友小學時同一級兩類同學都有,有家長逼同學補習甚至學早一年半至兩年課程,但成績只可以係話中上,級頭20名內

自發的同學,未必人人都會全科去預先自學,佢地唔係補習,最多只係上網學習,有些同學只係自發學習有興趣的科目,例如數,英文,佢地個別科目係級頭位置。亦有同學全科自發預先學習,多年以來都是級一,但小六唔知咩事畀人爬頭

hkcsty 發表於 23-6-13 17:35
但有時真係太沉迷睇書/找資料,做功課和温習未必係優先處理,哈哈!

咁就唔係學霸啦,只係沉迷興趣,我屋企就有一個人辦

加樂爹 發表於 23-6-15 16:47
有無人覺的男仔好難咁順攤?男仔總是"多夠魚".

我唔可以話男仔係impulsive action, 或者準確係佢心有好強大 ...
女仔一樣有這個情況,激到父母死死下

天外之人 發表於 23-9-22 13:00
各位現今所謂既狀元或學霸,會唔會操行都一定要係A範圍?

唔一定,有學霸小學時係出名百厭星,無時停,操行未試過A ,

聽其他同學講,佢上到中學,搵到同聲同氣的朋友,繼續搗蛋同時成績好

其實父母自身的讀書考試經驗都有幫助

眼見親戚中,有家長自細學霸,小朋友自小訓練出獨自處理功課,編溫習時間表,還有各科都有溫習心得傳授給小朋友,小朋友小三四已經可以獨自溫習,成績都上游以上

相反親戚中有本身年年考級尾的家長,聽到人地小朋友小三會自己編溫習時間表,整理考試範圍,都覺得世紀大發現,話無想過小學生已經要咁做,佢自己當年會考都唔識,我聽到佢咁講都
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊